Veilig werken op hoogte in de winter

Veilig werken op hoogte tijdens de winter

De geologische winter is begonnen op 1 december, en Nederland maakt zich op voor winterse taferelen. Het koudefront trekt zich over het land en creëert situaties die in de voorgaande, warme maanden niet van toepassing waren.

Afhankelijk van waar je woont, kan de winter zware omstandigheden creëren om in te werken. Werken op hoogte wordt bij sneeuw en ijsvorming nu nog gevaarlijker!

Hoewel wij adviseren om in zulke omstandigheden niet op hoogte te werken, kan er een situatie zijn waarin je dat wel moet doen. Voor noodreparaties bijvoorbeeld, of om het dak sneeuwvrij te maken. In deze situaties moet je extra voorzichtig zijn. Met deze omstandigheden kunnen extra slip-, struikel- en valgevaar voordoen. Dit artikel geeft je belangrijke tips over Veilig werken op hoogte in de winter.

Ten alle tijden veiligheid eerst

Weten jij of je medewerkers wat je moet doen wanneer een valbeveiligingssysteem bevroren is? Ben je bewust van de gevaren veroorzaakt door ongeziene ijsvorming?

Net als in warme seizoenen ontstaan er in het koude seizoen nieuwe, risicovolle factoren bij het werken op hoogte. Het is dan ook erg belangrijk dat degene die een werkgebied op hoogte moet betreden, de extra gevaren en veiligheidsmaatregelen kent. Aanvullende training kan nodig zijn om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren.

Wanneer winterse weersomstandigheden, zoals sneeuw en ijs, deel uitmaken van het klimaat op jouw locatie, moet je het reddingsplan aanpassen aan winterse omstandigheden. Je moet na een valpartij het slachtoffer snel kunnen bereiken, maar sneeuwheuvels en ijsplekken kunnen daarbij grote hindernissen vormen.

Draag gelaagde kleding

Om in koude omstandigheden te kunnen werken moet iemand warm genoeg gekleed zijn, draag bij voorkeur gelaagde kleding. Zorg ervoor dat je waterdichte laarzen, handschoenen en kleding draagt als je moet werken op een met sneeuw bedekte locatie. Als de kleding nat wordt, trek dan zo snel mogelijk droge kleding aan. De kou kan ernstige gevolgen hebben voor mensen, dus pas op dat je niet te koud en gevoelloos wordt. Trek je zo nu en dan terug naar binnen voor een opwarmpauze.

Wanneer je gekleed bent voor de winter is de werkkleding waarschijnlijk volumineuzer dan in andere seizoenen. Vergeet dan ook niet je veiligheidsharnas te verstellen, zonder dat te doen zal je het harnas óf oncomfortabel dragen of zelfs niet in komen.

Pas je gedrag aan de weersomstandigheden aan

Wanneer je de werkplek op hoogte betreedt, krijg je de eerste bevestiging van de weersinvloeden. Omdat je bijvoorbeeld geen ijsvorming ziet, wil dat niet zeggen dat het oppervlak niet glad is. Om je veilig te verplaatsen moet je vooruit plannen. Weet waar je heen moet, wat je mee moet nemen en of er extra gevaren zijn waar je op moet letten.

Wanneer sneeuw of een mogelijk bevroren oppervlak aanwezig is, moet je je concentreren op wat je doet, kortere stappen nemen en je vooral niet haasten. Indien nodig kan je voor meer stabiliteit ook schuifelen. Probeer niets te dragen dat je uit balans kan brengen, want op een gladde ondergrond kan dit gemakkelijk betekenen dat je struikelt of uitglijdt en valt.

Neem geen verkorte routes

Het winterse weer leent zich niet voor kortere wegen. Houd je dus, als ze nog zichtbaar zijn, aan de dak-markeringen of looppaden.

Om je bewust te maken van de gevaarlijke omstandigheden van winters weer hebben we een poster samengesteld met tips om veilig op hoogte te blijven.

Je kunt de poster hier gratis downloaden, afdrukken en ophangen zodat anderen hem kunnen zien. Samen kunnen we gevaarlijke valongelukken voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.