Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor valgevaarlijke werkzaamheden

Het complete verhaal verteld

Door de verduurzaming van onze maatschappij worden steeds meer scholen aangespoord om zonnepanelen te installeren. Echter wordt bij dit soort initiatieven de veiligheid op hoogte vaak niet aangestipt, terwijl scholen (schoolbesturen) sinds 2015 volledig verantwoordelijk zijn voor onderhoudswerkzaamheden in en aan het schoolgebouw. Dus ook die op het dak. Dit betekent dat scholen honderd procent aansprakelijk zijn voor mogelijke incidenten, zoals een val van hoogte.

Het installeren van zonnepanelen op schoolgebouwen heeft de laatste paar jaren een enorme impuls gehad. Naast dat scholen een besparing op de energiekosten kunnen realiseren, wordt er ook een focus geplaatst op educatie. Het rendement van de panelen wordt bijvoorbeeld in de school weergegeven.

Geen steken laten vallen

Om het rendement te behouden hebben zonnepanelen regulier onderhoud nodig en moeten ze af en toe schoongemaakt worden. Regulier onderhoud zorgt er ook voor dat zonnepanelen een langere levensduur hebben. Om onderhoud uit te voeren moet er iemand het dak op en zich rondom de panelen bewegen.

Vaak worden er zo veel mogelijk panelen op een dak geplaatst om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Het probleem wat dan ontstaat is dat er minder bewegingsruimte overblijft voor personeel om werkzaamheden uit te voeren. Plus het gevaar bestaat dat medewerkers te dicht bij de dakrand komen. In deze gebieden ontstaat, logischerwijs, een verhoogd risico op vallen van hoogte.

Als een school geen maatregelen neemt om valgevaren te beperken dan zijn zij in strijd met de wet.

Het is dan ook van groot belang om bij de installatie van zonnepanelen ook na te denken over valbeveiliging. Zo moet er voldoende ruimte overblijven voor de installatie van een valbeveiligingssysteem. Deze systemen kunnen namelijk niet op de dakrand worden geïnstalleerd omdat de veiligheid van de gebruiker dan alsnog in het gedrang komt.

Gelukkig zijn zonnepanelen prima te combineren met oplossingen voor veilig werken op hoogte, mits er vóór de installatie goed wordt nagedacht.

Valbeveiliging combineren met zonnepanelen

De Arbowet schrijft verschillende maatregelen voor werken op hoogte voor, waarbij een collectieve maatregel de voorkeur heeft boven maatregelen op individueel niveau.

Collectieve valbeveiliging zijn maatregelen zoals tijdelijke of permanente hekwerken, of een borstwering van minimaal 1 meter hoog. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het valgevaar volledig wordt weggenomen voor iedereen die het dak betreed.

Is er geen borstwering aanwezig en kan er geen hekwerk worden geplaatst op uw schooldak dan moet er gekeken worden naar individuele valbeveiliging. Dit in de vorm van leeflijnsystemen, railsystemen, losse ankerpunten of een combinatie van deze systemen. Werknemers moeten een harnasgordel dragen met een veiligheidslijn die ze aan het systeem vastmaken om zichzelf te verankeren. Om deze systemen veilig te benutten moeten de gebruikers enige vorm van training krijgen.

U wilt natuurlijk niet dat iemand alsnog valt ondanks dat de juiste valbeveiliging is geïnstalleerd op het dak.

Oplossing op maat

Wilt u weten welke vormen van valbeveiliging het meest geschikt zijn voor uw schooldak met zonnepanelen? Of heeft u vragen over veilig werken op hoogte? Neem vrijblijvend contact op met één van onze valbeveiligingsexperts. Samen bekijken we welke oplossingen beschikbaar zijn voor uw dak.

Of maak kennis met onze veiligheidsoplossingen en download onze valbeveiligingswijzer. Hierin geven we een indicatie van de valbeveiligingsmogelijkheden voor diverse situaties.

download leaflet

Meer over verantwoordelijkheden

Voor schoolbesturen is het belangrijk om te weten wanneer de verantwoordelijkheid omtrent veilig werken op hoogte bij hen ligt. Op deze pagina leggen we twee verschillende situaties uit waarbij iemand op het schooldak veilig moet kunnen werken.

Wetgeving

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.