BIM BIBLIOTHEEK

Valbeveiliging toevoegen aan uw 3D omgeving

Het toevoegen van veiligheidsmaterialen, zoals sprinklersystemen en blusinstallaties, aan een BIM (Building Information Modeling) model is een algemeen begrip. Maar waarom zou dit niet gelden voor middelen voor dakveiligheid? Het is echter verplicht om valbeveiliging te gebruiken bij een werkhoogte boven de 2,50 meter.

Wanneer een dak beoogt wordt als platform voor installaties zoals zonnepanelen, airconditioning-units, lichtstraten etc. dient de ontwerper van het gebouw ook rekening te houden met veilige toegang tot deze apparaten. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van onderhoud en reparaties.

Het meenemen van leeflijnsystemen of hekwerken in een zo vroeg mogelijk (ontwerp)stadium biedt veel voordelen. Met deze BIM bibliotheek biedt AllRisk de mogelijkheid om diverse valbeveiligingsobjecten gratis te downloaden en toe te voegen aan uw 3D model.

AllRisk-valbeveiliging-basisschool

Door een valbeveiligingsoplossing mee te nemen in de ontwerpfase minimaliseert u de kans op conflicten met andere objecten of installaties op een dak. Wanneer er vooraf geen rekening is gehouden met het plaatsen van valbeveiliging kan het zijn dat er op het laatste moment nog aanpassingen gedaan moeten worden aan het ontwerp. Soms wanneer de bouw al begonnen of zelfs afgerond is. Deze onnodige, vaak hoge, kosten hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Wanneer er vooraf rekening wordt gehouden met het toepassen van valbeveiliging kan de keuze voor een oplossing in eigen hand blijven. Op deze manier kan de esthetische waarde van een gebouwontwerp behouden blijven. Het komt veel voor dat een dakoppervlak na de bouw volledig gevuld is met bijv. zonnepanelen en dat valbeveiliging een vereiste is geworden. Meestal zit er dan niets anders meer op dan te kiezen voor een opzichtige vorm van randbeveiliging zoals een permanent hekwerk. Iets dat niet gewenst zal zijn vanuit een architectonisch oogpunt.

Naast de vele voordelen die het werken met BIM geeft aan ontwerpers en uitvoerders, zegt het meedenken over valbeveiliging ook iets over u als bedrijf. Het getuigd van (maatschappelijke) betrokkenheid en gevorderde kennis van een onderwerp als valveiligheid.

Download GRATIS onze 3D Revit objecten

Onderstaand kunt u gratis een van onze 3D objecten sets downloaden: u kunt kiezen uit ankerpunten, horizontale leeflijnen of hekwerken. Elke set bestaat uit een serie 3D objecten binnen deze productcategorie in het bestandsformaat .rfa, opgebouwd in Autodesk Revit. Wanneer u een ander bestandsformaat wenst te ontvangen, kunt u contact met ons opnemen.

Ankerpunten

Een (XSGlobe) ankerpunt bestaat uit een voetplaat en een roterend verankeringspunt. Dit type ankerpunt is een permanente toepassing op een gebouw.

Horizontale leeflijn

Een horizontaal leeflijnsysteem is een traject van staalkabel welke op meerdere manieren over een dak kan lopen. Afhankelijk van het ontwerp geeft het een gebruiker een veilige toegang tot een groot deel van het dakoppervlak.

Hekwerken

Hekwerken bieden een collectieve bescherming van gebruikers op het dak. Gebruikelijk worden hekwerken langs de dakrand geplaatst of naast een de daktoegang. Wanneer het gehele dak is afgeschermd met hekwerk is het verdere gebruik van (persoonlijke) valbeveiliging niet nodig.

Wilt u advies over het integreren van valbeveiliging?
Wij geven u vrijblijvend uitleg over toepassen van dakveiligheid op uw specifieke ontwerp.
Contact