Het gebruik van een werplijn voor werk op hellende / schuine daken
Een hellend dak (of schuin dak) wordt gedefinieerd als een dak met een helling die groter is dan 15 graden. Op deze daken is het lastiger om jezelf te beschermen tegen valongelukken dan op platte daken. Er gelden dan ook andere normen voor het gebruik van valbeveiliging op schuine daken.
In dit blogbericht wordt uitgelegd hoe je mobiele valbeveiliging kunt gebruiken om een veilig, tijdelijk bevestigingspunt te creëren aan de ene kant van het dak, zodat het schuine dak veilig vanaf de andere kant betreden kan worden.
De basis
Gebruikers zitten vast aan een vanglijn (die vastzit aan een bevestigingspunt) met een Rope Grab (een valstopapparaat). Gebruikers verbinden de Rope Grab aan hun veiligheidsharnas in een veilige zone, voordat het dak betreden wordt. Op schuine daken werkt men altijd met het gezicht naar de nok, wat betekent dat het aanhaakpunt op de borst gebruikt moet worden.
Het gebruik van een werplijn
Een werplijn wordt gebruikt om de vanglijn over het schuine dak te krijgen. Daarna moet een gebruiker een stevig object vinden dat kan dienen als een tijdelijk bevestigingspunt. In dit voorbeeld wordt een boom gebruikt als tijdelijk bevestigingspunt. Nadat de vanglijn is bevestigd, wordt er een gewicht geplaatst aan de andere kant van het vanglijn, om deze strak te houden. Dit is om te verzekeren dat de rope grab goed functioneert.
Een werplijn is een sterke, lichte lijn met een werpzakje eraan. Dit is hoe je een werplijn gebruikt om een tijdelijk bevestigingspunt aan de andere kant van het dak te creëren:
Rol de werplijn af en werp het werpzakje over het schuine dak. Bevestig het andere eind van de werplijn aan de vanglijn. Loop daarna naar de andere kant van het gebouw. *1
Trek de werplijn helemaal over het dak heen totdat je de vanglijn bereikt. Nu ligt de vanglijn over het schuine dak heen. De werplijn heeft nu geen nut meer en kan worden losgemaakt van de vanglijn. *2
Bind de (verstelbare) strop om de boom, en verbind de strop met de vanglijn om de boom als tijdelijk bevestigingspunt te gebruiken. *3
Wanneer het tijdelijke bevestigingspunt klaar is voor gebruik, loop dan terug naar de andere kant van het gebouw. Bevestig daar de rope grab aan de vanglijn, en vervolgens aan het aanhaakpunt op de borst van je veiligheidsharnas. Bevestig het gewicht aan het eind van de vanglijn. *4
Nu ben je klaar om het schuine dak veilig te betreden. Gebruik hiervoor altijd een ladder! *5
De rope grab zal meebewegen naar boven, maar blokkeert in het geval van een val, om de val te stoppen en om te voorkomen dat je de grond raakt. *6
Restricties
Het gebruik van een werplijn zoals hierboven beschreven heeft een aantal belangrijke restricties. Het is van groot belang om je te realiseren dat het correct uitvoeren van de bovenstaande stappen geen garantie is voor je veiligheid.
Als de toepasbare restricties niet in acht worden genomen, dan riskeert de gebruiker een val van het dak waarbij hij de grond zal raken. Dit kan leiden tot ernstige verwonden en zelfs tot de dood. Daarom moet een gebruiker altijd rekening houden met de volgende restricties bij het werken met een tijdelijk bevestigingspunt aan de andere kant van een schuin dak:
- Gebruikers mogen zich nooit bevinden aan de kant van het dak die het dichtste ligt bij het bevestigingspunt. Met andere woorden: gebruikers moet het dak betreden vanaf de kant die het verst van het bevestigingspunt is, en mogen nooit in de buurt van de nok komen.
- Gebruikers mogen nooit in de buurt komen van de zijkanten van het dak; dit is waar de gevarenzone is. Als deze restrictie niet in acht wordt genomen, loopt men het risico om van de kopse kant van het dak af te vallen of te glijden.
OPMERKING: Als het werk meer dan vier uur in beslag zal nemen, is het gebruik van collectieve valbeveiliging (zoals hekwerken) als aanvulling op de persoonlijke valbeveiliging, aan te raden.
Permanente valbeveiliging voor schuine daken
Een goedgekeurde permanente valbeveiligingsoplossing, indien voorhanden, moet altijd de voorkeur krijgen boven het gebruik van een tijdelijk bevestigingspunt.
Wilt u meer weten over de meest geschikte valbeveiligingsoplossing voor een bepaald dak, neemt u dan contact op met AllRisk. Of vraag één van onze brochures aan.
Lees ook deze berichten:
Veilig werken op een hellend dak
Welk valbeveiligingsharnas heb ik nodig?
Training veilig werken op hoogte
3 reacties. Plaats een nieuwe
Mooi helder artikel.
Is het verplicht om de valbeveiliging aan de borst vast te maken of een advies?
Heb nog niet eerder vernomen.
Goedemorgen de heer Boverhof,
Dank voor uw reactie. Het is geen verplichting om aan het borstpunt te bevestigen, maar wij adviseren het wel ivm het gebruik van de RopeGrab.
Met vriendelijke groet, Harry Schutte
Duidelijk en nu 2x bedankt.