Dak Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Om veilig werken op hoogte mogelijk te maken, is méér nodig dan het installeren van valbeveiliging. Het begint met een goed doordacht plan: een Risico-Inventarisatie & Evaluatie. Dit is niet alleen wettelijk verplicht volgens de Arbowet, maar vormt ook de basis voor elk valbeveiligingsadvies en iedere projectuitvoering van AllRisk.
Met deze inventarisatie en evaluatie brengen we alle werkzaamheden én de daaraan verbonden risico’s in kaart. Denk aan onderhoud aan gevels, installaties op het dak of glazenwasserswerkzaamheden. Op basis van een onderbouwend advies geven we een rapport af over de meest veilige en geschikte valbeveiligingsoplossingen voor de werklocaties op hoogte. Meer weten? Wij bellen u terug!
Wat houdt een Dak-RI&E in?
In een Dak-RI&E beschrijft de werkgever alle risico’s op de werkvloer, met als doel om ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen. Bij werken op hoogte ligt de nadruk op valgevaar – een van de meest voorkomende arbeidsongevallen.
Daarom is een specifieke Dak-Risico Inventarisatie & Evaluatie voor werkzaamheden op hoogte essentieel. Na het inventariseren van de risico’s volgt een ‘Plan van Aanpak’, waarin alle bevindingen worden vastgelegd:

WAT ZIJN DE RI&E VERPLICHTINGEN VOLGENS DE ARBOWET?
Elke werkgever in Nederland is verplicht om een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie te hebben. Dit staat zwart op wit in de Arbowet. De wet verplicht werkgevers om risico’s op de werkvloer – zoals valgevaar bij werken op hoogte – in kaart te brengen en daarop passende maatregelen te nemen.
Voor werken op hoogte gelden bovendien extra regels binnen de Arbowet. Zo moeten werknemers die op hoogte werken aantoonbaar zijn getraind, en moet er een reddingsplan zijn opgesteld voor noodgevallen. Het opstellen van een RI&E-rapport is daarom niet alleen een juridische verplichting, maar ook een praktische noodzaak voor veiligheid en continuïteit.
Belangrijke verplichtingen uit de Arbowet zijn:

WAT BEOORDEELD ALLRISK
BIJ EEN DAK RISICO INVENTARISATIE EN EVALUATIE?
TOEGANG TOT HET DAK
De daktoegang is het eerste belangrijke aspect. Om op het dak te kunnen komen moet men zich afvragen of de toegang veilig is, stabiel en conform de geldende normen. Wordt er gebruiktgemaakt van ladders, kooiladders, trappen of dakluiken?
VALGEVAAR:
Het grootste risico is niet alleen valgevaar zelf maar ook de mogelijke manieren waarbij een val ontstaat. Denk hierbij aan doorvalgevaar, het gevaar van uitglijden of struikelen nemen we hier eveneens in op. We beoordelen eveneens de aanwezigheid, staat en inzet van permanente of tijdelijke valbeveiligingsmiddelen zoals hekwerken, ankerpunten, leeflijnen.
BEREIKBAARHED VAN INSTALLATIES:
Zijn installaties zoals luchtbehandelingskasten, zonnepanelen of afvoeren, veilig bereikbaar voor onderhoud? Door alle aanwezige voorzieningen is er soms weining bewegingsvrijheid. De kans dat onderhoudspersoneel moet omlopen om een installatie te bereiken is dan ook groot, met alle risico’s van dien.

WEERSOMSTANDIGHEDEN EN OMGEVINGSFACTOREN:
Wind, regen, sneeuw en gladheid vormen extra risico’s op het dak. Deze omstandigheden worden meegenomen in de beoordeling.
Hulp nodig bij uw RI&E? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
AllRisk helpt organisaties, bedrijven en Vereniging van Eigenaren (VvE’s) bij het opstellen, actualiseren en uitvoeren van een RI&E op maat – inclusief advies over valbeveiliging en training van medewerkers. zo zorgen we samen voor een veilige en wettelijk conforme werkomgeving op hoogte.

