Business case: Sappi Maastricht

Bovenloopsystemen voor de bestrijding van doorvalgevaar.

In onze reeks business case-artikelen vertellen wij meer over een aantal van de projecten uit ons brede projectportfolio. In deze artikelen geven wij meer informatie over de probleemstelling van onze klant en presenteren wij de door AllRisk toegepaste oplossing. In dit artikel presenteren wij  u de oplossing voor de papierfabriek van Sappi in Maastricht.

Projectnaam: Sappi Maastricht
Locatie: Maastricht
Opdrachtgever: Sappi Maastricht B.V.
Jaar van uitvoering: 2017

De van origine Belgische firma Sappi is eigenaar van een groot aantal hoogwaardige papierfabrieken wereldwijd waaronder de Maastricht Mill, waar jaarlijks de productie van ca. 280.000 ton aan gecoat en houtvrij papier plaatsvindt. Om de productie in de Maastricht Mill mogelijk te maken, wordt er gebruik gemaakt van groot aantal technische installaties en machines welke veel warmte afgeven. De afvoer van deze warmte vindt plaats door middel van diverse luchtkanalen die in het systeemplafond van de enorme fabriekshal verwerkt zitten. Via deze weg wordt de warme lucht naar het dak, en dus naar buiten, afgevoerd.

Doorvalgevaar
Bij de inrichting van de fabriekshal is rekening gehouden met het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan het systeemplafond en de diverse daar gelegen technische installaties. Het plafond is toegankelijk voor personeel via een speciale trap op de bovenste verdieping van de hal. In het midden van de technische ruimte is een looppad gemaakt dat toegang geeft over de gehele lengte van de fabriek.

Aan weerszijden van het looppad bevindt zich het originele plafond van de onderliggende fabriekshal. Ondanks dat dit niet direct zichtbaar is, is hier sprake van een verhoogd risico op valgevaar. Dit secundaire plafond bevindt zich namelijk op ca. 24 meter boven de draaiende machines van de papierfabriek. Dit betekent dat, wanneer iemand zonder valbeveiliging vanuit de technische ruimte door dit plafond heen valt, hij of zij 24 meter naar beneden valt.

Naast het onderhouden van de installaties, zoals de luchtkanalen, zal er op termijn ook sprake zijn van het vervangen van (beschadigde) plafondpanelen. Ook hiervoor is een vorm van valbescherming vereist. Om deze werkzaamheden veilig te kunnen laten uitvoeren werd de hulp van AllRisk valbeveiliging ingeschakeld.

Oplossingen
Om te voorzien in veiligheid op individueel niveau in de ruimte boven het plafond van de fabriekshal installeerde AllRisk een zevental XSLinked bovenloopsystemen. Met deze systemen wordt het mogelijk voor (onderhouds)personeel om zich bij binnenkomst van de ruimte met een passend veiligheidsmiddel vast koppelen door middel van één van de vier meegeleverde meelopers. In totaal bestaat de oplossing uit meer dan 430 meter aan staalkabel, gemonteerd op zo’n 68 verschillende ankerpunten welke direct op het stalen frame van de fabriekshal geïnstalleerd zijn. Om het bereik van de medewerkers buiten het looppad te vergroten zijn ook 48 losse ankerpunten gemonteerd.

Oplossing op maat?
Heeft u een probleemstelling welke u voor wilt leggen aan een valbeveiligingsexpert? Neem vrijblijvend contact op met één van onze teamleden en samen kunnen we kijken met welke van onze oplossingen AllRisk u van dienst kan zijn.

Download de valbeveiligingswijzer

Een compleet overzicht van de diverse mogelijkheden van permanente valbeveiliging in één brochure. Onze valbeveiligingswijzer wijst u de weg op het gebied van de verschillende soorten veiligheid met betrekking tot werken op hoogte.

valbeveiligingswijzer

Meer referenties

Bekijk hier ons volledige projectportfolio met de diverse oplossingen welke wij bieden voor verschillende gebouwen en objecten.

Referentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.