DAKRANDBEVEILIGING PLAT DAK

Dakrandbeveiliging plat dak

Collectieve voorzieningen genieten altijd de voorkeur op andere valbeveiligingsoplossingen volgens de arbeidshygiënische strategie. Daarnaast zijn optimale veiligheid, perfect gebruiksgemak en vooral 100% gemoedsrust, de grote voordelen van een permanente dakrandbeveiliging. Zo’n vast hekwerk is op de meeste platte daken ook nog eens relatief makkelijk aan te brengen en op de lange termijn is het ook nog eens de voordeligste oplossing. Bovendien zijn er vele maatwerkoplossingen mogelijk. Wanneer u overweegt om een hekwerk of dakrandbeveiliging op uw plat dak te plaatsen geven we hier al wat tips en overdenkingen. Onze adviseurs staan natuurlijk klaar om uw specifieke situatie nader met u te bespreken.

Wat zijn de voordelen van dakrandbeveiliging op een plat dak?

Laten we eerst eens bekijken waarom een vaste dakrandbeveiliging wellicht de ideale keuze voor uw gebouw zou kunnen zijn. Hier bespreken we kort de belangrijkste voordelen.

Voordeel 1: Gebruiksvriendelijkheid

AllRisk geeft niet voor niets de hoogste waardering (5 sterren) aan een permanente dakrandbeveiliging. Die sterren hebben vooral betrekking op de gebruiksvriendelijkheid die een hekwerk biedt, want op zich is elk valbeveiliging systeem veilig, mits goed gebruikt, en juist daar onderscheidt de dakrandbeveiliging zich in. Op zich is het plat dak door een permanente dakrandbeveiliging een relatief veilige omgeving geworden (alert zijn blijft natuurlijk op iedere hoogte een aanrader).

Voordeel 2: Toegang voor zoveel gebruikers als nodig

Een plat dak leent zich bij uitstek voor de plaatsing van apparatuur als airconditioning, afzuigingsystemen en zonnepanelen. Al die systemen hebben onderhoud nodig en dat geldt ook voor het dak zelf natuurlijk. Met een dakrandbeveiliging kunt u dat sterke punt van een plat dak maximaal benutten door een permanente veilige omgeving te bieden aan ieder persoon die wel of geen training voor het werken op hoogte heeft gehad. Nogmaals: dat wil niet zeggen dat voorzichtigheid overboord kan worden gezet, er zijn diverse situaties mogelijk waaronder struikelgevaar die ook met permanente dakranden een potentieel gevaar kunnen opleveren.

Voordeel 3: Montage zonder verankering in uw dak

Dit voordeel is specifiek voor het XSGuardrails systeem dat vrij opgelegd kan worden geplaatst. Met behulp van lange staanders en contragewichten wordt het hekwerk stevig op de plaats gehouden. Het voordeel is dat de dakrandbeveiliging niet verankerd hoeft te worden in uw dak. Zo worden lekkages van uw dak voorkomen en kan het hekwerk relatief eenvoudig worden gedemonteerd, hoewel dat meestal niet nodig is. De meeste platte daken bieden voldoende ruimte voor het aanbrengen van een permanente dakrandbeveiliging.

Voordeel 4: Hoge mate van veiligheid

Natuurlijk draait het daar allemaal om. Nu is elk valbeveiligingsproduct gericht op maximale veiligheid. Het voordeel van een permanente dakrandbeveiliging is echter dat na bevestiging het platte dak optimaal is beveiligd, ook voor personen die geen valbeveiligingstraining hebben gehad.

Voordeel 5: Veel keuzevrijheid in uitvoering

Het door XSPlatforms ontwikkelde XSGuardrails kan helemaal aangepast worden aan de eigen situatie. Denk daarbij aan de vormgeving van het hekwerk, de hoogte van de dakrandbeveiliging en de inpasbaarheid in uw situatie. Het XSGuardrails systeem kan ook als neerklapbaar hekwerk worden geleverd. Ook is het mogelijk om op een bestaande dakrand een verhoogde dakrandbeveiliging te monteren.

