Het voorkomen van valgevaar door middel van BIM planning

Het voorkomen van valgevaar door middel van BIM planning

Voordat een gebouw daadwerkelijk wordt gebouwd wordt er in de ontwerpfase vaak een 3D model gemaakt. Architecten, engineers en bouwkundigen kunnen op deze wijze samen werken in één intelligent 3D model. Zo’n model wordt ook wel een BIM (Building Information Modeling) model genoemd.

Ver voordat het de constructie van een gebouw daadwerkelijk start wordt er op een centrale locatie (het BIM model) informatie verzameld om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te geven van het te realiseren project.

Het is van groot belang dat men al in de ontwerpfase rekening houdt met eventuele installaties op het dak. Hiermee bedoelen we Installaties zoals zonnepanelen, airconditioning-units, lichtstraten etc. Onderhoud en reparaties aan deze installaties moeten veilig plaats kunnen vinden.

Gebiedsbegrenzing versus valbeveiligingssysteem

Een van de onderdelen in BIM is het toevoegen van veiligheidsvoorzieningen welke gericht zijn op de lokale veiligheidseisen. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van rookmelders, blusinstallaties, nooduitgangen, maar ook aan valbeveiliging.

Het gebruik van een 3D model, zoals met BIM, biedt ontwerpers de mogelijkheid om eventueel valgevaar eenvoudig te lokaliseren en aan te pakken al voordat de bouw gestart is.

Het verlagen van de faalkosten

Naast het voorzien in de (lokale) veiligheidseisen helpt een BIM model ook in voorkomen van hoge faalkosten. Door in de ontwerpfase al rekening met eventuele dak installaties en valbeveiliging te houden voorkomt men dat er in een later stadium, als de bouw al begonnen of zelfs afgerond is, nog aanpassingen gedaan moeten worden aan het ontwerp of gebouw. Een kostbare zaak welke onnodig hoge kosten met zich meebrengt.

Helaas komt het nog te vaak voor dat er op een dak geen rekening is gehouden met het plaatsen van valbeveiliging, welke op een zeker moment wel vereist zal zijn. Tegen elke wens van een architect in is het plaatsen van opzichtige randbeveiliging, in de vorm van een permanent hekwerk, dan vaak de enige optie.

Download 3D objecten voor een BIM model

Onze leverancier, XSPlatforms, biedt u de mogelijkheid om uw BIM model uit te breiden met  3D objecten van valbeveiliging. Al deze objecten zijn beschikbaar in twee bestandformaten: Autodesk Revit (RFA) en Solid Edge (SAT). Om u goed te voorzien hebben wij sets gemaakt met daarin verschillende modellen van losse ankerpunten, een horizontaal leeflijnsysteem en hekwerk.

Download 3D objecten

Download de catalogus Mobiele Valbeveiliging:

In de catalogus Mobiele Valbeveiliging kunt u meer lezen over het gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) en veilig werken op hoogte.

Zonnepanelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.