Gevaarlijke valongelukken door lichtkoepels voorkomen

Gevaarlijke valongelukken door lichtkoepels voorkomen

De randen van een dak zijn niet de enige plekken waar valgevaar aanwezig is. In dit blogbericht bespreken we een ander veelvoorkomend risico dat in overweging moet worden genomen wanneer er wordt gewerkt op een plat dak.

Het risico van lichtkoepels
Het doorvalgevaar bij lichtkoepels is voor velen een minder duidelijk gevaar dan een mogelijke val bij de dakrand.  Maar het is niet zonder reden dat in veel landen, waaronder Nederland, wetgevers lichtkoepels beschouwen als gaten in het dak– en dus ook verwachten dat lichtkoepels als zodanig beveiligd worden.

Lichtkoepels worden vaak ten onrechte voor veilig aangezien. Maar of het nu om een plastic koepel of een glazen koepel gaat, het blijft zeer lastig om te beoordelen of een lichtkoepel een bepaalde last kan dragen. Om die reden zullen gebouweigenaren vaak op hun gezonde verstand moeten vertrouwen. Met andere woorden: ze zullen er vanuit moeten gaan dat een lichtkoepel onveilig is, tenzij ze op papier het tegendeel kunnen bewijzen.

Een val door een lichtkoepel heeft zeer serieuze gevolgen, vooral omdat lichtkoepels vaak geplaatst worden op daken van ruimtes met een hoog plafond, zoals magazijnen of fabriekshallen.

Gebouweigenaren
Gebouweigenaren moeten weten dat een val door een lichtkoepel een realistisch gevaar is dat vaak onderschat wordt, en dat het hun verantwoordelijkheid is om werknemers in de nabijheid van lichtkoepels te beschermen.

Het is in geen geval veilig om te werken op een plek waar doorvalgevaar bestaat, zonder adequate valbeveiliging. De veiligheid van mensen onder het daklicht loopt natuurlijk ook gevaar.

Lichtkoepels beveiligen
Ten eerste is het mogelijk om een bepaald soort rooster over de lichtkoepel te plaatsen, zodat werknemers hier veilig overheen kunnen lopen. Alle lichtkoepels zullen dan apart bedekt moeten worden. Omdat lichtkoepels echter in soort en maat kunnen verschillen, is dit niet altijd een praktische oplossing.

Meer dan eens worden hekwerken gebruikt om te voorkomen dat er mensen in de buurt komen van een lichtkoepel. Hekwerken zijn een simpele en veilige oplossing. Een hekwerk kan ook rondom meerdere daklichten geplaatst worden, waardoor deze allemaal in één keer beveiligd zijn. Dit kan een zeer kostenefficiënte oplossing zijn, vooral op daken met vele lichtkoepels.

Hekwerken zorgen voor veilige looppaden rondom onveilige lichtkoepels, maar staan (net als roosters) mogelijk in de weg bij eventuele reparaties of onderhoud aan de lichtkoepel zelf.

Onderhoud aan lichtkoepels
De keuze voor lichtkoepels wordt natuurlijk vaak gemaakt om meer natuurlijk licht in de onderliggende ruimte te krijgen. Een vieze of beschadigde lichtkoepel staat in de weg van dit effect en doet de uitstraling van een gebouw uiteraard ook geen goed.

Lichtkoepels zijn constant blootgesteld aan de weersomstandigheden, waardoor ze regelmatig schoongemaakt moeten worden. Om die reden is toegang tot de lichtkoepels zelf vaak gewenst.

Als toegang tot de lichtkoepels gewenst is, zal men moeten overwegen om persoonlijke valbeveiliging te gebruiken. Om mensen die aan de lichtkoepel werken te beschermen, kan men (naast persoonlijke valbeveiliging) ook een veiligheidsnet plaatsen. Veiligheidsnetten zijn echter bedoeld om de effecten (i.p.v. de oorzaak) van een val te bestrijden, dus dit is geen preventieve oplossing.

Persoonlijke Valbeveiliging
Werknemers kunnen lichtkoepels veilig schoonmaken of vervangen als zij aan een horizontaal leeflijnsysteem geankerd zijn. In dit geval wordt het harnas van de gebruiker met een vanglijn vastgemaakt aan een meeloper die over de leeflijn beweegt.

Een enkel leeflijntraject kan worden gebruikt als ankerpunt voor werkzaamheden aan een hele serie lichtkoepels. Het traject kan zelfs zodanig geplaatst worden, dat deze gebruikers beschermt tegen verschillende valgevaren langs de route van de leeflijn.

De horizontale leeflijn op de onderstaande foto kan bijvoorbeeld worden gebruikt als ankerpunt voor werk langs de dakrand (aan de rechterkant) én voor werk aan de lichtkoepels (aan de linkerkant).

Het is vrij makkelijk om een horizontale leeflijn op een dak te installeren. Daarbij is een leeflijn op het dak niet zichtbaar vanuit de onderliggende ruimte.

Dit alles maakt een horizontale leeflijn een subtiele, kostenefficiënte en makkelijk te installeren veiligheidsoplossing om te voorkomen dat mensen door een lichtkoepel heen vallen.

De beste oplossing?
De daken van magazijnen, fabrieken en vergelijkbare gebouwen kennen vaak een groot aantal valgevaren. In die gevallen is het raadzaam om te zoeken naar een veelomvattende oplossing die omgaat met alle valgevaren op het dak.

Het plaatsen van hekwerken is een effectieve oplossing om veilige looppaden te creëren voor mensen die in de nabijheid van lichtkoepels werken. Dit is efficiënter dan elke lichtkoepel één voor één af te schermen.

Als toegang tot de lichtkoepels zelf een vereiste is, dan is een horizontale leeflijn een effectieve manier om meerdere valgevaren weg te nemen, met een goed gepland traject. Gebruikers moeten uiteraard wel in staat zijn om zich in een veilige zone vast te maken aan de leeflijn, en moeten voldoende getraind zijn om te werken met het systeem.

Lees ook deze blogs:

Veilig werken op een dak met zonnepanelen

Wat glazenwassers moeten weten over valbeveiliging

Zo rendabel is permanente valbeveiliging

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.