Waarom pandeigenaren zouden moeten investeren in valbeveiliging

Waarom als pandeigenaar investeren in valbeveiliging?

Investeren in het installeren van valbeveiliging op een pand wordt vaak gezien als niet rendabel. Wanneer echter de vergelijking wordt gemaakt met de (steeds terugkerende) kosten van tijdelijke valbeveiliging, blijkt dat het aanbrengen van permanente valbeveiliging een interessante investering is.

Verantwoordelijkheid valbeveiliging als pandeigenaar

Wist u dat u als pandeigenaar (mede)verantwoordelijk bent voor het veilig werken aan uw pand? Het is wettelijk verplicht dat er bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte en bij werkzaamheden in de onveilige zone (0 tot 4 meter vanaf de dakrand) met valbeveiliging gewerkt wordt.

Wanneer u zelf optreedt als werkgever voor het uitvoeren van onderhoud aan het (bedrijfs)pand, dan bent u verantwoordelijk voor het treffen van voorzieningen zodat er veilig gewerkt kan worden. Besteedt u het werk uit aan derden, dan ligt deze verantwoordelijkheid bij de aannemende partij. In beide gevallen dient u er volgens de algemene zorgplicht op toe te zien dat er tijdens de uitvoering van het onderhoud veilig gewerkt wordt.

Terugkerend onderhoud en valbeveiliging

Is uw (bedrijfs)pand niet voorzien van valbeveiliging, dan brengt de partij die het onderhoud uitvoert tijdelijke voorzieningen aan of mee om toch veilig te kunnen werken. De aannemende partij berekent deze meerkosten door in de prijs van het onderhoud. Bij terugkerend onderhoud zijn dit uitgaven die zich herhalen. Dit bedrag kan flink oplopen.

Zo rendabel is de investering in valbeveiliging

Door een (bedrijfs)pand eenmalig te voorzien van permanente valbeveiliging, kunnen de terugkerende kosten voor het aanbrengen van tijdelijke voorzieningen voortaan geschrapt worden.

Dat deze investering interessant is, laat ook onderstaande afbeeldingen zien. Wanneer de lange termijnkosten van permanente en tijdelijke valbeveiliging met elkaar vergeleken worden, blijkt dat de investering in permanente valbeveiliging binnen twee jaar terugverdiend kan worden. In vier jaar tijd kan dit bedrag zelfs al dubbel terugverdiend zijn!

Start met een inventarisatie van de werkzaamheden op het dak

Om te weten hoe rendabel het aanbrengen van permanente valbeveiliging voor uw (bedrijfs)pand is, start u het best met het maken van een inventarisatie. Ga daarbij na welke onderhoudswerkzaamheden (schoonmaken van dakgoten, onderhoud van de airco etc.) er op het dak plaatsvinden. Wanneer deze werkzaamheden meerdere keren per jaar voorkomen, is het raadzaam eens advies te vragen aan een valbeveiligingsexpert. Deze kan een dergelijke inventarisatie voor u uitvoeren.

Veilig werken op hoogte en het treffen van valbeveiligingsvoorzieningen zijn dus de mede verantwoordelijkheid van de pandeigenaar. Het aanbrengen van permanente valbeveiliging is daarbij de meest efficiënte en interessante oplossing, omdat deze kosten zich al op vrij korte termijn terugverdienen. Goede argumenten waarom pandeigenaren zouden moeten investeren in valbeveiliging.

Heeft u vragen en/of advies nodig over wat de beste valbeveiligingsoplossing is voor uw pand? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.