Valbeveiliging voor (sedum) groendaken

Valbeveiliging op (sedum) groendaken

We krijgen steeds vaker te maken met hete, droge zomers. In steden kunnen hierdoor hitte eilanden ontstaan. Om verkoeling te kunnen creëren zijn (sedum) groendaken een uitkomst. Naast dat ze warmte absorberen, dragen groendaken ook bij aan biodiversiteit en luchtkwaliteit in de stad. Een bijkomstigheid is dat deze daken een regenwaterbuffer vormen. Verschillende redenen dus waarom groendaken steeds populairder worden.

Ook op een groendak moet onderhoud gepleegd worden, wat betekent dat er op hoogte gewerkt moet worden. Het dak en het afvoersysteem moeten regelmatig worden geïnspecteerd en onkruid moet worden verwijderd. Daarnaast raden sommige groendak installateurs aan om het dak af en toe te bemesten. Vanwege het onderhoud dat zowel het dak, als de planten op het dak, nodig hebben, moet het dak veilig worden gemaakt voor diegenen die op hoogte moeten werken.

Implementeer valbeveiliging vanaf het begin

Om werknemers, of externe partijen, te beschermen tegen valgevaar moeten valbeveiligingsmaatregelen worden genomen. De beste tijd om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn, is tijdens de ontwerpfase van een groendakproject. Dit beperkt niet alleen kostbare renovaties en aanpassingen achteraf, maar zorgt ook voor een goede installatie en veiligheid vanaf het begin. Denk dus in een vroeg stadium na over de onderhoudstaken die op het dak moeten worden uitgevoerd, en plan uw veiligheidsmaatregelen overeenkomstig.

Idealiter willen we het risico op vallen helemaal wegnemen door het werk naar een veilige locatie te verplaatsen. Bij groendaken is dit meestal niet mogelijk. In dat geval bieden hekwerken het hoogste veiligheidsniveau voor iedereen op het dak. Een groot voordeel van leuningwerken boven andere valbeveiligingssystemen is dat gebruikers geen specifieke training nodig hebben om met het systeem te werken. De hekwerken zijn altijd aanwezig en voorkomen dat iemand valt.

Als hekwerken geen optie zijn, kunt u kijken naar een werkpositionering- of valbeveiligingssysteem. De basis voor deze systemen kunnen enkele ankerpunten zijn of een horizontaal leeflijnsysteem. Met een werkpositioneringssysteem kunnen gebruikers niet vallen, omdat ze niet over de rand kunnen reiken. Met een valbeveiligingssysteem kan de gebruiker vallen, maar de apparatuur houdt de val tegen.

Horizontaal leeflijn systeem op een groendak

Dakopbouw van een groendak

Bij het selecteren van een valbeveiligingsoplossing moet er rekening worden gehouden met de (toekomstige) begroeiing op het dak. De begroeiing heeft namelijk invloed op, bijvoorbeeld, de hoogte van een ankerpunt. Gebruikers moeten zich immers kunnen blijven aanhaken aan het ankerpunt wanneer de planten op het dak groeien.

Bovendien hebben groendaken doorgaans enkele daklagen meer dan een standaard dakopbouw. Een groendak omvat doorgaans een waterdicht membraan, een wortelkerend membraan, een drainagelaag, een grondlaag en natuurlijk de vegetatielaag met beplanting. De opbouw van een groendak kan van invloed zijn op de installatiemethode(n) van de valbeveiliging.

Download de groendaken infographic

Groendaken hebben veel voordelen voor (stads)woningen, maar onderhoudspersoneel moet wel veilig op deze daken kunnen werken. Leer meer over groendaken en valbeveiliging in onze infographic. Download de infographic hier.

Groendaken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.