Het ABC van Valbeveiliging

C. Connectoren: veiligheidslijnen, valstopapparaten en haken

In de valbeveiliging verstaat men onder het begrip ‘ connectoren’; de verbinder tussen het harnas en het ankerpunt. Afhankelijk van de situatie en het type valbeveiliging systeem kan een gebruiker ruime keuze hebben in diverse valbeveiliging connectoren zoals: vanglijnen, positioneringslijnen, valstopapparaten en reddingsapparatuur, karabijnhaken en steigerhaken.

Veiligheidslijnen

Bij het selecteren van een veiligheidslijn is het belangrijk te weten hoeveel bewegingsvrijheid de gebruiker nodig heeft. Hoe langer de lijn, des te meer bewegingsvrijheid, maar ook meer kans om te vallen. In de valbeveiliging kent men 2 type veiligheidslijnen: de positioneringslijn en de vanglijn.

Positioneringslijnen: Met een positioneringssysteem voorkomt de lengte van de veiligheidslijn dat een gebruiker te dicht bij de rand komt van het werkplatform of dak. De veiligste manier om dit te doen is om een veiligheidslijn met een vaste lengte te gebruiken. Een lengte van ≤ 2,0 m is gangbaar.

Vanglijnen: Deze veiligheidslijnen worden gebruikt bij een valstopsysteem. Hierbij wordt de bewegingsvrijheid niet beperkt. Zoals gezegd is de kans van een val bij een langere veiligheidslijn aanwezig. Alle vanglijnen zijn dan ook uitgerust met een valdemper. Deze valdemper zorgt ervoor dat de vanglijn de valkracht op de gebruiker reduceert en stopt. In verband met de valfactor is het belangrijk te weten hoe hoog de constructie is alvorens een vanglijn te selecteren.

Automatische valstopapparaten

Automatische valstopapparaten bevatten een kabel of band die automatisch wordt opgerold. Naarmate de gebruiker zich beweegt zal de kabel of band worden uitgerold tot de gebruiker de gewenste positie bereikt. Wanneer de gebruiker weer terugkomt rolt het valstopapparaat kabel of band weer op.
Het voordeel is dat de kabel of band altijd gespannen is en dus zo kort mogelijk. Mocht de gebruiker onverhoopt een val maken blokkeert het mechanisme in het valstopapparaat de val direct waardoor de kabel of band niet verder uitrolt.

In sommige gevallen is een automatisch valstopapparaat ook uitgerust met een valdemper en/of te gebruiken met horizontale werkzaamheden.

Alle valstopapparaten van AllRisk voldoen aan de CE normering EN360.

Veiligheidshaken

Karabijn- en steigerhaken zijn koppelingen die geschikt zijn voor verschillende gebruiksmogelijkheden. Bij het kiezen van de juiste haak dient u rekening te houden met de grootte, het type vergrendelingsmechanisme en het materiaal. Al onze veiligheidshaken zijn vervaardigd van hoogwaardige materialen zoals staal of aluminium. AllRisk biedt haken met mechanismen zoals; schroefsluiting, dubbele sluiting en drievoudige sluiting.

Alle haken voldoen aan de CE normering EN 361

Vragen? Mail of bel onze PBM specialisten: