Het is hartje zomer, heerlijk weer en een werkdag ziet er voorspoedig uit. Het feit dat het weer aangenaam is, is niet meteen een automatische indicatie dat het gevaarlijk kan zijn om te werken.
De zon kan genadeloos fel zijn en in een open- of onbeschutte omgeving dient men hier dan ook ernstig rekening te houden. De kans op een zonnesteek is sterk aanwezig, juist omdat de effecten ervan al in werking zijn gegaan voordat je het zelf in de gaten hebt. Bij het werken op hoogte of in extreme temperaturen dien je altijd extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit blog gaat hier over.
Daken zijn veelal gemaakt van donkere materialen die warmte aantrekken, vasthouden en omzetten naar hitte. Wanneer de klus op hoogte tijdrovend is, wordt het lastig om de blootstelling aan deze hitte zo kort mogelijk te houden. Bij langdurige blootstelling loopt men risico op 2 vormen van hitte:
Warmtestuwing (oververhitting)
Warmtestuwing is een combinatie van inspanning in combinatie van het dragen van kleding. Dit zorgt ervoor zorgt dat de temperatuur in het lichaam snel oploopt. Deze vorm van oververhitting begint vaak met heftige transpiratie en een afname van het concentratievermogen.
Omdat spieren van binnen te warm worden zullen deze protesteren wat je werk zal gaan belemmeren. Spiertrekkingen in armen en benen kunnen het pijnlijke gevolg zijn bij snel vochtverlies. De lichtste vorm van warmtestuwing is warmte-uitslag. Deze uitslag ontstaat door langdurige aanwezigheid van zweet. Zweetklieren geraken verstopt wat resulteert in jeukende en/of branderige blaasjes.
Ernstiger wordt het als je lijdt aan hitte-uitputting. Hitte-uitputting is verraderlijk omdat het pas optreedt bij het staken van de inspanning. Je bloeddruk is ontregeld geweest doordat je lichaam zich inspant de vitale organen te blijven voorzien van bloed. Bij het verminderen van deze inspanning, daalt je bloeddruk plotseling erg snel. Je zult onwel worden, krijgt last van hoofdpijn, duizeligheid en krijgt een onstabiele loop. Niet ongevaarlijk bij het werken op hoogte, omdat struikel en valgevaar hier sterk aanwezig zijn.
Hitte-uitputting kan uiteindelijk ontaarden in een hitteberoerte: de ernstigste en meest dodelijke vorm van warmtestuwing. Als je lichaamstemperatuur boven de 41 graden Celsius uitkomt raakt je zenuwstelsel beschadigd, soms permanent. Een hitteberoerte oftewel een zonnesteek kan je herkennen aan bijv. krampen, stuipen, verward gedrag en uiteindelijk het verlies van bewustzijn.
Straling vanuit het dak
Dakmateriaal (zoals bitumen) is donker van kleur en absorbeert licht naar warmte. Op een dag van 36,5 graden wordt de temperatuur van bitumen maar liefst 70,8 graden Celsius, ruim 2 keer zoveel als de buitentemperatuur op dat moment.
Zorg tijdens werkzaamheden dat je lichaam niet in contact komt met deze daken. Je kunt hier immers je lichaam al flink op branden.
Let met dit weer uiteraard extra op voor zonnebrand, de rode gloed op de huid bij langdurige blootstelling aan de zon, zonder te zijn ingesmeerd. Het is niet alleen erg pijnlijk en oncomfortabel maar ook levensgevaarlijk. Bij veel zonnebrand en warmtestraling ontstaat de kans op huidkanker aanzienlijk. Begin je werkdag op hoogte dan ook de huid goed in te smeren en herhaal dit met enige regelmaat.
Wet en regelgeving: Wat zijn de regels en maatregelen bij uitzonderlijke hitte?
Ook in Nederland en België hebben we steeds vaker te maken met uitzonderlijke hitte. Echter bestaan er voor het werken bij hoge temperaturen nog steeds geen officiële regels. Afgaan op je gezonde verstand is dan ook het beste. Ook overleggen met collega’s, werkgevers of opdrachtgevers kan veel problemen voorkomen. Het is goed om samen de volgende vragen door te nemen:
- Is het werken in de warmte echt nodig?
