Hoe om te gaan met uitglij- en struikelgevaar op een dak?

AllRisk geeft 6 tips om dit te voorkomen.

Wanneer een valbeveiligingssysteem geïnspecteerd wordt mag de veiligheid van de inspecteur nooit over het hoofd gezien worden. Het is van belang dat deze zichzelf voorziet van de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) om veilig te kunnen werken. Een veelvoud van de ongevallen die op een dak plaatsvinden kunnen worden getraceerd naar struikel- of uitglijgevaar. Struikelen of uitglijden kan resulteren in een val (van hoogte) met grote gevolgen. Dit soort, op het oog simpele, ongevallen zijn met wat eenvoudige handelingen en bewustwording te voorkomen.

Uitglijden is een vorm van uit balans raken wat meestal voortkomt uit het verliezen van grip op het sta- of werkoppervlak. Struikelen wordt veroorzaakt door het (onverwachts) stoten tegen een bepaald object wat resulteert in het verlies van balans of evenwicht. Door uitglijden en/of struikelen op zichzelf kan iemand al serieus gewond raken, maar beide kunnen ook te grondslag staan aan een val van hoogte.

Hoe uitglijden en struikelen voorkomen kan worden
1. Degelijk schoeisel
Op veel werkplekken is het dragen van veiligheidsschoenen een verplichting. Ook bij werkzaamheden op hoogte kan het gunstig zijn om schoenen met stalen neuzen te dragen. Het dragen van goede werkschoenen kan een positieve bijdrage leveren in het voorkomen van val. Veiligheidsschoenen moeten niet alleen comfortabel zijn, maar moeten ook voor voldoende grip op het werkoppervlak zorgen. Wees er zeker van dat schoenen te allen tijde goed en stevig gestrikt zijn. Let op: ook al worden de juiste schoenen gedragen, de kans op een val of uitglijden is altijd aanwezig! Het is daarom belangrijk om altijd met de juiste alertheid te werk te gaan op hoogte.

2. Een schone werkomgeving
Vervuilingen , zoals water, losse bladeren, olie, stof of plastic kunnen er voor zorgen dat een werkoppervlak (een dak) glad is en dat veiligheidsschoenen minder grip hebben. In deze gevallen betekent het voorkomen van vervuiling, het voorkomen van uitglijden. Wees alert op de werkomgeving en reageer adequaat op gemorste vloeistoffen. En, let altijd op waar u loopt…

3. Zorg voor een vlakke en vaste ondergrond
Het meest voorkomende struikelgevaar komt voor uit oneven ondergronden of los liggende vloer- of dakonderdelen. Een werkondergrond zoals dakbedekking dient altijd strak en vlak gelegd te zijn en moet in combinatie met het onderliggende isolatiemateriaal aan de dakconstructie bevestigd te zijn. Als dakbedekking los dreigt te raken of al los gelaten heeft, moet er een professionele dakdekker ingeschakeld worden. Blijf weg van het beschadigde oppervlak en breng uzelf niet in een onnodig risicovolle situatie.

4. Verwijder obstakels
Houd de werkomgeving altijd vrij van obstakels zoals gereedschap en ander materiaal. Op deze manier kan u of één van uw collega’s er niet over struikelen. Voorkom ook het gebruik van snoeren of kabels als deze mogelijk een looppad op het dak doorkruisen.

5. Voldoende belichting
Het is niet voor niets dat veel wet- en regelgevingen het werken op hoogte in het donker afraden of zelfs verbieden. Een voldoende verlichte werkplek zorgt voor een duidelijke vermindering in arbeidsongevallen. Ondanks dat de meeste werkzaamheden overdag en in de openlucht plaatvinden, kan de belichting bij werkgebieden op ladders of trappen wel degelijk minder zijn. Zorg daarom altijd voor voldoende licht om ongevallen te voorkomen.

6. Blokkeer nooit het zicht
Het verplaatsen van materiaal komt vaak voor bij het uitvoeren van werkzaamheden. Blokkeer nooit het eigen zicht met materiaal wanneer u deze verplaatst. Houd de aandacht bij de omgeving en zorg voor een goed looppad richting uw bestemming. Het is tijdens werken op hoogte dan ook niet wenselijk om gebruik te maken van een mobiele telefoon. Deze kan voor afleiding zorgen en een onnodige struikeling of glijpartij veroorzaken met soms serieuze gevolgen.

Download de poster

Om uitglij- en struikelgevaar op hoogte aandacht te geven hebben wij een poster gemaakt met tips om deze gevaren te voorkomen. Hang hem op een duidelijk zichtbare locatie in bijvoorbeeld een bouwkeet of kantine en maak mensen bewust van de vaak onvoorziene gevaren die werken op hoogte met zich mee brengt.

Download poster

Meer tips voor veilig werken op een dak?

In dit artikel zetten wij vijf tips op een rij welke kunnen helpen bij het vormen van veilig gedrag van mensen die op een dak werken of gaan werken. Onderaan de pagina kunt u ook onze gratis poster downloaden waarop de gegeven tips nog eens kort en bondig staan weergegeven. Handig voor bijvoorbeeld gebruik tijdens toolboxmeetings of om op te hangen bij de daktoegang van een gebouw.

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Jan Dijkstra
    5 september 2019 13:31

    Mijn vader was tot zijn pensioen dakdekker en weet maar al te goed dat veiligheid de eerste prioriteit is. Voor een snelle klus had hij zich een keer niet beveiligd en uiteraard is het toen misgegaan. Soms moet er eerst iets gebeuren eer je begrijpt wat het belang ervan is.

    Beantwoorden
  • Het dak van de houten schuur in onze tuin is aan vernieuwing toe. Mijn uiterst toeschietelijke buurman was al bereid om als dakdekker op te treden. Ik denk er echter niet over. Op zaken als een dak bespaar je beter niet. Dit vraagt om een professional.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.