Veilig werken in besloten ruimten? Werk met mobiele valbeveiliging

Veilig werken in besloten ruimten? Werk met mobiele valbeveiliging

Werk je in besloten ruimten, dan is het verstandig altijd mobiele valbeveiliging te gebruiken. Als professional ken jij de risico’s van het vak. Je moet er toch niet aan denken dat je niet (snel) uit de ruimte kunt komen wanneer dit nodig is. We laten je zien waarom en welke mobiele valbeveiliging je kunt dragen om veilig te werken in besloten ruimten.

Mobiele valbeveiliging biedt niet alleen veiligheid tijdens werkzaamheden op hoogte. Er is ook specifieke valbeveiliging voor werk in besloten ruimten, met als uitgangspunt het veilig afdalen en snel omhoog kunnen takelen. Deze valbeveiliging is geschikt voor in de industrie (bijvoorbeeld werk in een tank) tot gemeentewerk (bijvoorbeeld in een put of in de riolering).

Mobiele valbeveiliging voor werken in besloten ruimten

Wanneer je werkt met mobiele valbeveiliging, is het essentieel deze goed te kunnen bevestigen. Een driepoot biedt dan in veel gevallen de juiste uitkomst als bevestigingspunt bij het werken in besloten ruimten.
Een driepoot is uitermate geschikt om personen en eventueel apparaten naar beneden te laten dalen of naar boven te halen. De driepoot wordt over de put of het gat heen geplaatst en de werker bevestigt zichzelf hieraan door middel van een leeflijn. Zo’n driepoot is geschikt voor werk in buizen, tanks, luiken en andere ondergrondse werkzaamheden in besloten ruimten.

Een set mobiele valbeveiliging met een driepoot kan er op twee manieren uitzien:

  1. Driepoot met lier, een automatisch valstopapparaat met lierfunctie en een harnasgordel.
  2. Driepoot met lier, een automatisch valstopapparaat en harnasgordel.

De foto laat een driepoot met een automatisch valstopapparaat en harnasgordel zien. Deze kan worden ingezet bij het betreden van een put of tank.

Waarom werken met mobiele valbeveiliging

Werken met mobiele valbeveiliging in besloten ruimten heeft twee belangrijke voordelen:

  • Wanneer het tot een val komt, slaat het valstopapparaat direct vast om de val te stoppen.
  • Door een valstopapparaat met lierfunctie kan de werker door een collega omhoog getakeld worden; noodzakelijk wanneer de persoon onwel geworden of gevallen is.

Frequent werken in besloten ruimten?

Wordt er met grote regelmaat op dezelfde plek gewerkt dan kan er permanente valbeveiliging, in de vorm van een verticaal leeflijntraject, aangebracht worden. De werker bevestigt zichzelf met zijn harnas en valstopapparaat direct aan de leeflijn en is zo altijd veilig aan het werk.
Wij adviseren om ook bij de aanwezigheid van permanente valbeveiliging een driepoot te gebruiken, zodat in geval van nood snel en juist gehandeld kan worden.

Elk werk in besloten ruimten wordt doorgaans goed voorbereid. Door van tevoren in te schatten welke risico’s er zijn kunnen deze zo veel mogelijk beheerst worden. Toch kan er tijdens het werk ineens een gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situatie ontstaan. Op zo’n moment is het essentieel dat je snel uit de besloten ruimte weet te komen. Of, als dat niet op eigen gelegenheid lukt, je collega erin slaagt je te redden. Mobiele valbeveiliging is in dit geval een life saver.

TIP Lees ook het blog over harness suspension trauma (HST). Dit kan optreden na een val. De Relief Step biedt dan uitkomst, maar als een werker bewusteloos is, wat juist in besloten ruimten kan gebeuren door bijvoorbeeld zuurstofgebrek / aanwezige gassen, is toch de driepoot weer een belangrijk onderdeel dat bij de redding ingezet moet worden.

Wilt u meer weten over de valbeveiligingsoplossingen van AllRisk en de mogelijkheden voor uw specifieke werkzaamheden / sector? Bel ons of laat uw gegevens hieronder achter en we nemen spoedig contact met u op!

Neem contact met ons op!
Vul hier voor extra verificatie 2 getallen in, bijvoorbeeld 12

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • koen van craenendonck trainer Migale
    24 oktober 2016 09:00

    hello,
    wat ik in praktijk-observatie-rondgangen heel vaak opmerk is het volgende.
    Personen dalen af , of beter gezegd ,worden naar beneden gelaten door een veiligheidswacht (mangatwacht). En dit dmv het boven omschreven materiaal :nl een valstopblok met lierfunctie of een lier aan de poot van de driepoot vast gemaakt . Hier is opzich niets mis mee als ! ; de betreder de mogelijkheid heeft om via een oproepsysteem (gsm , zender , …) iemand anders dan de veiligheidswacht op te roepen. Of indien de mangatwacht niet alleen boven is. Waarom?
    We gaan ervanuit dat de mangatwacht dient om de betreder te beschermen en te ontzetten bij een camaliteit. Dit kan een gevaar zijn van atmosfeer , constructie of werkgebonden . Maar ook een hartaanval , hersenbloeding ,vallende ziekte , een hippo van diabeet enz enz . MAAR WAT ALS DE MANGATWACHT NU EENS EEN VAN DEZE SYMPTOMEN HEEFT ? Vaak gebeuren zulke werken op afgelegen , eenzame plaatsen. bv weekendwerk , nachtwerk , alleen op de firma met onderhoudswerken enz enz .
    Daarom pleit ik ervoor om in onze risicoanalyse hier rekening met te houden. En indien we op deze vraag van het verlaten van de besloten ruimte moeten antwoorden , dat indien de mangatwacht iets overkomt , dit als gevolg heeft dat de betreder in nood is (denk ook aan inzettijd met ademlucht voorraad) , Dan moeten we bekijken of een zelfreddingssysteem geen must is . Ik denk hierbij aan systemen in de trend van alom bekende rollgliss. Het kan ook een extra zelfreddingslijn zijn met enkele katrollen en terugvalblokeer systeem .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.