Valbeveiliging harnas

Valbeveiligingsharnas

Valbeveiliging via een harnas en een vanglijn is een veel toegepaste combinatie. Wist je dat het al vanaf 2,5 meter hoogte verplicht is om valbeveiliging te gebruiken? Het veiligheidsharnas is een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) dat gebruikers kunnen ‘aantrekken’.

Simpelweg in een harnas stappen en de gespen vastklikken is niet voldoende. De manier waarop je het harnas aantrekt en afstelt op je eigen lichaam bepaalt of je wel of niet veilig bent bij een val. Volg daarom de volgende stappen:

Stap 1
Pak de gordel vast aan de rugzijde en haal zo nodig de knopen of draaien uit de schouder- en beenbanden. Zo wordt ook duidelijk wat voor, achter en boven en onder is.

Stap 2
Stel alle sluitingen en beenlussen af op de maximale grootte. Houdt het harnas laag of leg het op de grond en stap door de beenlussen. Vervolgens kun je het harnas aantrekken als een jas, dus de schouderbanden één voor één langs je armen omhoog brengen.

Stap 3
Dit is een belangrijke stap: de beenbanden correct afstellen (niet te strak, maar zeker ook niet te los) en alle sluitingen afstellen. Een controlemethode is dat er een platte hand tussen de band en de heup moet passen. Met een gebalde vuist mag dit juist absoluut niet meer mogelijk zijn.

Bevestigingspunten

Een harnas is voorzien van één of meer bevestigingspunten. Het beperken van het aantal bevestigingspunten tot het strikt noodzakelijke is vereist.

Opslag en onderhoud

Een optimale opslag van het harnas is droog, in de schaduw, los, belucht en ontspannen. Een ideale luchtvochtigheid van 45-65% bij een temperatuur van 10-20 °C. Licht vervuilde harnassen (aarde, modder) kunnen met warm water (40 °C) en milde zeep gereinigd worden. Daarna uitspoelen met helder water. Natte en vochtige delen van het harnas niet drogen in een wasdroger of met behulp van een hittebron, maar ophangen in een goed beluchte plaats en in de schaduw.

Een harnas moet ook één keer per jaar gekeurd worden. Lees meer over de jaarlijkse keuring van PBM’s op de pagina: keuren valbeveiliging.

Bekijk deze video voor het op de juiste manier aantrekken van een harnas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.