Wat glazenwassers moeten weten over valbeveiliging

Wat glazenwassers moeten weten over valbeveiliging

glazenwasser moet zelf zijn of haar eigen veiligheid in een bepaalde werksituatie kunnen beoordelen. Ten eerste moet volgens de arbeidsomstandighedenwet de arbeidshygiënische strategie worden gevolgd. Dat wil zeggen dat er bij de keuze voor een valbeveiligingssysteem de hoogste prioriteit moet worden gegeven aan de aanpak van de bron van het gevaar.

Als dat niet mogelijk is, moet de voorkeur uitgaan naar een collectief valbeveiligingssysteem zoals bijvoorbeeld een hekwerk, een steiger, een kraan of een hoogwerker. Dat staat in de ARBO catalogus voor de glazenwassersbranche.

Vaak wordt er dus een hoogwerker of een kraan ingezet voor glasbewassing op hoogte. Dat is echter niet altijd een optie – er zijn immers plekken waar het simpelweg niet mogelijk is om een hoogwerker te plaatsen, bijvoorbeeld in een tuin, een waterpartij of op een drukke openbare weg.

Alleen in dat soort gevallen mag er volgens de arbeidshygiënische strategie gekozen worden voor individuele maatregelen, zoals een leeflijnsysteem.

Wat zijn de risico’s?
Als glazenwassers in situaties terecht komen waar het niet mogelijk is om collectieve valbeveiliging te gebruiken, is het van groot belang dat zij niet onveilig te werk gaan. Afgezien van het feit dat valongelukken op jaarbasis talloze slachtoffers eisen onder glazenwassers, voert het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SWZ) regelmatig inspecties uit. Boetes voor het onveilig werken op hoogte kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s, genoeg om de meeste glazenwassers de das om te doen.

Wat kan een glazenwasser doen om dit te voorkomen?
Naast steigers, hoogwerkers of kranen zijn er ook nog andere opties om veilig op hoogte te werken. Met een permanent leeflijnsysteem of een railsysteem, bevestigd aan de wand of aan het plafond van een gebouw, kan een glazenwasser gezekerd aan de gevel werken. Men draagt een veiligheidsharnas, en zekert dit harnas aan het systeem in een veilige zone. Vervolgens kan men zich vrij langs het traject bewegen. Op deze manier krijgt een glazenwasser snel, gemakkelijk én veilig toegang tot moeilijk bereikbare ramen.

Het aanbevelen van een permanente oplossing
Vaak zijn de opdrachtgevers van glazenwassers zich niet bewust van de mogelijkheden op het gebied van valbeveiliging. Door een permanente oplossing voor te dragen, kan een glazenwasser laten zien dat hij meedenkt met de klant.

Met een wand- of bovenloop systeem kunnen de moeilijk bereikbare ramen van de gevel toch gewassen worden, zelfs als er geen steiger of hoogwerker geplaatst kan worden. Dit betekent dat opdrachtgevers dus meer waar voor hun geld krijgen met permanente valbeveiliging.

Ten tweede brengt een eenmalige investering in permanente valbeveiliging op termijn een fikse kostenbesparing met zich mee voor een opdrachtgever. In de praktijk is gebleken dat een investering in een dergelijke oplossing zich al in het tweede jaar kan terugverdienen. Het huren van tijdelijke oplossingen (en eventueel het aanvragen van dure vergunningen) is immers niet meer nodig. Op deze manier kunnen er dus méér ramen worden gewassen, met hetzelfde budget.

Kortom: met het voordragen van een permante valbeveiligingsoplossing kan een glazenwasser zich onderscheiden van zijn concurrenten – en bij grote aanbestedingen kan dat zeker een verschil maken.

Lees ook deze blogs:
Ken jij de regels voor werken op een mobiele ladder?
Zo rendabel is permanente valbeveiliging
Valbeveiliging of gebiedsbegrenzing?

Vragen en/of opmerkingen? Laat hieronder uw bericht achter:

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • Walter van Essen
    23 februari 2023 09:57

    vraagje, stel een glazenwasser valt van zijn ook adder als hij op een particulier pand aan het werk is, en is niet gezekerd . Wie is dan verantwoordelijk?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.