Zonnepanelen veilig op het dak installeren

Eerder schreven we al over valongelukken in Nederland. Een week later kwam de Arbeidsinspectie met alarmerende onderzoekscijfers over valongelukken in de Solartechniek. De laatste decennia is het plaatsen van zonnepanelen een trend binnen de Nederland. Het plaatsen van zonnepanelen gaat niet zonder gevaar. De ongelukken lopen op in de tientallen per jaar.

Ongelukken in de Solartechniek

In de periode van januari 2021 tot maart 2022 telde de Arbeidsinspectie meer dan 40 ongelukken.  Hiermee blijkt dat installateurs onvoldoende maatregelen nemen om veilig te werken op hoogte. Het resultaat van de afgelopen 3 jaar: 4 valongelukken met dodelijke afloop.

Het aanbrengen van valbeveiliging voor het veilig aanleggen van zonnepanelen wordt vaak onderschat of in het ergste geval zelfs vergeten.

Uit meer dan 150 inspecties bleek 70% de Arbowet te overtreden. Vanaf 2,5 meter of hoger is rand- of valbeveiliging namelijk verplicht (Arbobesluit 3.16).

Veelgehoorde excuses zijn ruimtegebrek op het dak, ongemakkelijk werken met PBM of onwetendheid. Een belangrijk gegeven is dat men beide handen vrij wil hebben zonder hinder te ondervinden.

Oplossingen voor de Solartechniek

Het Solar Platform
Dit systeem is een speciaal ontworpen werkplatform op hoogte met een gecertificeerde randbeveiliging. Monteurs kunnen veilig en eenvoudig via een kraanbalk de zonnepanelen omhoog hijsen. Het zonnepaneel wordt bevestigd aan 2 balken en spanbanden. Vervolgens kan men het paneel langs de gevel omhoog hijsen, door de afsluitbare vloeropening van het platform. Eenmaal daar kunnen de monteurs het paneel loskoppelen en op het dak aanbrengen.

De lengte van het platform bedraagt standaard 2 meter, maar kan worden verlengt tot 10 meter. Vraag meer informatie of een via het invulformulier.

De Solar Ladder
Naast het Solar Platform is er de Solar ladder, Speciaal ontwikkeld om op hogere delen van het hellende dak te komen. Deze ladder wordt vanaf het werkplatform vastgehaakt aan de nok van het dak. Middels de wielen en de beugel aan het uiteinde, word voor gebruik de ladder vanaf het werkplatform naar boven geduwd.

De wielen geleiden de Solar ladder naar boven tot voorbij de nokvorsten, waarna de monteur de ladder een kwartslag kantelt en vasthaakt. De beugels fungeren als afstand houder zodat de gebruiker als het ware boven de panelen zweeft.

Op zoek naar een veilige oplossing voor uw dak met zonnepanelen?

Het vooraf meenemen van valbeveiliging in de berekening van optimale energieopbrengst heeft de voorkeur. Zonnepanelen dienen zoals elke techniek op het dak onderhouden te worden. Het is wel zo fijn als dit op een absoluut veilige manier kan.

Beschikt u al wel over zonnepanelen maar niet over een veilige daktoegang? Neem dan vandaag nog contact met ons op. AllRisk biedt advies op maat in allerlei valbeveiliging oplossingen. Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier

Zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.