Kunnen de werkzaamheden wachten op aangenamere temperaturen? - Kan de arbeidsduur in de warmte worden verkort?
Is het een mandag of een dagdeel dat de werkzaamheden moeten worden verricht? - Kan het werkmoment op de dag worden aangepast?
De temperatuur in de ochtend is lager dan in de middag. De maximale zonkracht en daarmee ook de warmte is namelijk als de zon het hoogste punt heeft bereikt. In De Bilt is dat om 13.45 uur (zomertijd).
Dienen de werkzaamheden alsnog uitgevoerd te worden? Gebruik dan de praktische tips hieronder.
1. Uitrusting
Kies de juiste uitrusting voor de omstandigheden waarin gewerkt wordt. Draag bijvoorbeeld hitte beschermende kleding. Er zijn speciale verkoelende kledingstukken zoals koelvesten, polsbanden en hoofddeksels die voor gebruik nat gemaakt kunnen worden of cool packs bevatten.
Een andere oplossing is het dragen van lichte kleding. Waarbij donkere kleding het licht absorbeert naar warmte, reflecteert lichte kleding namelijk het licht. Warmte wordt daardoor niet vastgehouden in de lichte kleding. Katoenen kleding heeft een ademend effect en vangt nauwelijks hitte op, ideaal om je koel te houden tijdens warme dagen.
Draag een zonnebril om te voorkomen dat je door de zon verblind wordt. Dit elimineert wederom een kans op een val van hoogte.
2. Huidbescherming
Een zonnesteek begint meestal bij verbranding. Als de huid voor langere tijd wordt blootgesteld aan de felle zon kan het zijn dat deze te veel warmte absorbeert. Gebruik voldoende zonnebrandcrème voor lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon. Draag bij voorkeur een lange broek en of shirt met lange mouwen.
3. Beschutting
Ondanks goede voorbereiding moet er af en toe pauze worden genomen om naar binnen te gaan of de schaduw op te zoeken. Nuttig een koude drank en neem voldoende rust voor het werk weer wordt voorgezet.
4. Tot slot
Werk bij voorkeur met z’n tweeën zodat je elkaar in de gaten kunt houden. Luister goed naar je lichaam! Drink en eet voldoende en smeer jezelf in met een goede zonnebrandcrème. Voorkom uitdroging, het lichaam werkt op vloeistof. Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te zijn voor bescherming tegen de zon. Nuttig geen alcohol bij werk op hoogte; bewaar deze voor als de klus geklaard is en je veilig en wel beneden/ thuis bent.
Valbeveiliging installeren tijdens extreme hitte
Ook tijdens warme temperaturen kan het voorkomen dat een valbeveiligingsinstallatie geïnstalleerd of geïnspecteerd moet worden. Het is dan extra belangrijk dat een valbeveiligingsoplossing een korte installatietijd vergt, zodat u of uw collega’s na de geleverde arbeid weer snel van het dak af zijn. AllRisk biedt diverse oplossingen met een eenvoudige montage, variërend van hekwerken, leeflijnen tot ankerpunten.
Contact AllRisk via 0183 – 56 85 55 of neem via een van deze formulieren contact op met een van onze adviseurs. We hebben jarenlange ervaring in valbeveiligingsoplossingen en kunnen u meer vertellen over veiligheid, installatie, montage en inspectie.
Download infographic
Wil jij testen of jij goed voorbereid bent op een warme dag op het dak? Download dan de infographic die de eerste signalen van een hitteberoerte beschrijft en de dakhitte meet van diverse daksoorten. Print deze infographic of deel hem met uw personeel en zorg ervoor dat men bewust wordt van de gevaren van werken in (extreme) hitte. Download de infographic hier.
1 reactie. Plaats een nieuwe
Dankuwel, voor het delen van dit uiterst informatieve en verhelderende heatstress blad.