Veilig werken op een hellend / schuin dak

Veilig werken op hellend / schuin dak

In onze trilogie over veilig werken op daken noemden we al een aantal algemene punten en schreven we over veilig werken en valbeveiliging op een plat dak. Deze week gaan we dieper in op veilig werken op een hellend dak.

Een schuin dak: een unieke werkvloer

Werken op een hellend dak is een vak apart. Naast kennis van daktechniek heb je op een schuin werkoppervlak te maken met bijzondere arbeidsomstandigheden en moet je weten hoe je daarin veilig je werk kunt uitvoeren.
Voorkom onveilige situaties door de veiligheidsregels te hanteren en te kiezen voor de juiste valbeveiliging. Niet omdat je bang bent, maar omdat je professioneel werkt.

Wanneer is een dak een hellend dak

Tot een helling van 15 graden wordt een dak gezien als plat dak en mag er ook volgens de regels voor veilig werken op een plat dak gewerkt worden. Is de helling groter, dan heb je te maken met een hellend dak. Dat betekent dat er andere arbeidsomstandigheden zijn en dus andere veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

Veilig werken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Voor hellende daken is er, net als voor platte daken, permanente en mobiele valbeveiliging beschikbaar. Permanente valbeveiliging heeft altijd de voorkeur, maar is, zeker bij kortdurende werkzaamheden (tot maximaal 3 uur) aan bijvoorbeeld particuliere woningen, niet altijd aanwezig. Als dakwerker kom je dus regelmatig in een situatie terecht waar valbeveiliging ontbreekt.

Om toch veilig te kunnen werken op hoogte biedt mobiele valbeveiliging, zoals een mobiel ankerpunt, met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM`’s) uitkomst. Waaruit een set PBM’s bestaat, hangt af van de werkzaamheden die je doet.

Een handige leidraad zijn de beroepensets, met de belangrijkste benodigde producten en materialen voor de meest voorkomende arbeidssituaties.

Een hellend dak; waar bevestig je je valbeveiliging aan?

Goed, je werkt met mobiele valbeveiliging en persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar waar bevestig je op een hellend dak dan je valbeveiliging aan? Wij geven je tips voor het verankeren en het juist gebruik.

Zo kun je veilig werken op een schuin dak

  1. Bij een hellend dak weet je waar je heen kunt vallen: naar achteren. Het veiligheidsharnas moet daarom een bevestigingspunt op de borst hebben, zodat de vanglijn niet over je rug langs je nek loopt.
  2. Het ankerpunt voor je vanglijn moet boven je liggen of aan de andere kant van het dak (over het dak heen). Dit is belangrijk, want je veiligheidssysteem moet direct kunnen blokkeren bij een val. Ligt het ankerpunt onder jou, dan moet je eerst voorbij dat punt vallen voordat je valbeveiliging je op kan vangen.
  3. Om je vanglijn over het dak te krijgen kun je een werplijn als hulpmiddel gebruiken. De werplijn gooi je over het dak heen, zodat je daarmee je vanglijn over de nok van het dak kunt trekken. Met deze werkwijze kun je je veiligheidssysteem installeren zonder jezelf daarvoor eerst in een onveilige situatie te brengen.
  4. Let op bij de keuze van een ankerpunt. Je kunt je valbeveiliging niet zomaar overal aan zekeren. Een anker of borgingspunt moet 12 kilonewton aankunnen (1 kilonewton = 1000 newton en staat gelijk aan 100 kilo). Jezelf zekeren aan een panlat of schoorsteen is dus geen optie!
  5. Bevestig je valbeveiliging door middel van een strop, een kozijnanker of aan ankerpunten. Op sommige daken zijn dakhaken gemonteerd waaraan je jezelf kunt vastmaken. Maak je gebruik van een strop/sling dan kun je deze ook bevestigen aan bijvoorbeeld een boom of door een zolderraam naar binnen aan een stevige balk.

Werken op daken betekent werken in unieke arbeidsomstandigheden. Wat we met de drie blogs over veilig werken op daken in ieder geval duidelijk hebben willen maken, is dat veilig werken in elke situatie mogelijk is. Voor elk type dak is er passende valbeveiliging, permanent of mobiel, zodat jij je werk goed en veilig kunt doen.

Vragen? Neem contact op met AllRisk valbeveiliging.

4 reacties. Plaats een nieuwe

  • Koen van craenendonck
    22 oktober 2016 20:26

    Een punt dat we niet uit het oog mogen verliezen bij werken op daken is , de wind.
    Veel werken op daken gebeuren voor het plaatsen van zonnepanelen.
    Deze hebben de eigenschap niet zwaar te zijn , maar wel een groot windopvangblad te hebben.
    Hoe vaak hoor ik in mijn opleidingen in deze sector niet het volgende:
    Bij het omhoog gaan met een paneel in de armen ,geen probleem. Op het moment echter dat ik met het paneel boven de daknok uitkwam , rukte plotseling een over het dak komende wind het paneel bijna uit mijn armen. ( het lag eigenlijk relax in mijn arm over mijn schouder).
    In de reflex beweging om het “dure” paneel te redden ,ben ik uitgegleden en bijna van het dak gegaan. Spijtig genoeg was er voor vele het woordje ” bijna” niet bij!…

    Beantwoorden
  • Hoi ik plaats kachels. Dus ook schoorsteen kanalen. Dat houd in dat ik vaak op de nok zit. De valbeveiliging werkt maar 1 kant op. Dus als ik de verkeerde kant op val ben ik der geweest. Was leuk trouwens. Maar hoe moet ik dat oplossen vriendelijke groet gert

    Beantwoorden
    • Hans Borra
      30 mei 2017 19:06

      Hoi Gert, jouw oplossing ligt in toepassing van de Snake Line, die maakt werken aan de andere kant van de nok mogelijk. (www.snakeline.nl)

      Beantwoorden
  • A. Vrijhoeven
    21 augustus 2018 11:19

    Mag iedereen ankerpunten aanbrengen of mag dit enkel worden uitgevoerd door een erkend bedrijf?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.