Het afbakenen van lichtstraten en -koepels, waarom eigenlijk?

Daklichten en lichtstraten vormen ongemerkt een potentieel doorvalgevaar. Over het algemeen worden deze van polycarbonaat gemaakte elementen als niet kwetsbaar beschouwd. Deze regel geldt echter alleen tijdens de constructiefase van het gebouw. Zodra het gebouw is overgedragen worden lichtstraten en lichtkoepels toch als kwetsbaar onderstreept. Waarom eigenlijk? In dit blog lees je over het afbakenen van lichtstraten en – koepels.

Sterkteverlies van het materiaal

Valbeveiliging als zodanig is niet alleen afhankelijk van de sterkte en duurzaamheid van het materiaal van het daklicht zelf, maar ook van alle aspecten van de montage. Deze kan al zijn aangetast, zelfs als er geen krachtverlies is in het polycarbonaat. Dit geldt in het bijzonder voor verzonken daklichten.

Weekmakers

Polycarbonaat is uiterst sterk en duurzaam maar kan op een zeker moment tot vroegtijdig uitval lijden met zeer ernstige gevolgen. Weekmakers, contact met staal of in het ergste geval een verdwaalde strook pvc-tape kunnen ervoor zorgen dat het afbraakproces wordt versneld en polycarbonaat verzwakt. Ook blootstelling aan langdurige weersinvloeden en met name ook UV straling, verzwakken de constructie en versnellen het afbraakproces

Belangengroeperingen uit de branche zullen nooit aanbevelen dat doorvalbeveiliging van een daklicht op de lange termijn moet worden gegarandeerd, omdat er niet voldoende controle is op andere factoren naast sterkte van het daklicht die invloed heeft op de doorvalbeveiliging. Dit geldt zeker voor polycarbonaat, omdat hier de sterkte van het daklicht kan worden aangetast als het niet correct wordt behandeld.

Waarom moet je lichtstraten en -koepels afbakenen

Afbakenen van lichtkoepels met collectieve valbeveiliging

Lichtstraten en lichtkoepels kunnen worden afgeschermd met diverse oplossingen. Met de Kee Dome® kan er met een eenvoudig hekwerk bestaande uit buizen een tijdelijke of permanente oplossing worden geboden. De Kee Dome® wordt vrij opgelegd om de lichtstraat heen. Additioneel kan er over de Dome® een gaaspaneel worden gelegd. De Kee Dome® kan ook gebruikt worden ter beveiliging van dakluiken, en worden uitgerust met een zelfsluitende poort.

Waarom moet je lichtstraten en -koepels afbakenen

Afschermen van verzonken daklichten en lichtstraten met gaaspanelen

Voor lange oppervlakken van verzonken daklichten kan  er een reeks gaaspanelen of dakraamschermen worden aangebracht. De Kee Cover® is een dergelijk dakraamscherm dat over het daklicht wordt gemonteerd, zonder dat het licht naar binnen wordt weggenomen. De Kee Cover® is uitermate geschikt voor trapezium koud daken.

Advies of informatie over valveiligheid

Wil je meer weten over het afschermen van lichtkoepels of lichtstraten? Of wilt u een op maat gemaakte offerte?  Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier in.

Doorvalgevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.