Vijf tips voor veilig gedrag op het dak

Hoe ga je veilig te werk op een dak en hoe ga je om met de risico’s?

Bij werken op hoogte komt veel meer kijken dan alleen een stuk wet- en regelgeving met diverse verplichtingen. Zo hebben wij in een eerder blog al verteld over de gevaren van het onderschatten van risico’s en het (vaak onbewust) aanleren van slechte gewoontes. In dit artikel zetten wij vijf tips op een rij welke kunnen helpen bij het vormen van veilig gedrag van mensen die op een dak werken of gaan werken. Onderaan de pagina kunt u ook onze gratis poster downloaden waarop de gegeven tips nog eens kort en bondig staan weergegeven. Handig voor bijvoorbeeld gebruik tijdens toolboxmeetings of om op te hangen bij de daktoegang van een gebouw.

Tip 1: Ga goed voorbereid te werk
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook zeker van toepassing als het aankomt op veilig werken op hoogte. Zorg dat alle benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) aanwezig zijn om het beoogde werk veilig uit te kunnen voeren. Doe nog een laatste pre-use check op het materiaal om er zeker van te zijn dat deze direct en veilig inzetbaar zijn.

Meer weten over de pre-use checks van harnassen, veiligheidslijnen en/of automatische valstopapparaten? Lees de eerder gepubliceerde blogartikelen van AllRisk over deze onderwerpen.

Tip 2: Zorg voor een goede (veilige) daktoegang
Het komt nog vaak voor dat een gebouw niet over een goede daktoegang, zoals een vast dakluik, beschikt. In de meeste gevallen moet er dan gebruik gemaakt worden van een mobiele ladder om toegang tot het dak te krijgen. Zorg dat bij het opstellen van de ladder de juiste richtlijnen voor mobiele ladders gevolgd worden. Enkele voorbeelden:

  • Plaats de mobiele ladder altijd in een hoek van 75 graden tegen de gevel;
  • Zorg dat de ladder geborgen is door middel van bijvoorbeeld een aanhaakbeugel of ladderborgingspunt;
  • Na het juist opstellen dient de ladder nog minimaal 1 meter boven de dakrand uit te steken om zo een veilige op- en afstap voor de gebruiker te creëren.

Meer weten over het gebruik van (mobiele) ladders? Lees ons blog “Veilig werken met mobiele ladders in en rondom huis ” en download het bijbehorende gratis werkblad.

Tip 3: Wees alert op potentieel valgevaar
Voordat een werklocatie op hoogte, zoals een dak, betreden wordt is het wenselijk dat de persoon in kwestie op de hoogte is van potentieel valgevaar. En nog belangrijker: van de middelen om zich hier tegen te beschermen. Het is dan ook wenselijk dat bijvoorbeeld de gebouweigenaar of facilitair manager een duidelijke briefing geeft waarin deze punten behandeld worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan of in situaties terecht waar (onbewust) een verhoogd risico heerst.

Wat in dit soort situaties kan helpen is het uitvoeren van een LMRA, een Laatste Minuut Risico Analyse. Deze korte checklist/vragenlijst voer je uit voordat je “het risicogebied” betreedt, hiermee beoordeel je het veiligheidsniveau van de situatie.

Meer lezen over het belang van een LMRA? Lees het gastblog van het Nederlands Veiligheidsinstituut en download de Stop & Go-kaart.

Tip 4: Loop of stap nooit achteruit op een dak
Het klinkt misschien als een open deur, maar helaas komt het nog te vaak voor dat iemand van het dak valt doordat hij of zij een stap achteruit deed zonder daarbij na te denken. Negen van de tien keer gaat zo’n stapje achteruit goed, maar die ene keer dat dit niet zo is kan het serieuze gevolgen hebben. De rand van het dak is vaak niet het enige aanwezige gevaar. Denk bijvoorbeeld ook aan daklichten (lichtkoepels) welke niet beschermd zijn tegen doorvalgevaar. Beweeg dus altijd vooruit wanneer je op hoogte werkt zodat je eventuele obstakels of andere objecten snel kunt spotten en ontwijken.