Voordeel 6: Voordelig op de lange termijn

Een permanente dakrandbeveiliging is over de langere termijn vaak de voordeligste valbeveiligingsoplossing. Na de eenmalige investering is het plat dak veilig en kan er gewerkt worden zonder persoonlijke valbeveiligingsuitrusting. Dat scheelt bij het inhuren van onderhoudswerkzaamheden. Ook voor het eigen personeel zijn dan geen trainingen en valbeschermingsproducten nodig.

Tips bij de aanschaf van dakrandbeveiliging bij een plat dak

Wellicht bent u op dit moment bezig om de diverse opties van valbeveiliging voor uw plat dak op een rij te zetten. Hier geven we nog een aantal tips om u bij die overweging te helpen:

De toegang tot uw plat dak

De vraag is hier hoe vaak mensen toegang tot uw plat dak nodig hebben. Denk aan onderhoud van installaties of zonnepanelen op uw dak. Wat dat laatste betreft, is uw gebouw momenteel nog niet voorzien van zonnepanelen maar overweegt u die aanschaf op termijn wel dan is dat ook een belangrijk punt. Zonnepanelen moeten immers geïnspecteerd worden en soms schoongemaakt. Een ander punt van aandacht is of mensen zich gemakkelijk toegang tot uw dak kunnen verschaffen, ook al is dat niet de bedoeling. Denk aan publiek toegankelijke ruimtes waarbij de toegang tot het dak wellicht relatief gemakkelijk is, ook al is er een deur die normaliter afgesloten zou moeten zijn. Hoe meer toegang tot het plat dak nodig of mogelijk is hoe meer de permanente dakrandbeveiliging haar nut zal bewijzen.

Tip 2: Laat veiligheid boven esthetiek prevaleren

De door AllRisk geleverde XSGuardrails is een fraai hekwerk wat in verschillende vormen kan worden opgeleverd. Wij zijn ervan overtuigd dat het uw gebouw meerwaarde biedt. Toch kunt u van mening zijn dat een van buiten zichtbaar hekwerk niet past binnen de esthetische wensen die u van uw gebouw heeft. Als optie kunnen wij de permanente dakrandbeveiliging neerklapbaar maken waarbij natuurlijk wel altijd aandacht moet zijn om het omhoog te klappen wanneer werkzaamheden op het platte dak worden uitgevoerd. Los van deze optie adviseren wij altijd veiligheid boven esthetiek te stellen. Aan ons natuurlijk de uitdaging om met een fraai vormgegeven hekwerk te komen en daar zijn we met het XSGuardrails systeem prima in geslaagd.

Tip 3: Maak een lange termijn afweging

De aanschaf van een permanente dakrandbeveiliging is een investering in veiligheid en gebruikersgemak voor de lange termijn. U heeft hiermee direct in 1 keer een definitieve oplossing voor uw plat dak. De initiële investering verdient zich op termijn meestal gemakkelijk terug doordat u mensen zonder persoonlijke valbeschermingsmiddelen of training het dak op kunt sturen. Dat scheelt ook in de kosten voor het inhuren van extern onderhoudspersoneel. Bovendien, en dat is misschien wel het belangrijkste, een permanente dakrandbeveiliging biedt u gemoedsrust over de veiligheid van uw dak

Lees meer over hekwerken

Meer weten over dakrandbeveiliging voor een plat dak?

Meer weten over dakbeveiliging en valbeveiliging voor een schuin dak?
AllRisk is al meer dan 20 jaar toonaangevend in valbeveiliging en dakbeveiliging. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen of bel naar: 0183 – 56 85 55

Meer weten over dakrandbeveiliging voor een plat dak?
Vul uw gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met u op: