Valbeveiliging rondom lichtkoepels
Natuurlijk licht heeft een bewezen positief effect op mensen. Dit is dan ook de reden dat veel huizen, scholen en werkplekken lichtkoepels hebben geïntegreerd in hun daken. Maar lichtkoepels vormen een groot risico dat vaak over het hoofd wordt gezien.
De Nederlandse wetgeving ziet lichtkoepels als gaten in de ondergrond, aangezien veel van deze koepels niet bedoeld zijn om belasting te dragen, anders dan sneeuw. Als iemand dus op een lichtkoepel leunt, of erop gaat staan, bestaat de kans dat deze breekt en de persoon naar beneden valt. Dit doorvalgevaar heeft vaak dodelijke gevolgen. Helaas zien veel mensen lichtkoepels, of lichtstraten, niet als gevaarlijk en nemen daarom niet de juiste veiligheidsmaatregelen.
Bescherming tegen doorvalgevaar
Om werknemers te beschermen tegen doorvalgevaar kunnen schermen of afdekkingen worden geïnstalleerd over de lichtkoepel. Een andere oplossing is om hekwerken of leuningwerken rondom de lichtkoepels of lichtstraten te plaatsen. Een andere optie is het gebruik van valbeveiliging voor werkpositionering of een persoonlijk valbeveiligingssysteem. Welke methode van valbeveiliging het meest geschikt is voor uw situatie kan worden bepaald met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
Covers of hekwerken
Het voordeel van covers en hekwerksystemen is dat ze geen betrokkenheid van de gebruiker vereisen. De systemen zijn altijd aanwezig en beschermen iedereen tegen het vallen door een lichtkoepel. Deze oplossingen bieden dus het hoogst mogelijke niveau van bescherming.
Zowel covers als hekwerk kunnen bovenop de dakconstructie worden aangebracht. Het voordeel van een hekwerksysteem is wel dat deze de lichtinname niet zo veel blokkeert als een cover.
Er zijn echter situaties waarin zowel de cover als het hekwerk geen geschikte oplossing biedt, of waarin de oplossingen niet voldoen aan de wensen van de eigenaar van het gebouw. In zo’n geval kan een positionerings- of een valstopsysteem de nodige bescherming bieden.
Positionerings- of valstopsysteem
Een werkpositioneringssysteem beperkt de bewegingsvrijheid van de gebruiker, wat voorkomt dat een val kan plaatsvinden. Dit systeem kan bestaan uit een horizontaal rail- of leeflijnsysteem of een systeem van losse ankerpunten waaraan de gebruiker zich koppelt met een harnas en vanglijn. Om genoeg bewegingsvrijheid te hebben om alle gedeelten van de werkplek te bereiken, zonder dat er valgevaar ontstaat, moet de gebruiker mogelijk de lengte van zijn of haar vanglijn aanpassen.
Een valstopsysteem is vergelijkbaar met een werkpositioneringssysteem als we het hebben over de componenten. Het systeem biedt gebruikers echter toegang tot situaties waarin een val kan optreden. Mocht dit gebeuren dan activeert het systeem en stopt het de val van de gebruiker.
Als we kijken naar de wet dat heeft het gebruik van een hekwerk meer de voorkeur dan het positioneringssysteem. Dit komt omdat het hekwerk een hoger niveau van veiligheid biedt en minder fout gevoelig is. Voor dezelfde reden heeft een positioneringssysteem de voorkeur boven een valstopsysteem. Het voorkomen van een val heeft altijd de hoogste prioriteit. Welk valbeveiligingssysteem u ook kiest om doorvalgevaar te voorkomen, u moet de gebruikers altijd voorzien van de juiste training.
Training
Informeer de werknemers die op hoogte moeten werken van de locatie van de lichtkoepels op het dak. Er kunnen zich situaties voordoen waarin het misschien niet meteen duidelijk is waar deze gevaarlijke constructies verborgen zijn. Bijvoorbeeld vanwege vuil dit zich op het raam heeft verzameld, of omdat de lichtkoepel bedolven is onder bladeren.
Werknemers moeten de risico’s van lichtkoepels en lichtstraten kennen. Daarom is het nodig dat iedereen die op hoogte werkt, training ontvangt over het identificeren van risico’s, het volgen van de juiste veiligheidsprocedures en het correct gebruiken van de beschikbare valbeveiligingssystemen.