MMeer lezen over (door)valgevaar bij lichtkoepels? AllRisk schreef hier eerder een blog over met voorbeelden van mogelijkheden om dakwerkers te beschermen tegen dit gevaar.

Tip 5: Houd de aandacht 100% bij het werk (en de omgeving)
Een volledige focus is altijd gewenst wanneer er gewerkt wordt in risicovolle situaties, zo ook bij het werken op hoogte. Omdat tegenwoordig veel werkgegevens digitaal, bijvoorbeeld, bouwtekeningen of rapportages aanbieden werken veel mensen dagelijks met een tablet of smartphone. Wanneer je op het dak aan het werk bent is dit wel een aandachtspunt. Zorg er daarom voor dat je niet afgeleid wordt door je telefoon of tablet en wees jezelf te allen tijde bewust van je positie op het dak én de risico’s om je heen. Voordat je weet struikel je over bijvoorbeeld een stuk gereedschap, val je in een slecht afgedekt gat of misschien wel over de rand.

Ook het gebruik van een hoofdtelefoon tijdens het werken op hoogte is niet wenselijk. Buiten het feit dat muziek kan afleiden van de werkzaamheden zorgt het er ook voor dat je niet aanspreekbaar bent voor bijvoorbeeld een collega (in nood).

Download de poster

Deze tips altijd en voor iedereen bij de hand hebben? Download de gratis poster, print hem uit en hang hem op in de buurt van de daktoegang, zodat een ieder die het dak betreedt goed geadviseerd en voorbereid is.

Een volledig PBM assortiment voor valbeveiliging

AllRisk staat bekend als aanbieder van top kwaliteit middelen als het gaat om veilig werken op hoogte. Samen met ons huismerk XSPlatforms hebben wij een volledig assortiment PBM beschikbaar. Meer weten over ons assortiment of de inhoud ervan? Bekijk ons volledige productportfolio.

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • Freek van de Laar
    13 december 2023 17:28

    Leuk en informatief artikel over de do’s en don’ts van dakwerkzaamheden! Ik moet zeggen, bij elke tip die ik las, groeide mijn waardering voor dakwerkers én mijn angst om zelfs maar een ladder aan te raken.

    Tip 1: ‘Ga goed voorbereid te werk.’ Absoluut! De laatste keer dat ik iets ‘goed voorbereid’ deed, was mijn belastingaangifte… en laten we eerlijk zijn, dat is iets minder riskant dan balanceren op een dak.

    Tip 2: ‘Zorg voor een goede (veilige) daktoegang.’ Nu, mijn definitie van een ‘veilige toegang’ is een deur die op de begane grond opent. Alles wat hoger is, vereist een parachute of een vangnet in mijn boek.

    Tip 3: ‘Wees alert op potentieel valgevaar.’ Als ik op een dak zou moeten zijn, zou mijn alertheid niveau ‘spider-sense’ zijn, maar dan nog zou ik waarschijnlijk over mijn eigen voeten struikelen.

    En dan hebben we het nog niet eens gehad over de LMRA’s, het niet achteruit lopen (ik struikel al over niets op vlakke grond), en het 100% gefocust blijven (ik kan me al amper concentreren op een Netflix-serie).

    Dus, voor degenen die denken ‘ik kan dit wel even zelf doen’: misschien is het toch slimmer om een professional in te schakelen. Bijvoorbeeld, bij http://www.betrouwbaardakwerk.nl zijn experts in dakisolatie, en we doen het zonder de acrobatische toeren (en het bijbehorende risico) die je als doe-het-zelver zou moeten uithalen. Laat dat dak maar aan ons over, dan kun je veilig op de grond blijven met beide voeten (en je gezond verstand) intact.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.