Permanente valbeveiliging voor een VvE: de moeite waard?

Permanente valbeveiliging voor een VvE: de moeite waard?

Bij werk op hoogte vanaf 2,5 meter is het in Nederland verplicht om valbeveiliging te gebruiken. Voor sommigen klinkt dat misschien vreemd, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste valongevallen juist gebeuren op lagere hoogte omdat de risico’s dan vaak worden onderschat.

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) geeft vaak opdracht voor het onderhoud aan een gebouw, en is daarom medeverantwoordelijk voor het veilig laten werken van de onderhoudsmedewerkers die zij hiervoor aanneemt.

Met andere woorden: als een VvE de opdrachtgever is voor werkzaamheden die plaatsvinden op hoogte, dan is zij dus mede aansprakelijk voor de schade door valongelukken. Dit geldt ook als er ongelukken gebeuren door onjuist gebruik van valbeveiliging.

Controleplicht

De VvE dient als opdrachtgever erop toe te zien dat er op de juiste manier gebruik gemaakt wordt van de valbeveiliging. Een VvE doet er dus goed aan om de voorschriften voor het gebruik van valbeveiliging schriftelijk vast te leggen in de opdracht van de werkzaamheden.

Permanente of tijdelijke valbeveiliging?

Een VvE dient dus te zorgen dat de partijen die zij inhuren voor werk op hoogte gebruik maken van adequate tijdelijke valbeveiliging (steigers, hoogwerkers, tijdelijke hekwerken etc.), óf op de juiste manier gebruik maken van de aanwezige permanente valbeveiliging. De keuze voor een VvE tussen deze twee opties hangt vaak vooral af van het kostenplaatje.

De kosten voor tijdelijke valbeveiliging worden in de meeste gevallen doorberekend aan de opdrachtgever, vaak met een bepaalde marge. Denk ook aan eventuele bijkomstige kosten zoals bijvoorbeeld de manuren voor het opbouwen van een steiger, voorrijkosten of kosten voor vergunningen (veelal voor het plaatsen van een kraan of hoogwerker op de openbare weg).

De kosten voor het aanschaffen van permanente valbeveiliging op een gebouw zijn vaak hoger dan de kosten voor het inzetten van tijdelijke valbeveiliging, maar de aankoopsom van een permanent systeem is eenmalig. Bijkomstige kosten worden hierbij niet meer gemaakt. Dit betekent dat de investering zich vaak al binnen twee jaar heeft terugverdiend. Bij het maken van een keuze dient u zich dus vooral af te vragen hoe vaak er op hoogte wordt gewerkt aan uw gebouw, en hoe lang deze werkzaamheden in de toekomst doorgaan.

Hoe vaak wordt er gewerkt op hoogte?

In de praktijk blijkt regelmatig dat men onderschat hoe vaak er mensen op hoogte werken aan een gebouw. Daarom hieronder een opsomming van veelvoorkomende werkzaamheden voor uw beeldvorming:

  • Inspectie dakbedekking
  • Afvoeren schoonmaken
  • Reparatiewerkzaamheden
  • Inspectie aan bliksemafleiders
  • Inspectie aan installaties
  • Werkzaamheden aan antennes

Geld besparen met permanente valbeveiliging

Als VvE bent u in de meeste gevallen mede verantwoordelijk voor de aanwezigheid én het juiste gebruik van valbeveiliging. Als er met enige regelmaat werkzaamheden op hoogte aan uw pand worden uitgevoerd, kan een VvE op lange termijn veel geld besparen met een permanente valbeveiligingsoplossing.

Hoe snel een investering in permanente valbeveiliging kan worden terugverdiend, is afhankelijk van de kosten voor tijdelijke valbeveiliging en de regelmaat waarmee werk op hoogte plaatsvindt.

Als u wilt weten hoe snel een investering in permanente valbeveiliging aan úw gebouw terugverdiend kan worden, kunt u vrijblijvend contact opnemen met AllRisk. Wij geven u graag persoonlijk advies aan de hand van uw specifieke situatie.

Lees ook deze blogs over veilig werken op hoogte:

Veilig werken volgens de ARBO
Veilig werken op daken: hoe zorg je daarvoor?
Investeren in valbeveiliging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.