Welk valbeveiligingsharnas heb ik nodig?

Welk valbeveiligingsharnas heb ik nodig?

Wie enigszins thuis is in de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zal weten dat er verschillende soorten veiligheidsharnassen te verkrijgen zijn. De juiste maat is uiteraard belangrijk, maar wat is nu het verschil tussen een harnas met één of meerdere bevestigingspunten? Hoe kun je nu weten hoeveel bevestigingspunten je nodig hebt?

De realiteit is dat voor bepaalde werksituaties meerdere bevestigingspunten nodig zijn. Wij hebben het hieronder voor u op een rijtje gezet:

Eén bevestigingspunt

Een enkel bevestigingspunt op de rug is voldoende om te werken op platte of licht hellende daken, op steigers of in andere redelijk horizontale werksituaties. Dit soort harnassen zijn geschikt als er na aanhaking geen handmatige aanpassing van de lengte van de vanglijn nodig is – het bevestigingspunt zit immers op de rug.

Twee bevestigingspunten

Dit soort harnas heeft een bevestigingspunt op de rug én op de borst. Dit is een meer flexibele oplossing doordat men kan afwisselen tussen de twee bevestigingspunten. Dit maakt het harnas bijvoorbeeld ook geschikt voor werk op schuine daken – hiervoor dient de vanglijn aan het bevestigingspunt op de borst te worden aangehaakt.

Vier bevestigingspunten

Dit harnas is uitgerust met een positioneringsgordel, met twee extra bevestigingspunten ter hoogte van de heupen van de gebruiker. Door deze punten kan een positioneringslijn bevestigd worden, die om een mast of een paal aangebracht kan worden. Dit maakt verticaal werk aan bijvoorbeeld zendpalen of elektriciteitsmasten mogelijk. Met die positioneringslijn kan de gebruiker zich strak trekken langs de paal, waardoor hij gebalanceerd blijft en beide handen vrij heeft voor zijn werk.

Vijf bevestigingspunten

Dit is het meeste veelzijdige harnas, geschikt voor alle voorgenoemde werkzaamheden plus abseilen. Het vijfde bevestigingspunt zit op de buik van de gebruiker, waaraan een afdaalapparaat kan worden aangesloten. Dit harnas wordt veelal gebruikt voor reddingswerkzaamheden.

Afgezien van het benodigde aantal bevestigingspunten, is de gebruikersvriendelijkheid en het draagcomfort van een veiligheidsharnas natuurlijk belangrijk. Daarnaast bestaan er specifieke oplossingen voor verschillende sectoren.

Voor persoonlijk advies over welk valbeveiligingsharnas het meest geschikt is voor uw specifieke werkzaamheden, kunt u contact opnemen met AllRisk. Of vraag de Catalogus Mobiele valbeveiliging aan.

Lees ook deze blogs:

Wat je moet weten over harness suspension trauma
Hoe voelt het om in een harnas te hangen na een val?
Valbeveiligingsharnas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.