Permanente valbeveiliging voor groendaken VvE’s

Permanente valbeveiliging voor groendaken VvE’s

Het onderwerp groendaken is voor steeds meer VvE’s een agendapunt. Er is absoluut sprake van een trend in wording, nu het bij de eerste innovators duidelijk wordt dat groendaken de beoogde besparingen ook daadwerkelijk kunnen verwezenlijken.

Het dak wordt steeds meer gezien als een mogelijkheid om de duurzaamheid en de ecologische voetafdruk van een gebouw te verbeteren. De ontwikkeling van nieuwe technieken om het rendement van het dak te verhogen volgen elkaar in rap tempo op.

Groendaken winnen dan ook snel terrein. En waar groendaken eerst nog voorbehouden waren aan alleen de meest prestigieuze bouwprojecten, ziet men dit soort daken tegenwoordig steeds vaker terugkomen.
Gelukkig maar – groendaken zijn een welkome verrijking van de stedelijke omgeving.

De financiële en ecologische voordelen

Groendaken hebben een isolerende werking – ze houden warmte vast waardoor er minder energie (en minder uitstoot) nodig is om de temperatuur in een gebouw op peil te houden. Op deze manier kan er met een groendak flink bespaard worden op de energierekening.

Groendaken zorgen daarnaast voor de zuivering van regenwater en een verbetering van de waterafvoer. Ook draagt begroeiing op een dak bij aan de biodiversiteit in de omgeving van een gebouw, omdat planten kunnen groeien op plekken die ze anders nooit zouden bereiken. Planten bevorderen de kwaliteit van de lucht door het omzetten van Co2 en het verwijderen van luchtverontreiniging.

Inmiddels is het voor velen wel duidelijk dat investeringen in een functioneel groendak zich snel terugverdienen. Maar de financiële voordelen beperken zich niet alleen tot de energierekening: een functioneel dak zorgt vaak ook voor een waardevermeerdering van vastgoed. Het gezegde “beter je geld op het dak, dan op de bank” lijkt dus zeker van toepassing te zijn anno 2015.

Werk op groendaken – wie is er verantwoordelijk?

Het gevolg van de razendsnelle opkomst van groendaken is helaas dat men, te midden van al het enthousiasme over de voordelen, belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet. Er wordt vaak met veel woorden gesproken over technologie, ontwerp en duurzaamheid, maar niet over valbeveiliging. Ten onrechte, want valbeveiliging is een belangrijke voorwaarde voor veilig werk op groendaken.

Er zullen namelijk regelmatig inspecties en onderhoudswerkzaamheden op een groendak plaats moeten vinden, om het rendement te bewaken en om het uiterlijk op peil te houden. In Nederland is het verplicht om valbeveiliging te gebruiken bij werkzaamheden op hoogten vanaf 2,5 meter. En de eigenaar of de VvE van een gebouw is verplicht om te zorgen voor valbeveiliging, om veilig onderhoud aan een groendak mogelijk te maken.

Als er iets mis gaat, moet een VvE kunnen aantonen dat zij er alles aan gedaan hebben om veilig werk op het groendak te faciliteren. Bovendien hoort een VvE zorg te dragen voor de controle op het gebruik van de valbeveiliging.

Valbeveiliging voor groendaken

Valbeveiliging voor werk op (groen)daken kan onderverdeeld worden in twee groepen: tijdelijke valbeveiliging en permanente valbeveiliging. Met permanente valbeveiliging wordt voorkomen dat voor elke onderhoudsklus tijdelijke oplossingen zoals steigers of hoogwerkers nodig zijn. Een eenmalige investering in een permanente oplossing kan op termijn dus een flinke kostenbesparing met zich meebrengen.

Een investering in permanente valbeveiliging zorgt daarnaast dat het uitzicht op een groendak zo min mogelijk wordt verstoord door storende tijdelijke oplossingen. Denk bij permanente valbeveiliging aan oplossingen zoals (inklapbare) hekwerken, leeflijnsystemen, of losstaande ankerpunten.

Bovendien bieden dergelijke oplossingen maximaal gebruiksgemak, doordat ze meer bewegingsvrijheid bieden. Onderhoudsmedewerkers zijn een opdrachtgever vaak zeer dankbaar voor een investering in een permanente oplossing.

Waarom investeren?

Onderhoud aan de begroeiing, de afvoer of aan andere apparatuur op een groendak moet veilig plaatsvinden, en een VvE is verplicht om hiervoor zorgen. Een investering in permanente valbeveiliging brengt een flinke kostenbesparing met zich mee, doordat men niet bij elke klus voor tijdelijke oplossingen hoeft te betalen.

Voor persoonlijk advies over de meeste geschikte valbeveiligingsoplossing voor een bepaald (groen)dak, kunt u contact opnemen met AllRisk. Of vraag de brochure permanente valbeveiliging aan.

Lees ook deze blogs:

Veilig werken op hoogte voor VvE’s
Permanente valbeveiliging voor VvE’s
Veilig werken op hoogte ARBO artikel

Groendaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.