Het hoe en waarom van een beleid omtrent daktoegang

Daktoegang en verantwoordelijkheid veilig werken op hoogte

Als gebouweigenaar of facilitair manager is het uw verantwoordelijkheid om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Valbeveiliging voor mensen die op uw dak of op andere hoger gelegen werklocaties moeten zijn, is daar een belangrijk onderdeel van. Bij werkzaamheden aan het pand kunt u beslissen om een ingehuurde (externe) partij zelf maatregelen tegen vallen te laten nemen of u kunt er voor kiezen om zelf permanente valbescherming aan te laten brengen.

Waar u ook voor kiest, het is verstandig om ervoor te zorgen dat de wet- en regelgeving rondom veilig werken op hoogte / valbeveiliging wordt gevolgd. De beste manier om dit te doen is door een goed daktoegang beleid te hanteren.

De verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar

In elke situatie waar het dak van een gebouw niet is voorzien van randbeveiliging, moet de gebouweigenaar ervoor zorgen dat mensen die toegang tot het dak hebben veilig hun werk kunnen doen. Het geven van duidelijke instructies en het hebben van een adequaat reddingsplan zijn beide onderdeel van de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar.

Een andere manier om aan uw taak als gebouweigenaar te voldoen, is door er zeker van te zijn dat het bedrijf dat u inhuurt bewust is van de aanwezige valgevaren en dat zij hun plicht met betrekking tot deze risico’s begrijpen. In dit geval moet u er tevens actief op toezien dat de werknemers inderdaad voorzien zijn van de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) om zich te beschermen tegen een mogelijke val.

Haal er een expert bij!

Normaal gesproken wordt een valbeveiligingsexpert ingeschakeld om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te maken en met een plan te komen om potentiële valgevaren aan te pakken. Na deze RI&E kan een valbeveiligingsoplossing op maat worden aangeschaft. De leverancier zal u  instrueren over hoe het geleverde systeem en materiaal gebruikt dient te worden.

De klus geklaard?

In de realiteit is dit vaak waar het stopt. Degelijke begeleiding en toezicht op een persoonlijke valbeveiligingsoplossing word meestal niet besproken. Dit moet veranderen! Als gebouweigenaar of locatiebeheerder bent u vaak de laatste persoon die de gebruiker van valbeveiliging ziet of spreekt, voordat deze het dak betreedt. Om die reden bent u in de beste positie om te observeren of er geen fouten in het gebruik worden gemaakt en of opgelegde regels of instructies worden genegeerd.

Beleid op daktoegang

Steeds meer faciliteitsbeheerders maken gebruik van een beleid op daktoegang. Zij willen weten wie op een dak (of op andere hoogte) aanwezig zijn en zij willen er zeker van zijn dat deze personen weten wat zij moeten doen om veilig op hoogte te kunnen werken.

Dit is een verantwoordelijke, proactieve benadering die AllRisk toejuicht. Maar hoe weet je of iemand goed voorbereid is? Wij begrijpen dat niet elke gebouweigenaar of faciliteitsbeheerder een expert op het gebied van werken op hoogte is.

Checklist

Daarom bieden wij u graag een handige checklist aan, die u kunt gebruiken om gebruikers te instrueren, voordat zij uw dak of andere hoog gelegen werklocatie betreden. Het doel van deze checklist is om gebruikers bewust te maken van de stappen die zij moeten ondernemen voordat zij veilig aan hun werkzaamheden op hoogte kunnen beginnen.

Download de checklist

Let op! Deze checklist neemt niet de verantwoordelijkheid van gebouweigenaren of managers weg in het geval van een ongeluk: het is geen wettelijk document.

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.