Dakhaak, panhaak of leihaak

De dakhaak, ook wel panhaak of leihaak genoemd, is een permanent bevestigingspunt op een hellend dak en is geschikt voor verschillende soorten dakbedekking.

De ankerpunten worden op strategische punten op het dak geplaatst. Het ankerpunt bevat een haak en een bevestigingsoog waaraan alle soorten PBM’s (mobiele valbeveiliging) gekoppeld kunnen worden. Het veiligheidsanker wordt aan de balklaag onder het dakbeschot bevestigd indien deze sterk genoeg is. Zo niet, dan moet de constructie eerst worden verstevigd.

Waarvoor wordt de dakhaak gebruikt?

De dakhaak wordt gebruikt voor positionering van personen gedurende werkzaamheden aan en op het dak. De haken mogen uitsluitend gebruikt worden door één persoon, die zich aan de dakhaak zekert met tussenkomst van een energie absorber conform EN 355. Dakhaken worden meestal om de 1.80 meter gemonteerd, in horizontale lijn. Bij hogere dakvlakken kunnen er meerdere rijen boven elkaar nodig zijn.

De dakhaak moet door en door bevestigd worden aan de houten of stalen dakconstructie met 2 M10 bouten of M10 klapankers. Andere opties zijn driemaal een M8 houtdraadbout (door en door). De minimaal benodigde dikte van houten balken is 80mm. De minimale benodigde dikte van het dakbeschot is 18 mm.

Heeft u vragen over de dakconstructie, het dakbeschot of het plaatsen van dakhaken?

Neem dan gerust contact met ons op. Ook is het mogelijk om door één van onze ervaren monteurs de dakhaken te laten plaatsen. U krijgt dan meteen uitleg over hoe u zich, of uw medewerkers, veilig met mobiele valbeveiliging (PBM) kunt bevestigen aan de dakhaken.

Tip: lees ook eens één van de andere blogartikelen over het veilig werken op (schuine)daken.

, , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.