DE WALVIS, BICKERSGRACHT AMSTERDAM

Valbeveiligingoplossing voor gevel- en dakonderhoud met XSRail bovenloopsysteem

Aan de Grote Bickersstraat, op het Bickerseiland in het hart van Amsterdam leek in 2020 een nieuw gebouw herrezen. De Walvis, het voormalig onderkomen van TNS NIPO heeft een metamorfose gekregen naar het ontwerp van KAAN architecten.

De ingrepen aan het 10.000 m2 grote pand waren uitvoerig: Het kantoorgebouw werd tot op het casco gestript. Daarbij bleven alleen de vloeren, kolommen en de kern intact. Alle andere elementen zijn daarna grondig aangepakt en werd o.a. voorzien van een aluminium vliesgevel van ruim 4000 m2 met op elke verdieping een beloopbare glazenwasser bordes.

Om het bordes veilig te benaderen is er door AllRisk op elke verdieping valbeveiliging geïnstalleerd in de vorm van een XSRail bovenloopsysteem van XSPlatforms. Met dit XSRail systeem kunnen onderhoudspersoneel zich vasthaken aan twee XSRail runners, een meeloper dat zich geleidt aan het XSRail-traject. Eenmaal vastgehaakt kunnen zij het bordes rondom het pand bewandelen.

Veilige toegang voor werk op hoogte

Met dit XSRail systeem kunnen onderhoudspersoneel zich vasthaken aan twee XSRail runners, een meeloper dat zich geleidt aan het XSRail-traject. Eenmaal vastgehaakt kunnen zij het bordes rondom het pand bewandelen.

In totaal bevat het gebouw 8 etages met bij elkaar zo’n 564 m lengte aan XSRail. De gevels van etage 1 tot en met 6 beslaan alleen al 336 meter rail.  Het zelfde principe is gebruikt voor het project Paulina dat van dezelfde opdrachtgever komt.

Groendak: Horizontale leeflijnsystemen en ankerpunten

De grote ingreep aan de Walvis gaf ook ruimte voor energietransitie en biodiversiteit. Bovenop het dak bevinden zich namelijk zonnepanelen en een Sedum groendak welke veilig zijn gesteld met XSLinked leeflijnsystemen en anti-pendulum ankerpunten.

Het resultaat is een prachtig, duurzaam en bovenal veilig kantoorgebouw, dat klaar is voor de toekomst!

Vragen? Neem contact op met één van onze valbeveiligingsexperts:

Daktuin VVE Newton Dordrecht