VolkerWessels Telecommunicatie

Project: VolkerWessels telecommunicatie, Amsterdam
Toepassing: Mobiele valbeveiliging

AllRisk heeft aan VolkerWessels Telecom Mobiel verschillende soorten sets mobiele valbeveiliging geleverd, die gebruikt worden bij de installatie en onderhoud van Telecommunicatiemasten.

Hoogstandje aan de zuid-as
De zuid-as bevindt zich langs de zuidkant van de A10 in Amsterdam en moet het stedelijk centrum van de 21e eeuw worden. Hier verrijzen momenteel diverse nieuwe hoge kantoorgebouwen, ook rondom de KPN toren aan de Drentestraat. Op deze toren zijn, naast de grote straalverbindingen van de KPN zelf, ook alle mobiele operators aanwezig met in totaal bijna 130 kleinere schotelverbindingen. Ook Nozema en Broadcast Partners zijn vertegenwoordigd met meerdere grote FM-systemen en digitale televisie. Om de 100% continuïteit van alle antennesystemen te waarborgen, is na zorgvuldige beoordeling besloten om de huidige toren te verhogen tot 150 meter.

Om gedurende de verhoging de continuïteit te kunnen blijven waarborgen is er eerst een tijdelijke mast van 150 meter hoog geplaatst. Voor deze tijdelijk mast is er een unieke kabelbrug noodzakelijk van maar liefst 30 meter. Hierdoor is het mogelijk om gedurende de interim periode de zenders en de overige apparatuur in dienst kunnen blijven.

De mastonderdelen en staalconstructies zijn op de bouwplaats afgeleverd. Er is in totaal 130 ton staal gebruikt voor de samenstelling en opbouwen van de mast. Door gebruik te maken van een enorme hijskraan werd de mast opgebouwd. De 1450 ton wegende kraan werd aangevoerd met 22 vrachtauto’s.

De installatie en het vastschroeven van de mastonderdelen is handwerk. Vier antennebouwers van Mobiel klommen, gezekerd door een harnas, bovenin de mast. Hierbij gaf een monteur aanwijzingen aan de kraanmachinist voor het hijsen en dalen mastdelen, schroeven drie antennebouwers de constructie vast. De tijdelijke mast was door de enorme hoogte zelf zichtbaar op de aanvliegradar van Schiphol.

Dit is de grootste locatiegebonden opdracht ooit voor Mobiel en zijn hoogstwaarschijnlijk de enige organisatie die een dergelijk project aankan.

mobiele valbeveiliging voor in mast telecommunicatie