Waarom veilig werken op hoogte met valbeveiliging
In de praktijk zien we dat de risico’s van werken op hoogte nog regelmatig worden onderschat. Een valongeluk gebeurt vaak op een moment dat er niet stilgestaan wordt bij het valgevaar. Op relatief lage hoogtes, bijvoorbeeld het dak van een schuur, voelen we ons veiliger en zijn we minder voorzichtig. Het is dan ook verplicht je vanaf een hoogte van 2,5 meter te beschermen tegen vallen. Een val van ‘maar’ 2,5 meter hoogte kan echter al tot ernstige gevolgen leiden.
Waar gebeuren de meeste valongelukken?
De valsituatie die het meest voorkomt (7%) is een val van een dak. Drie procent valt van een steiger. Andere situaties zijn bijvoorbeeld een val van een stilstaand voertuig (2%), door een gat (1%) en vanaf een bewegend platform (1%). Een valongeluk van een dak komt in de meeste gevallen voor in de sector bouwnijverheid (13%). Timmerman, monteur en dakdekker zijn daarbij de meest voorkomende beroepen onder de slachtoffers.
De blogreeks over valongelukken, geeft o.a. inzicht in waar ongelukken het meest gebeuren, wat de gevolgen zijn voor werknemer en werkgever en waarom het zo belangrijk is om voor valbeveiliging te zorgen en het te gebruiken.
Naast dat de wet valbeveiliging verplicht, is het natuurlijk van groot belang dat iedereen die te maken heeft met werken op hoogte (van opdrachtgever tot werknemer), ervan overtuigd is dat dit veilig moet gebeuren.
Bewustwording is de eerste stap naar veilig werken op hoogte!
Interessante downloads
Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van veilig werken op hoogte?
Valbeveiliging aanschaffen en installeren is geen routinewerk: elke werksituatie en / of gebouw is anders. Daarnaast heeft u te maken met verschillende regelgeving en normeringen. De wet schrijft voor dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor hun personeel en hen de gelegenheid en middelen moeten bieden om hun werkzaamheden op hoogte veilig te kunnen uitvoeren.
Er zijn twee typen valbeveiliging: permanent en mobiel. Hieronder kunt u daar meer over lezen.
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit type valbeveiliging permanent op een gebouw of object geïnstalleerd. Hiermee is het direct beschikbaar als er op hoogte gewerkt moet worden. AllRisk biedt permanente valbeveiliging in de vorm van hekwerken, leeflijnsystemen en losse ankerpunten. Onze hekwerken voorzien in de hoogste graad van veiligheid. Dakwerkers hoeven hierbij geen voorbereiding te treffen of persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Onze leeflijnsystemen kunnen door verschillende combinaties van ankerpunten en leeflijnen nauwkeurig worden afgestemd op de werkzaamheden. De ankerpunten kunnen ook losstaand gebruikt worden.
Naast permanente systemen heeft AllRisk een compleet assortiment veilige en gebruiksvriendelijke mobiele valbeveiligingsproducten. Met de juiste combinatie van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) kan altijd tijdelijk een veilige werksituatie op hoogte gecreëerd worden.
AllRisk wil uitsluitend de beste kwaliteit leveren en werken op hoogte voor iedereen veilig en tegelijkertijd eenvoudig maken. Het ontwerp van al onze producten speelt hierin een grote rol. Onze PBM’s, zoals harnassen en vanglijnen, bieden dankzij hun praktische ontwerp optimaal gebruiksgemak en comfort.