DAKBEVEILIGING VALBEVEILIGING PLAT DAK

Valbeveiliging plat dak

Een plat dak leent zich perfect voor het aanbrengen van permanente of tijdelijke valbeveiliging. De wijze van valbeveiliging hangt sterk af van de benodigde (regelmatige of niet regelmatige) werkzaamheden en de ruimte die aanwezig is. Laten we eens een aantal zaken bespreken.

5-sterren valbeveiliging met hekwerken op platte daken

Vanuit het oogpunt van veiligheid gaat er niets boven een hekwerk gemonteerd langs de dakrand van het gebouw. Natuurlijk leent een plat dak zich prima voor een montage van een hekwerk aangezien er vaak voldoende ruimte is en er geen gevaar bestaat dat men van een hogere hoogte valt (zoals bij een schuin dak).
AllRisk heeft een eigen sterrensysteem ontwikkeld wat het type valbeveiligingsoplossing weergeeft. Hiermee geven we het gebruikersgemak aan. Hekwerken zijn collectieve voorzieningen en genieten de voorkeur boven individuele valbeveiliging. Andere voordelen zijn:

  • Met een hekwerk biedt u optimale veiligheid aan alle mensen die toegang tot het dak hebben
  • Met 1 dakbeveiliging oplossing biedt u veiligheid voor iedereen, ook voor mensen die geen ervaring hebben met werken op hoogte
  • Er zijn geen handelingen nodig om de valbeveiliging in werking te zetten

Permanente en tijdelijke hekwerken mogelijk

Op de meeste platte daken zijn zowel permanente als tijdelijke hekwerken mogelijk. De permanente hekwerken kunnen vrij opgelegd zijn waarbij geen bevestiging op het plat dak nodig is terwijl ze toch 100% stevig staan. Belangrijk is dan wel dat er voldoende vrije binnenruimte is voor de lange staanders en betonnen contragewichten. Een andere optie is de hekwerken direct op de dakrand te monteren. Ook kunnen tijdelijke en neerklapbare hekwerken worden gemonteerd. Ook hier geldt dat dit bij platte daken relatief makkelijk kan worden uitgevoerd.

Aanbrengen van ankerpunten op een plat dak

Een andere wijze van valbeveiliging is het werken met vaste of mobiele ankerpunten waaraan leeflijnen kunnen worden gekoppeld. Op de meeste platte daken is voldoende ruimte en mogelijkheid om vaste ankerpunten aan te brengen. Wat valbeveiliging betreft geven wij met sterren het gebruikersgemak aan waarbij 4 sterren staat voor de meest praktische veiligheid. Belangrijk is hierbij dus dat personen die toegang hebben tot het dak ook over de benodigde kennis beschikken om met leeflijnen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals valbeveiliging harnassen te werken.

Werken met veilige en onveilige zones op platte daken

Zeker bij grote platte daken kunnen veilige en onveilige zones worden aangebracht. Een veilige zone moet zich minimaal op 4 meter van de dakrand bevinden. Binnen die veilige zone mogen dan werkzaamheden worden uitgevoerd zonder valbeveiliging. Die zone moet natuurlijk zeer duidelijk worden aangegeven, ook middels borden. De onveilige zone bevindt zich binnen de 4 meter van de dakrand.

Nadelen van een dergelijke oplossing met veilige en onveilige zones is dat door menselijke fouten, struikelen of een moment van onachtzaamheid alsnog valongelukken kunnen gebeuren.

Oplossingen valbeveiliging op platte daken

AllRisk ontwikkelt en levert diverse hoogwaardige producten voor dakbeveiliging en valbeveiliging voor platte daken. Onze oplossingen zijn altijd gericht op maximale veiligheid waarbij uw situatie, wensen en de wettelijke eisen altijd voorop staan.

Lees meer over de oplossingen van AllRisk voor valbeveiliging op platte daken

Meer weten over dakbeveiliging?

AllRisk is al meer dan 20 jaar toonaangevend in valbeveiliging en dakbeveiliging.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen of bel naar: 0183 56 85 55

Meer weten over dakbeveiliging?
Vul uw gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met u op: