Business case: Koninklijke Burgers’ Zoo

Unieke veiligheidsoplossingen voor Koninklijke diergaarde in Arnhem

Het afgelopen jaar zijn wij gestart met een reeks artikelen waarin wij  meer vertellen over een aantal projecten uit ons brede projectportfolio. In deze artikelen belichten we de achtergronden van onze opdrachten, vertellen we over de probleemstelling van de klant en de door ons geleverde veiligheidsoplossing. In dit nieuwste artikel gaan we terug in de tijd naar ons project voor de Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem.

Projectnaam: Koninklijke Burgers’ Zoo
Locatie: Arnhem
Opdrachtgever: Technisch bureau Swart B.V.
Jaar van uitvoering: 2011

De Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem is één van de oudste dierentuinen (geopend in 1913)  van ons land en trekt gemiddeld zo’n 1,1 miljoen bezoekers per jaar. Daarmee is deze dierentuin de derde best bezochte dagattractie van Nederland. Om al deze bezoekers te voorzien van de beste ervaring heeft goed onderhoud van verblijven en gebouwen de absolute topprioriteit binnen Burgers’ Zoo. Om dit onderhoud veilig mogelijk te maken is in 2011 de hulp van AllRisk valbeveiliging ingeschakeld.

Bijzondere ontmoetingen
De kerntaak van Burgers’ Zoo als dierentuin is de bezoekers te voorzien van bijzondere ontmoetingen. Oog in oog komen te staan met dieren die je in het dagelijks leven niet of nauwelijks zult treffen. Een optimale bezoekerservaring is dan ook van het grootste belang. Deze ervaringen worden mede mogelijk gemaakt door de verblijven en gebouwen binnen de dierentuin in de best mogelijke staat te houden.

Een goed voorbeeld is het onderhoud aan de twee grote overdekte verblijven voor mensenapen (gorilla’s en chimpansees) middenin het park. Vanaf de bovenverdieping van dit complex hebben bezoekers zicht op het binnenverblijf van deze aap soorten. Om dit zicht zo goed mogelijk te houden is regelmatig onderhoud, in de vorm van glasbewassing, nodig aan beide kanten van het grote raam. De hoogte van het raam aan de binnenzijde van het verblijf in combinatie met de nieuwsgierige aard van de apen zorgt voor een uitdaging als het aankomt op een veiligheidsvoorziening.

Een tweede veiligheidsvraag waar AllRisk bij betrokken werd is het onderhoud van de, in 1995 geopende, Safari-route. Onderdeel van deze route is een 250 meter lange overdekte loopbrug die in een bosrijke omgeving dwars door het Safarigebied van Burgers’ Zoo loopt. Vanaf deze loopbrug en de verschillende uitkijkposten kunnen diverse savannedieren worden gespot, zoals zebra’s, neushoorns, leeuwen en jachtluipaarden. Doordat de Safari-route in een dichtbebost deel van het park ligt is het verwijderen van bladeren en takken van de daken van deze loopbrug en de uitkijkposten regelmatig nodig.

Oplossingen
Om te voorzien in veiligheidsmiddelen voor de hierboven omschreven situaties, heeft AllRisk een aantal verschillende oplossingen ontworpen en geïnstalleerd.

Voor het apenverblijf waren er een aantal vooraf gestelde criteria waar AllRisk mee moest werken. Zo mocht de beoogde valbeveiligingsoplossing geen afbreuk doen aan de ervaring van de bezoeker én mocht het op geen enkele manier de bewoners van het verblijf, de apen, in gevaar brengen.

AllRisk koos voor beide verblijven voor een wand gemonteerde leeflijnoplossing welke boven het raam, en dus uit het zicht van de bezoekers en buiten het bereik van de apen, werd geïnstalleerd. Beide horizontale leeflijnen zijn enkel toegankelijk voor de glazenwassers met behulp van een meegebrachte mobiele ladder. Wanneer de glazenwasser de ladder betreedt, koppelt hij zichzelf aan het systeem door middel van een automatisch valstopapparaat welke permanent aan het systeem hangt. Op deze manier wordt een mogelijke val van de ladder acuut gestopt zonder dat hij/zij de grond raakt.

Uiteraard worden de werkzaamheden enkel uitgevoerd wanneer de verblijven leeg zijn. De apen bevinden zich dan in een ander deel van het complex (of buiten het gebouw).

Voor de veiligheidsvoorzieningen in het Safari-gebied werd gekeken naar hele andere aspecten. De beperkte beschikbare valhoogtes en de gladde ondergronden (door begroeiing) zorgde voor een uitdaging.

Uiteindelijk is, in overleg met onze klant, gekozen voor een oplossing van vier horizontale leeflijnsystemen met een gecombineerde staalkabellengte van ca. 174 meter. Twee van deze systemen bevinden zich op de daken van de uitkijkposten naast de savanne, uitkijkende op de leeuwen en de jachtluipaarden. De overige twee systemen zijn te vinden bovenop de loopbrug welke door het Safari-gebied loopt. Alle geïnstalleerde systemen worden gebruikt als positioneringssysteem. Hierdoor kunnen gebruikers op deze daken veilig werken zonder dat zij worden blootgesteld aan een mogelijk valgevaar.

Oplossing op maat?
Heeft u een probleemstelling welke u voor wilt leggen aan een valbeveiligingsexpert? Neem vrijblijvend contact op met één van onze teamleden en samen kunnen we kijken met welke van onze oplossingen AllRisk u van dienst kan zijn.

Download de valbeveiligingswijzer

Een compleet overzicht van de diverse mogelijkheden van permanente valbeveiliging in één brochure. Onze valbeveiligingswijzer wijst u de weg op het gebied van de verschillende soorten veiligheid met betrekking tot werken op hoogte.

valbeveiligingswijzer

Meer referenties

Bekijk hier ons volledige projectportfolio met de diverse oplossingen welke wij bieden voor verschillende gebouwen en objecten.

Referentie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.