Valongelukken van hoogte: waar gebeuren ze het meest?
Vallen van hoogte, het komt helaas elke dag voor. De cijfers liegen er niet om; veilig werken op hoogte is echt niet vanzelfsprekend. Om meer inzicht te krijgen in valongelukken hebben we een aantal interessante feiten en cijfers verzameld. Bewustwording is immers de eerste stap naar veilig werken op hoogte!
In een nieuwe blogreeks gaan we in op de gevaarlijkste werklocaties, de oorzaken van een valongeval, de gevolgen ervan en de kosten die een ongeluk met zich meebrengt. In dit eerste blog geven we antwoord op de vraag waar nou eigenlijk de meeste valongelukken gebeuren.
Valbeveiliging en wetgeving blogartikelen
De meeste arbeidsongevallen gebeuren in de industrie. Allereerst de algemene cijfers. Als we kijken naar de sectoren waar de meeste arbeidsongevallen voorkomen, blijkt dat 29% van de ongelukken plaatsvond in de sector industrie (op basis van in 2009 tot 2012 door de Inspectie SZW uitgevoerde ongevalsonderzoeken).
Op de tweede plek komt de sector bouwnijverheid, met bijna een kwart van alle ongevallen. Verder kwamen arbeidsongevallen voor in de handel (12%), vervoer en opslag (9%) en overige sectoren (26%).
Risico’s van werken in de industrie en bouwnijverheid
De meeste arbeidsongevallen vinden dus plaats in de sectoren industrie en bouwnijverheid. In beide sectoren zijn er verschillende risico’s aan het werk verbonden.
Afhankelijk van de bedrijfstak en de uit te voeren taken, kun je bij arbeidsrisico’s in de industrie denken aan werken in besloten ruimten, werken met elektriciteit, brand- en explosiegevaar en werken met gevaarlijke stoffen en machines.
Bij werk in de bouwnijverheid is de inrichting van de bouwplaats vaak zelf een risicofactor onder andere door het gevaar om getroffen te worden door vallende voorwerpen, instortingsgevaar of slechte begaanbaarheid van het bouwterrein. Daarnaast tellen ook arbeidsmiddelen (bijvoorbeeld ladders, steigers, werken aan lijnen en machines) mee als risicofactor: door valgevaar, falen van deze arbeidsmiddelen of het onjuist gebruik ervan.
Het aandeel valongevallen van hoogte
Bovenstaande cijfers gingen over het aantal arbeidsongevallen in het algemeen. Het aandeel valongelukken daarvan is behoorlijk groot: van alle arbeidsongevallen die plaatsvonden in 2012 was 20% een val van hoogte, een aandeel van een vijfde! Waar gebeuren deze ongelukken?. En vanaf wat voor soort objecten valt men het meest?
Valsituaties van hoogte
De valsituatie die het meest voorkomt (7%) is een val van een dak. Drie procent valt van een steiger. Andere situaties zijn een val van een stilstaand voertuig (2%), door een gat (1%), vanaf een bewegend platform (1%) en verder nog overige locaties (5%).
Een valongeluk van een dak komt in de meeste gevallen voor in de sector bouwnijverheid (13%). Timmerman, monteur en dakdekker zijn daarbij de meest voorkomende beroepen onder de slachtoffers.
Onderschatte risico’s
Bij werken op daken (en werken op hoogte in het algemeen) wordt regelmatig het risico van de hoogte onderschat. Een valongeluk gebeurt vaak op een moment dat er niet stilgestaan wordt bij het valgevaar. Op relatief lage hoogtes, bijvoorbeeld het dak van een schuur, voelen we ons veiliger en zijn we minder voorzichtig. En als je geconcentreerd aan het werk bent, ben je je er niet altijd van bewust dat er geen leuning aanwezig is, of dat een opening niet is afgedekt. Een val van ‘maar’ 2,5 meter hoogte kan echter al tot ernstige gevolgen leiden. Het is dan ook verplicht je vanaf een hoogte van 2,5 meter te beschermen tegen vallen.
Naast industrie en bouwnijverheid, blijft veilig werken op hoogte ook in andere sectoren van levensbelang en is juiste valbeveiliging een belangrijk aandachtspunt. In ons volgende blog over valongevallen gaan we in op de oorzaken van deze ongelukken.
Deze blogreeks is gebaseerd op een door AllRisk opgestelde infographic met een overzicht van alle cijfers rondom valongelukken. Wil je deze infographic ontvangen of wil je meer weten over veilig werken op hoogte? Laat dan hieronder je gegevens achter of neem contact met ons op.
Lees ook de volgende blogs verschenen n.a.v. de infographic:
De drie grootste oorzaken van een val van hoogte
De meest voorkomende letsels na een val van hoogte
Wat zijn de financiële gevolgen van een val van hoogte?
De conclusie van de infographic + 3 tips om valongelukken te voorkomen
*Bron: http://www.inspectieszw.nl/Images/Arbeidsongevallenrapport-jaar-2013_tcm335-350424.pdf