Burt Disser

Daniel Post
Een RI&E van AllRisk: praktisch en bewezen
Bij AllRisk vormt een betrouwbaar RI&E-plan de ruggengraat van elk project. De praktijk wijst uit dat een uitvoer gebaseerd op een gedegen RI&E leidt tot een efficiënter projectverloop, minder vertragingen en meer veiligheid op de werkvloer.
Onze rapportages bevatten:

DAK RI&E: DE MEESTGESTELDE VRAGEN:
Volgens de Arbowet moet elk bedrijf vanaf 25 personeelsleden een actuele RI&E hebben. Bedrijven met minder dan 25 medewerkers mogen in sommige gevallen gebruikmaken van een branche-RI&E zonder toetsing, mits erkend via het Steunpunt RI&E. Toch is het juist bij risicovolle werkzaamheden – zoals werken op hoogte – verstandig om deskundig advies in te winnen.
Als gebouweigenaar ansich niet, maar als u personeel op het dak toelaat voor onderhoud wel. Als gebouweigenaar heeft u namelijk een wettelijke zorgplicht en bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van alle gebruikers van het gebouw. Dit geldt ook voor veiligheid van derden, zoals medewerkers van nutsbedrijven, die in uw opdracht het dak betreden — u treedt in dat geval op als opdrachtgever.
Een dak-RI&E is een effectief instrument om de risico’s voor derden in kaart te brengen. Op basis van deze inventarisatie wordt een concreet valbeveiligingsplan opgesteld, dat als basis dient voor het aanbrengen van permanente veiligheidsvoorzieningen.
Als gebouweigenaar toont u hiermee dat u uw verantwoordelijkheid serieus neemt. Door het faciliteren van valbeveiliging voorkomt u dat derden zelf (tijdelijke) voorzieningen moeten treffen, wat op de lange termijn leidt tot kostenbesparing én verhoogde veiligheid.
Ja, als bedrijfseigenaar bent u sowieso verplicht om een RI&E op te stellen. De dak-RI&E is hierbij een verdiepende aanvulling op de algemene bedrijfs-RI&E.
Wanneer eigen medewerkers regelmatig werkzaamheden op het dak uitvoeren, bent u als werkgever wettelijk verplicht om ook een specifieke dak-RI&E op te nemen als onderdeel van de totale risico-inventarisatie.
Daarbij wordt er in detail gekeken naar de aard van de werkzaamheden, de werkplekken en de bijbehorende risico’s — dus ook die op het dak.
De RI&E mag intern worden opgesteld, maar bij complexe risico’s (zoals valgevaar) is het raadzaam een veiligheidskundige of specialist in te schakelen. Soms is toetsing door een gecertificeerde arbodienst verplicht. Heeft u te maken met deze complexe risico’s? Neem dan contact op met experts.
Er is veel onduidelijkheid als het gaat om de geldigheid van een een Risico-Inventarisatie en – Evaluatie. Een Dak-RI&E is niet eindeloos geldig en om relevant te blijven dient deze dan ook up-to-date te zijn. De Arbeidsomstandigheidenwet schrijft voor dat bij veranderingen in de werkomgeving, nieuwe risico’s of gewijzigde omstandigheden onmiddel moeten worden geanalyseerd om de geldigheid van de RI&E te behouden. Zijn er bijvoorbeeld veranderingen op het dak of ander hoog niveau, dan is het de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar dat de RI&E wordt geactualiseerd en in overeenstemmig is met de huidige situatie.
Is uw RI&E verouderd, dan kan AllRisk onderstening bieden bij het actualiseren van bestaande rapporten. Als hieruit blijkt dat de situatie gewijzigd en onveilig is zal AllRisk het vernieuwe en u adviseren over de (her)inrichting van valbeveiliging.