8 Valbeveiligingsmythes ontkracht – deel 2

Valbeveiliging; 8 mythes ontkracht – deel 2

In dit tweede deel van onze mythes ontkracht blog bekijken we nog eens 4 veel gehoorde mythes. (Lees deel 1 hier) Als werknemers deze uitspraken geloven dan kunnen ze extra risco lopen en onveilig gaan werken. Met de juiste kennis worden gevaren niet onderschat en komt iedereen weer veilig thuis na te hebben gewerkt op hoogte. Vergeet ook niet de poster te downloaden, en hang deze op een zichtbare plek.

Mythe 5: “Valbeveiliging is gewoon gezond verstand gebruiken” 

Gezond verstand is een vage term in dit geval. Wat de een ziet als gezond verstand kan verschillen van wat een ander denkt, mede door opvoeding of verschil in cultuur. Daarom zijn er regels opgesteld met betrekking tot veilig werken op hoogte. Deze zetten de standaard voor alle werknemers en werkgevers in Nederland, waardoor geen verschillen ontstaan.

Zorg dat werknemers niet met hun eigen gezond verstand gaan handelen, maar train ze in de gevaren van werken op hoogte en de veiligheidsmaatregelen die gelden. Met kennis van zaken en het correcte gebruik van valbeveiliging kunnen we vallen van hoogte voorkomen.

Mythe: ik heb m'n PBM vorige week nog geinspecteerd, dat hoeft nu echt niet

Mythe 6: “Ik heb m’n PBM vorige week nog geïnspecteerd, dat hoeft nu echt niet” 

Persoonlijke Beschermingsmiddelen moeten voor elk gebruik geïnspecteerd worden door de gebruiker. Het maakt hierbij niet uit wanneer de laatste inspectie was. In deze visuele inspectie moet gekeken worden naar beschadigingen en/of vervormingen van het materiaal. Mochten er beschadigingen, of iets dergelijks, worden gevonden, stop dan met het gebruik van het product en stuur de PBM weg naar een bevoegd persoon voor controle. AllRisk voert bijvoorbeeld dit soort controles uit. Bepaalt de bevoegde persoon dat de PBM nog steeds veilig is voor gebruik, dan wordt deze geretourneerd met een certificaat.

Naast de visuele inspectie van PBM voor valbeveiliging, moeten deze ook jaarlijkse geinspecteerd en onderhouden worden door een bevoegd persoon. AllRisk voert jaarlijks deze inspecties uit voor haar klanten.

Mythe 7: “Ik kan snel genoeg reageren als ik val om mezelf te redden” 

Dit is een toch nog veel gehoorde misvatting, maar het duurt ongeveer 6 meter voordat onze hersenen doorhebben dat een val is opgetreden. Tegen deze tijd is het fysiek bijna onmogelijk om je val te stoppen zonder verwondingen en dan gaan we er nog maar even van uit dat je bij bewustzijn bent.

Je kan dus niet op je eigen reflexen rekenen als je werkt op hoogte. Gebruik daarom altijd de beschikbare valbeveiliging voor het voorkomen van een val (restraint werken), of het stoppen van een val (arrest).

Mythe 8: “Alle soorten valbeveiliging zijn geschikt voor alle soorten werk” 

Dit is sterk afhankelijk van de werksituatie. Valbeveiliging is zeker geen one-size-fits-all toepassing. Werken op hoogte op een appartementencomplex met zonnepanelen en werken op hoogte in een industriële assemblage hal zijn niet met elkaar te vergelijken. Daarnaast bestaan er nog verschillende toepassingen, bijvoorbeeld het voorkomen van een val door te zorgen dat werknemers niet bij het valgevaar kunnen komen. Of applicaties waarin medewerkers kunnen vallen, maar de valbeveiligingsuitrusting een mogelijke val moet stoppen voordat deze gevaar oplevert. Welke vorm van valbeveiliging geschikt is wordt mede bepaald door de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) die uitgevoerd moet worden. (Bedrijven in Nederland zijn verplicht om een RI&E te hebben)

Naast dat de werklocatie invloed heeft op welk type valbeveiliging gebruikt kan worden is ook de gebruiker van belang. PBM voor valbeveiliging moeten afgestemd zijn op de gebruiker. Een harnas, bijvoorbeeld, moet comfortabel zitten en de gebruiker niet hinderen. Bij het selecteren van het harnas moet ook gekeken worden naar het gewicht van de gebruiker en zijn mogelijke gereedschap. Zowel harnassen als vanglijnen hebben een maximaal gewicht, als dat bereik word overschreden betekent het dat het systeem kan falen als er een val optreedt.

Mythe: ik kan snel genoeg reageren als ik val, om mezelf te redden

Feiten, geen fictie

Werken op hoogte is gevaarlijk omdat mensen geconfronteerd worden met verschillende vormen van valgevaar. Desinformatie en mythes die worden verteld door medewerkers kunnen een negatief effect op de veiligheid op het werk hebben. Daarom is het in het belang van de werkgever om ervoor te zorgen dat alle werknemers goed zijn opgeleid om op hoogte te werken. Op die manier kunnen ze zelf gevaren herkennen, weten ze hoe ze hun uitrusting op de juiste manier moeten gebruiken en weten ze de waarheid van fictie te onderscheiden.

Download de tweede poster ‘valbeveiligingsmythes’, print hem uit en hang hem op een zichtbare plek. Je kunt ook de ontkrachte mythes ook opnemen in een toolbox.

download poster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.