Kun je valgevaar van hoogte voorspellen?

Kun je valgevaar van hoogte voorspellen?

Halloween is eens in het jaar maar gevaarlijke werkomgevingen die voor ‘enge’ ongevallen zorgen, zien onze valbeveiliging experts dagelijks terug. Zeker als het gaat om werklocaties op (grote) hoogte. In griezelfilms gebeuren de dingen vaak onverwachts. Een enkeling vindt een griezelfilm erg voorspelbaar, maar wist je dat valgevaar met de juiste voorbereiding ook voorspelbaar kan zijn?

In dit blog lees je hoe jij de antiheld wordt en de horror van een val van hoogte voor bent.

In de film #1: overhaaste beslissingen hebben vaak een slechte afloop

Het had er anders uitgezien met een Last Minute Risico Analyse of wel een Laatste Minuut Risico Analyse. Hiermee kun je tijdig de risico’s en gevaren herkennen, waaronder valgevaar. Voor aanvang van het werk kun je met een LMRA de risico’s in kaart brengen, aanpakken en beheersen. Zo komt de veiligheid van jou, je collega-medewerkers en omgeving niet in het geding.

Wanneer bijvoorbeeld op een dak een valbeveiliging systeem is geïnstalleerd, is het raadzaam om voor elk gebruik ervan en de bijhorende persoonlijke beschermingsmiddelen een LMRA uit te voeren. Op deze manier ben je bewust van de mogelijke gevaren en denk je actief na over hoe je risico op vallen kunt voorkomen.

Is er geen valbeveiliging aanwezig, bekijk dan of je het werk überhaupt veilig kunt doen. Let wel: valbeveiliging bij een klus op hoogte is essentieel. Neem dus geen risico als je niet zeker bent van wat je te wachten staan en leg werkzaamheden stil tot je wél veilig aan de slag kunt.

Het gevaar in kaart brengen met LMRA

In de film #2: de hoofdpersoon slingert met een halfvergane lijn naar de overkant

Valgevaar kan ontstaan door de kleinste oorzaken. Doe een visuele inspectie bij jouw valbeveiliging PBM alvorens het te gebruiken. Laat de staat van je PMB zich te wensen over? Pluist het, is het gerafeld of zijn bijvoorbeeld de haken geoxideerd? Of is je harnas met chemicaliën in aanraking gekomen? Gebruik dan deze PBM beslist niet en haal het uit gebruik. Bij twijfel kun je jouw PBM jaarlijks laten keuren bij een gecertificeerde instantie.

In de film #3: de hoofdpersoon springt door een raam, beland op de grond en overleefd

In de realiteit loopt een val door glas zelden goed af, zeker bij een van hoogte door bijvoorbeeld een dakraam of lichtkoepel. Wees bewust van het gevaar ervan: deze elementen zijn vaak gemaakt van Polycarbonaat en kunnen beslist de krachten van een val niet doorstaan. Blijf erbij uit de buurt of neem maatregelen met een gepaste oplossing zoals het afdekken of omheinen van deze elementen.

Valgevaar door dakramen en lichtkoepels

In de film #4: de hoofdpersoon kan alles

Al heb je nog zoveel kennis, wordt niet overmoedig en zorg dat je niet alleen werkt op hoogte. Wees bewust van je kunnen. Heb je de juiste training op zak? Ben je bevoegd om de werkzaamheden op hoogte uit te voeren? Beroepsmatig werken op hoogte vereist het volgen van een training dat zorgt voor het veilige en juiste gedrag op het dak. Tijdens dit soort trainingen wordt je niet alleen onderlegd in de risico’s en gevaren van hoogte maar leer je ook hoe je jouw collega uit een benarde situatie kan bevrijden.

Valgevaar, slachtoffer van een val van hoogte

In de film #5: de hoofdpersonage valt en bevrijdt zich uit een hangende situatie

Na een val bungelen in een valbeschermingsharnas aan een vanglijn is het gevaar nog niet geweken. Afhankelijk van de situatie ben je misschien bij bewustzijn en kan je jouw Harness Suspension Straps inzetten om je lichaam enigszins te ontlasten. Doe je dat niet dan knelt het harnas de bloedsomloop af waardoor je na verloop van tijd je bewustzijn kan verliezen (Harness Suspension Trauma). Wanneer je niet op tijd gered wordt kan dit de dood tot gevolg hebben. Kan je niet zelf de hulpdiensten inschakelen dan kan een aanwezige collega jouw redding betekenen, werk dus nooit alleen op hoogte en heb een reddingsplan paraat!

valgevaar, HST

In de film #6: gladde en vieze omstandigheden betekenen onraad

De combinatie van weerelementen en achtergelaten materiaal kunnen substanties creëren die het dakoppervlak glad maakt. Dit kunnen natte herfstbladeren zijn, stilstaand water en uiteraard sneeuw en/of ijsvorming. Houdt hierbij rekening met glij- en struikel gevaar en draag dus goede werkschoenen die jou stabiliteit kunnen geven.

Neem nooit sluiproutes op het dak maar volg altijd aangegeven routes. Bevat het dak een hekwerk langs de dakrand dan is het nog steeds van belang je te houden aan de aangegeven routes. Niet afgeschermde gevaren kunnen nog steeds een gevaar vormen.

valgevaar

Vragen over valbeveiliging? AllRisk helpt u graag verder met beveiligen van uw dak

Wilt u weten wat de beste oplossing is voor uw pand? Neem dan contact op met één van onze valbeveiliging experts. Zij kunnen u alles vertellen over de juiste valbeveiliging oplossing specifiek voor uw situatie. Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.