Valbeveiliging op een hellend felsdak in Den Bosch.

In een nieuwe reeks artikelen zullen wij u meer vertellen over een selectie van ons projectportfolio en de achtergronden die deze projecten nader belichten. Zo komt onder andere de probleemstelling van onze klant en de door AllRisk geleverde oplossing met toelichting aan bod.

In dit eerste artikel vertellen wij meer over de achtergrond en oplossing van het project Armada C2, een ontwerp van de hand van het Engelse architectenbureau Building Design Partnership. Armada C2 is één gebouw uit een serie van tien appartementencomplexen, in totaal goed voor zo’n 255 appartementen gelegen in het Paleiskwartier te Den Bosch.

Projectnaam: Armada C2
Locatie: Den Bosch
Opdrachtgever: VvE Armada C2
Jaar van uitvoering: 2015

Inspectie SZW
Bij een reguliere controle van de Inspectie SZW, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, worden de werkzaamheden van een glazenwasser op het dak stilgelegd wegens een onveilige werksituatie. De glazenwasser moest op het hellende felsdak (ca. 25 meter hoog) een stel ramen bewassen die in het schuine gedeelte van het dak gelegen waren. Deze ramen waren niet via een andere weg toegankelijk. Op het moment van constateren werd de situatie als zeer gevaarlijk omschreven.

Er was tijdens de glasbewassing geen collectieve (rand)beveiliging aanwezig. De glazenwasser kon zich enkel vastmaken aan een aantal ogen die voorafgaand op het frame van de zonnepanelen bevestigd waren. Deze manier van bevestigen maakte de werkhoek echter zo groot dat het pendule-effect bij een eventuele val zeer aannemelijk was.

Daarnaast werd de manier van daktoegang ook als onveilig aangemerkt. Glazenwassers maakte gebruik van een losse ladder welke op de overloop van de achtste verdieping werd geplaatst. Zonder enige vorm van bescherming tegen een mogelijke val.

Na uitvoerig overleg met één van onze valbeveiligingsexperts is er een totaaloplossing ontworpen waarbij zowel de manier van daktoegang en de werksituatie óp het dak werden verbeterd.

Oplossing
Om de manier van het dak betreden te verbeteren is er naast een ladderbeugel ook een automatisch valstopapparaat geplaatst. Dit valblok blijft permanent hangen zodat toetredingsbevoegden, zoals de glazenwassers, zichzelf kunnen vasthaken voordat zij de ladder richting het dakluik beklimmen.

Wanneer het dak betreden is, kunnen gebruikers zichzelf omhaken naar een op-maat-gemaakt railsysteem welke gemonteerd is aan het frame van de reeds bestaande zonnepanelen. Dit frame is sterk genoeg bevonden om de krachten van een mogelijke val te weerstaan. Door de toepassing van een railsysteem in plaats van voorheen gebruikte losse ankerogen is er een groter bereik voor de gebruiker gecreëerd.

Anti-pendule ankerpunten
Naast het creëren van een groter bereik was ook de aanpak van een mogelijke penduleval vereist. Dit hebben wij opgelost door de plaatsing van een viertal XSGlobe ankerpunten, gemonteerd op XTrusion voetplaten. Deze voetplaten zijn speciaal ontwikkeld voor de installatie op felsdaken zoals het geval bij Armada C2.

Gebruikers van deze systemen zullen dus in gebieden van pendulerisico gezekerd zijn aan een tweetal ankerpunten, namelijk het railsysteem én een van de anti-pendule ankerpunten. Hierdoor wordt de valhoek bij een val geminimaliseerd en is de kans op ernstig letsel aanzienlijk lager.

Uiteraard hangt alles af van het juiste gebruik van het systeem en de bijbehorende Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM). Daarom is het noodzakelijk dat een oplossing als deze wordt onderbouwd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en een omschrijving van de werkwijze/instructie bij de daktoegang.

Na de uitvoering door AllRisk is dit project uiteindelijk ook akkoord bevonden door de Inspectie SZW alvorens glazenwassers hun werkzaamheden mochten hervatten.

Oplossing op maat?
Heeft u een probleemstelling welke u voor wilt leggen aan een valbeveiligingsexpert? Neem vrijblijvend contact op met één van onze teamleden en samen kunnen we kijken met welke van onze oplossingen AllRisk u van dienst kan zijn.

Download de valbeveiligingswijzer

Een compleet overzicht van de diverse mogelijkheden van permanente valbeveiliging in één brochure. Onze valbeveiligingswijzer wijst u de weg op het gebied van de verschillende soorten veiligheid met betrekking tot werken op hoogte.

valbeveiligingswijzer

Meer referenties

Bekijk hier ons volledige projectportfolio met de diverse oplossingen welke wij bieden voor verschillende gebouwen en objecten.

Referentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.