Valbeveiliging op een plat dak: Waarom kiezen voor een leeflijnsysteem?

Als beheerder of verantwoordelijke partij of VVE is het van essentieel belang om te zorgen voor een veilige werkomgeving op het dak. Veilig werken op hoogte is een prioriteit; Of het nu gaat om onderhoud aan airco’s, het installeren van zonnepanelen, of andere activiteiten op het dak. In dit uitgebreide artikel bespreken we waarom een leeflijnsysteem een van de beste opties is voor permanente valbeveiliging op platte daken.

Waarom valbeveiliging?

Valbeveiliging is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook van levensbelang. Zelfs bij een relatief lage hoogte kunnen valongelukken ernstige gevolgen hebben. Volgens statistieken gebeurt zo’n 29% van de 5 meest voorkomende arbeidsongevallen betrof een val van hoogte waarvan 7% vanaf een dak. Het is dus cruciaal om je veiligheid serieus te nemen, zelfs op plaatsen die op het eerste gezicht veilig lijken.

Voordelen van een leeflijnsysteem

Een leeflijnsysteem biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van valbeveiliging:

 1. Continue bescherming: In tegenstelling tot tijdelijke valbeveiligingssystemen biedt een leeflijnsysteem continue bescherming voor werknemers die zich op het dak begeven. Dit zorgt voor gemoedsrust en minimaliseert het risico op valongelukken.
 2. Flexibiliteit en bewegingsvrijheid: Met een leeflijnsysteem kunnen werknemers vrij bewegen over het hele dakoppervlak, zonder belemmerd te worden door losse ankerpunten of kabels. Dit maakt het uitvoeren van taken efficiënter en gemakkelijker.
 3. Eenvoudige installatie en onderhoud: Moderne leeflijnsystemen, zoals de XSLinked en LinkedPro, zijn ontworpen met het oog op eenvoudige installatie en onderhoud. Dit minimaliseert de verstoring van het uitvoeren van activiteiten op het dak en vermindert de kosten op lange termijn.
 4. Veiligheid voor alle werknemers: Een leeflijnsysteem biedt een uniforme valbeveiligingsoplossing voor alle werknemers, ongeacht hun ervaring of expertise. Dit zorgt voor een gelijk niveau van veiligheid voor iedereen die op het dak werkt.
 5. Minimale impact op dakoppervlak: Leeflijnsystemen vereisen minimale penetratie van het dakoppervlak, waardoor de integriteit van de dakbedekking behouden blijft. Dit is vooral belangrijk bij het werken op daken met kwetsbare materialen of bij het vermijden van waterdichtheid.
 6. Geschikt voor diverse dak materialen: Of het nu gaat om staal, beton, hout of andere materialen, leeflijnsystemen kunnen worden geïnstalleerd op verschillende soorten daken, waardoor ze een veelzijdige oplossing zijn voor een breed scala aan gebouwen.
Horizontaal leeflijnsysteem op groendak

Wetgeving en verplichtingen voor veilig werken op hoogte

De wetgeving omtrent veilig werken op hoogte is streng en duidelijk. Vanaf 2,5 meter hoogte is het voorhanden hebben van valbeveiliging de norm! Werkgevers zijn verplicht om een veilige werkomgeving te bieden aan hun werknemers, inclusief passende valbeveiligingsmaatregelen op hooggelegen werkplekken zoals daken. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in diverse nationale en internationale veiligheidsvoorschriften en normen, zoals de Arbowetgeving en de Europese Richtlijn betreffende werken op hoogte.

Het is de verantwoordelijkheid van de beheerder of de persoon die toezicht houdt op het gebouw om ervoor te zorgen dat alle nodige valbeveiligingsmaatregelen zijn genomen en dat werknemers worden voorzien van de juiste training en uitrusting om veilig op hoogte te werken. Het niet naleven van deze wetgeving kan leiden tot ernstige boetes en juridische consequenties, zoals het stopzetten van alle activiteiten.

Leeflijnsystemen van XSPlatforms

XSPlatforms biedt geavanceerde valbeveiligingsoplossingen, waaronder de XSLinked en LinkedPro leeflijnsystemen, die geschikt zijn voor verschillende soorten daken en werksituaties. Deze systemen bieden betrouwbare valbescherming en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Beide systemen zijn zodanig ontworpen dat de gebruiker zich niet zomaar kan afkoppelen tijdens het gebruik van de lijn. Daarnaast is het mogelijk om met meerdere gebruikers op de leeflijn te werken. Het voordeel van een dubbel leeflijnsysteem, zoals de LinkedPro, is dat het de mogelijkheid biedt om elkaar te passeren zonder van het systeem te worden losgekoppeld.

Conclusie

Valbeveiliging op platte daken is van cruciaal belang voor de veiligheid van werknemers en onderhoudspersoneel. Een leeflijnsysteem biedt een betrouwbare en effectieve oplossing voor permanente valbeveiliging, met specifieke voordelen zoals continue valbescherming, flexibiliteit, bewegingsvrijheid, eenvoudige installatie, minimale impact op het dakoppervlak, geschiktheid voor diverse dak materialen en veiligheid voor alle werknemers. Als beheerder of verantwoordelijke voor een gebouw is het naleven van de wetgeving en het investeren in een leeflijnsysteem een verstandige keuze.

Vragen over valbeveiliging? AllRisk helpt u graag verder met beveiligen van uw toekomstig project.

Wilt u weten wat de beste oplossing is voor uw project? Neem dan contact op met één van onze valbeveiliging experts. Zij kunnen u alles vertellen over de juiste valbeveiliging oplossing specifiek voor uw situatie. Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier in.

Leeflijnsystemen

2 reacties. Plaats een nieuwe

 • Ruud Veenman
  1 maart 2024 13:57

  Wij hebben op het platte dak van ons appartement gebouw (5 etages) een flink aantal bevestiging ogen/haken voor valbeveiliging. Ik vraag me af of deze jaarlijks gekeurd moeten worden?
  Zo ja, doen jullie keurings contracten hiervoor?
  Locatie is Alphen aan den Rijn en het gebouw is 3 jaar oud.

  Beantwoorden
  • stephanvroom
   3 juni 2024 09:02

   Beste Ruud,

   Excuses voor ons late antwoord. Mogelijk dat u reeds een contactformulier had ingevuld naast de vraagstelling. Mijn collega’s gaan dit nog even na en nemen contact met u op via uw email.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.