Op het dak van een groot bedrijfspand giert de wind om een werknemer heen. Twijfelend kijkt hij naar het kabelsysteem dat over de dakrand loopt. Is het systeem sterk genoeg? Kan hij erop vertrouwen dat het hem zal beschermen als hij struikelt? Die onzekerheid mag er nooit zijn. Zekerheid is het belangrijkste goed als het gaat om veilig werken op hoogte. Een goed berekend en geïnstalleerd leeflijnsysteem geeft die zekerheid.
Bij werken op hoogte is zekerheid de sleutel tot veiligheid. Op platte daken, aan wanden of plafonds kunnen leeflijnsystemen worden ingezet om werknemers te beschermen tegen valgevaar. Maar hoe weet je zeker dat een kabelsysteem de krachten van een val kan opvangen zonder dat de constructie bezwijkt? Een fout in de berekening kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gebruiker als de het gebouw. In dit blog bespreken we waarom een nauwkeurige berekening essentieel is en hoe de krachten op een leeflijnsysteem werken.
Wat is een kabelsysteem voor valbeveiliging?
Een kabelsysteem, ook wel een leeflijnsysteem genoemd, bestaat uit een staalkabel die tussen meerdere ankerpunten is gespannen. Dit systeem biedt gebruikers de mogelijkheid om zich met een valbeveiliging harnas of harnasgordel en een vanglijn of positioneringslijn veilig over het dak te bewegen. Door zich vast te maken aan de staalkabel en deze te volgen, blijven werknemers continu gezekerd tegen valgevaar. Tegelijkertijd behouden zij de nodige bewegingsvrijheid en kunnen zij veilig van A naar B om hun taken op hoogte uit te voeren. De ankerpunten en leeflijnkabels zijn zo ontworpen dat ze bij een val de valkrachten opvangen en verdelen, zodanig dat de onderliggende constructie niet bezwijkt en de impact op de gebruiker wordt geminimaliseerd.
Om kabelsystemen en valkrachten verder uit te leggen bespreken we in onderstaande paragraaf hoe de krachten werken op een kabelsysteem. We benoemen in dit artikel een dak kabelsysteem als voorbeeld. Voor wanden en plafond installatie geld een soortgelijke werking.

Hoe werken de krachten op een kabelsysteem op het dak?
Wanneer een aangelijnde werknemer valt, ontstaat er een enorme kracht op het leeflijnsysteem. Dit is geen constante kracht, maar een piekbelasting die kan oplopen tot meerdere kilo Newtons (kN). Een goed ontworpen valbeveiliging leeflijn moet deze krachten kunnen opvangen en voorkomen dat de ankerpunten (bevestigingspunten) loskomen van de constructie. In dat geval dient een goed leeflijnsysteem ook schade aan het dak te voorkomen.
Factoren die invloed hebben op de valkrachten
De belasting op een leeflijnsysteem wordt door meerdere factoren beïnvloed:
- Gewicht van de gebruiker – Inclusief gereedschap en uitrusting.
- Valhoogte en valfactor – Hoe hoger en langer de val, hoe groter de impact.
- Type leeflijnsysteem – De demping van het systeem en de flexibiliteit van de kabel beïnvloeden de krachten.
- Ankerpunten en dakconstructie – Een zwakke ondergrond kan leiden tot schade aan het dak.
- Gebruik van valdempers in PBM – Dergelijke vanglijnen met een valdemper (PEA, personal enegery absorber ) reduceren de krachten op de werknemer.
Omdat er zoveel variabelen meespelen in de berekening van een leeflijnsysteem, is een nauwkeurige en betrouwbare rekenmethode erg belangrijk. Hier komt ODIN in beeld. ODIN is een geavanceerde calculatietool die speciaal is ontwikkeld voor de berekening van XSPlatforms leeflijnsystemen. Buiten het feit dat ODIN een veilig systeem garandeerd, voldoet het systeem ook aan de wetgevingsnormen.

Wat zijn de gevaren bij een verkeerd berekend leeflijnsysteem?
Een dak kabelsysteem dat niet correct is ontworpen, kan ernstige gevolgen hebben. Overbelasting kan leiden tot:
- Het bezwijken van de ankerpunten, waardoor het hele systeem faalt.
- Beschadiging van de dakconstructie, wat kan resulteren in lekkages of structurele schade.
- Een onvoldoende opvang van de val, waardoor de gebruiker alsnog ernstig letsel oploopt.
De oplossing: een nauwkeurige berekening
Bij AllRisk maken we gebruik van de hierboven genoemde ODIN calculatie software om leeflijnsystemen vooraf te berekenen. Hiermee zorgen we ervoor dat de krachten op het systeem en de bevestigingspunten binnen veilige marges blijven. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en garandeert dat de leeflijn valbeveiliging voldoet aan de geldende normen.
Met deze tool kunnen wij vooraf exact bepalen hoe een leeflijnsysteem zich zal gedragen bij een val. ODIN houdt rekening met factoren zoals spanlengte, aantal overspanningen, de maximale krachten op het systeem en de vervorming van de kabel tijdens een val. Dit zorgt ervoor dat het systeem voldoet aan de geldende veiligheidsnormen én dat we kostbare miscalculaties en faalkosten voorkomen.
Door gebruik te maken van ODIN kunnen wij als AllRisk onze klanten niet alleen zekerheid bieden over de veiligheid van hun leeflijn valbeveiliging, maar ook efficiënter werken en installaties optimaliseren. Hiermee kunnen we de kosten drukken voor uw dakinstallatie en zorgen dat u we u buiten een veilig systeem ook een scherpe prijs kunnen aanbieden.
Download de ODIN leaflet
Bij AllRisk hechten we veel waarde aan nauwkeurigheid en veiligheid. Daarom berekenen wij de prestaties van een leeflijnsysteem en controleren we of het voldoet aan de geldende normen. Meer leren over ODIN rapportage of hoe we dit gebruiken als service aan onze klanten? Door deze leaflet te downloaden, krijg je inzicht in de prestaties van het systeem en kun je weloverwogen beslissingen nemen over de valbeveiliging op jouw dak.
Vragen over valbeveiliging? AllRisk helpt u graag verder met beveiligen van uw toekomstig project.
Bent u enthousiast over onze valbeveiliging oplossingen, is uw interesse gewekt over calculatiesystemen en veilig werken op hoogte in het algemeen? Of wilt u valbeveiliging meenemen in het bestek? Neem dan contact met ons op. Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier in.