De meest voorkomende letsels na een val van hoogte

De meest voorkomende letsels na een val van hoogte

Een val van hoogte wil je natuurlijk graag voorkomen. In ons eerdere blog over de oorzaken van valongelukken bleek echter dat er niet altijd zo veilig gewerkt wordt als zou moeten. Iets wat zeer belangrijk is, aangezien de gevolgen van een dergelijk incident niet de minste zijn. In dit blog gaan we hier verder op in. Zo verduidelijken we waar de slachtoffers gewond kunnen raken na een val van hoogte en wat de gevolgen hiervan zijn.

Hoe zorgt een val voor letsel

Lichamelijk letsel ontstaat wanneer de hoeveelheid energie die vrijkomt door beweging (in dit voorbeeld: de val) groter is dan wat het lichaam aankan.
Hoe groot de verwondingen zijn, hangt af van de aard van de val (bijvoorbeeld de hoogte), het lichaam van het slachtoffer zelf (leeftijd, conditie) en het werk (de locatie, gebruikte arbeidsmiddelen), plus de gebruikte maatregelen om het letsel te voorkomen of te beperken (zoals valbeveiliging).

Letsel na een val van hoogte

Valongelukken kunnen leiden tot verwondingen uiteenlopend van een kneuzing of simpele botbreuk tot hersenletsel of zelfs overlijden. Een val van hoogte kan ook zorgen voor lichtere vormen van letsel, waarvoor het bezoeken van een arts niet nodig is, of leiden tot verzuim. De informatie hierover is echter zeer beperkt, omdat onderzoeken zich baseren op geregistreerde ongevallen zoals die gemeld worden door een spoedeisende hulp of ziekenhuis.

Elk jaar 12.000 slachtoffers met letsel

Jaarlijks gebeuren er in Nederland 224.000 arbeidsongevallen, waarvan 12.000 door een val van hoogte. Van dit aantal moeten 6.400 slachtoffers voor behandeling naar de spoedeisende hulp (SEH).
Van alle slachtoffers die hier belanden, is één op de vijf dusdanig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Opvallend is dat dit percentage (20%) hoger is dan het aantal ziekenhuisopnamen na SEH-behandelingen bij arbeidsongevallen in het algemeen (5%). Daaruit blijkt dat het bij een val van hoogte relatief vaker om ernstig letsel gaat.

Welk letsel lopen slachtoffers op?

Slachtoffers die op de SEH behandeld moeten worden na een val van hoogte, hebben of verwondingen aan heup, been of voet (33%) of zijn gewond geraakt aan schouder, arm of hand (ook 33%). Fracturen en oppervlakkige letsels komen daarbij het meest voor. Wat ook opvalt is dat bij een val van hoogte relatief gezien in meer gevallen sprake is van verwondingen aan de romp of wervelkolom dan bij arbeidsongevallen in het algemeen (resp. 18% en 4%).

Overlijden na een val van hoogte

Kneuzingen en botbreuken zijn al ernstig genoeg. Helaas zijn veel gevolgen van een dergelijk ongeluk nog ernstiger. Ieder jaar overlijden gemiddeld 18 personen door een val van hoogte tijdens het werk. De helft van deze fatale ongevallen werd veroorzaakt door een val van of uit een gebouw of bouwwerk, vaak het gevolg van uitglijden of struikelen en het ontbreken van valbeveiliging.

Gelukkig overleeft het grootse deel van de slachtoffers het ongeluk. Maar ook al raak je ‘alleen’ gewond, dan nog is het maar de vraag of je, eenmaal hersteld, hetzelfde werk kunt blijven doen. Vallen van hoogte veroorzaakt daarmee, behalve persoonlijk leed, ook maatschappelijke problemen. Een valongeluk brengt hoge kosten met zich mee door bijvoorbeeld ziekteverzuim, revalidatie en arbeidsongeschiktheid. In ons volgende blog ‘Kosten van een val van hoogte’ gaan we in op dit aspect.

Deze blogreeks is gebaseerd op een door AllRisk opgestelde infographic met een overzicht van alle cijfers rondom valongelukken. Wil je deze gehele infographic ontvangen, laat dan je gegevens achter.

Bronnen:

Gezondheidsraad, vallen van hoogte pdf, pagina 15

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.