DAKRANDBEVEILIGING

Dakrandbeveiliging

Van alle valbeveiligingsoplossingen is een permanente of tijdelijke dakrandbeveiliging de meest gebruiksvriendelijke. Een gedegen dakrandbeveiliging biedt optimale veiligheid en bewegingsvrijheid. Hier gaan we dieper in op de voordelen van een dakrandbeveiliging en het hekwerk XSGuardrails van AllRisk in het bijzonder.

Permanente dakrandbeveiliging

Met een vaste dakrandbeveiliging wordt op permanente wijze dakbeveiliging geboden. Niet alleen is het van alle oplossingen de meest ideale manier om valgevaar tot een minimum te beperken: de voorkeur gaat volgens de arbeidshygiënische strategie uit naar een collectieve voorziening (verhoogde borstwering, hekwerk) boven het gebruik van individuele valbeveiliging. Meer hierover kunt u lezen op de pagina ‘wet en regelgeving’.
Het XSGuardrails systeem kan vrij opgelegd, zonder verankering in het dak zelf, op permanente wijze worden gemonteerd.

De voordelen van permanente dakrandbeveiliging:

  • Met 1 oplossing worden alle personen beveiligd die op dat moment op het dak aanwezig moeten zijn
  • Veilig werken op het dak is voor iedereen veilig
  • Er zijn geen voorbereidingen nodig voordat men het dak opgaat
  • Het is een voordelige oplossing voor de lange termijn

Tijdelijke dakrandbeveiliging

Soms is een permanente oplossing niet nodig. Bijvoorbeeld omdat er sporadisch op het dak gewerkt hoeft te worden. Met een tijdelijke dakrandbeveiliging kan dan toch een optimale veiligheid geboden worden. Het XSGuardrails systeem is daarin voorzien. AllRisk biedt hiervoor speciale klemmen die ervoor zorgen dat een tijdelijke railing snel kan worden aangebracht en ook weer eenvoudig kan worden gedemonteerd.

Dakrandbeveiliging plat dak

Permanente dakrandbeveiliging is perfect geschikt om aan te brengen op een plat dak. De hoge mate van veiligheid die een hekwerk of dakrandbeveiliging biedt is bij platte daken ook gewenst. De toegankelijkheid bij een plat dak is meestal groot en vaak worden op platte daken installaties gemonteerd zoals airconditioning, roosters, zonnepanelen en ontluchtingssystemen die regelmatig onderhoud nodig hebben.
Lees meer over dakrandbeveiliging op een plat dak.

Dakrandbeveiliging bij opstaande dakranden

Vele platte daken zijn voorzien van een opstaande dakrand, maar vaak is deze niet hoog genoeg om een veilige werkomgeving te bieden. De Arbonorm vereist dat opstaande dakranden minstens 1 meter hoog moeten zijn. Daarbij geldt de bovenregel van het hekwerk op de dakrand als maat. De Europese norm is al 1,10 meter. Met de XSParapet Fixed is het mogelijk om op de bestaande dakrand een extra verhoogd hekwerk te monteren. Ook de XSWall Fixed is hierin een oplossing, deze kan aan de bestaande dakrand worden gemonteerd. Zo wordt de te lage bestaande dakrandbeveiliging opgehoogd tot een veilige en wettelijk toegestane hoogte.

Neerklapbare dakrandbeveiliging

Vooral vanwege esthetische redenen is er soms behoefte aan een neerklapbare dakrandbeveiliging. Het XSGuardrails systeem is beschikbaar als neerklapbare versie. Wanneer het dak echter regelmatig betreden wordt is het belangrijk om hier goed over na te denken. Het voordeel van een vaste, niet neerklapbare, dakrandbeveiliging is dat de toegang tot het dak makkelijker gegeven kan worden (denk aan onderhoud van apparatuur of dak). Bij de neerklapbare versie moet natuurlijk eerst op veilige wijze de dakrand opgezet worden en dat is toch weer een extra aandachtspunt.

Lees meer over XSGuardrails

Meer weten over dakbeveiliging?

Meer weten over dakbeveiliging en valbeveiliging voor een schuin dak?
AllRisk is al meer dan 20 jaar toonaangevend in valbeveiliging en dakbeveiliging. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen of bel naar: 0183 – 56 85 55

Meer weten over dakbeveiliging?
Vul uw gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met u op: