Veilig werken aan een duurzaam dak
U wilt met uw school werken aan verduurzaming en denkt er over om zonnepanelen te laten plaatsen. Een goede ontwikkeling, want zonnepanelen dragen bij aan een gezonde, duurzame leef- en leeromgeving. Maar is het dak van uw school wel geschikt voor zonnepanelen?
Bij het plaatsen van zonnepanelen komen veel zaken kijken. De beschikbare ruimte op het dak en de stand van de zon zijn belangrijk, maar nog belangrijker is om zeker te weten of de dakconstructie het gewicht van de panelen wel aankan en geen beschadigingen zal veroorzaken aan, bijvoorbeeld, de dakbedekking of isolatie. Daarnaast is het, conform de Nederlandse wetgeving, ook verplicht om te kijken naar de veiligheid voor het uitvoeren van (onderhouds)werkzaamheden op het dak.
Inventarisatie
Een dakdekker, of dakexpert, helpt met het inventariseren van de geschiktheid en mogelijkheden van het dak. Tijdens zo’n inventarisatie wordt gekeken naar de staat van de dakbedekking en de dakconstructie, de draagkracht van de onderconstructie, en de veiligheidsvoorzieningen die op het dak aanwezig zijn.
De draagkracht van de onderconstructie is van groot belang bij het plaatsen van zonnepanelen. Sommige typen daken kunnen namelijk minder gewicht aan dan anderen. U wilt natuurlijk niet dat uw dak instort nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.
Inspectie dakopbouw
Een dakexpert zal vast stellen waar de dakopbouw uit bestaat, zo kan er onder andere een oordeel worden gegeven over de drukvastheid van de isolatie. Is de isolatie te zacht, dan kan het installeren van zonnepanelen schade aanbrengen aan de dakconstructie; met ernstige gevolgen zoals bijvoorbeeld lekkage. Daarnaast bekijkt de dakexpert ook de staat van de dakbedekking. Vertoont deze sporen van veroudering, beschadigingen of uitvoeringsfouten, dan moet de dakbedekking mogelijk (deels) worden vervangen. Er wordt ook een inschatting gemaakt van hoe lang de dakbedekking nog mee kan. Zodat u niet voor een onverwachte verrassing komt de staan als de panelen net op het dak liggen.
Veiligheid
Zonnepanelen hebben regulier onderhoud nodig om het rendement optimaal te houden. De personen die het onderhoud uitvoeren moeten dit veilig kunnen doen. Echter wordt veiligheid vaak vergeten door verkopers van zonnepanelen. Een dakexpert kijkt bij een inventarisatie van het dak voor zonnepanelen dan ook naar de aanwezige valbeveiliging, of het ontbreken hiervan.
De keuze voor het wel of niet laten aanbrengen van valbeveiliging wordt vaak gemaakt op basis van beschikbaar budget en/of de kostenberekening. Echter, is het kunnen bieden van een veilige werkomgeving op het dak van een school de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Wanneer er een incident (ongeluk) plaatvind met betrekking tot werken op hoogte zal dit grote gevolgen hebben voor de betreffende school of organisatie.
Lees hier meer over de verantwoordelijkheden van veilig werken op schooldaken.
Met het plaatsen van zonnepanelen wordt een groot deel van de ruimte op het dak benut door de panelen. Dit kan betekenen dat werk buiten de veilige zone van het dak (4 meter van de dakrand) moet worden uitgevoerd en werknemers geconfronteerd worden met valgevaar. Om het risico van een val te beperken moet er dus valbeveiliging worden geïnstalleerd.
Om de veiligheid van alle personen die het dak moeten betreden te garanderen kan gekozen worden voor de installatie van hek- of leuningwerk. Met hekwerk wordt voor iedereen op het dak een veilige zone gecreëerd en is er geen extra (persoonlijke) valbeveiliging nodig. Lees meer in ons blog over de juiste combinatie van hekwerken met zonnepanelen.
Als hekwerk geen optie is voor uw schooldak kan ook gekozen worden voor een leeflijnsysteem of een serie van losse ankerpunten. Welk systeem het beste bij uw dak met zonnepanelen past is afhankelijk van de situatie, daarom worden er valbeveiligingsexperts ingeschakeld voor advies.
Wilt u weten of het dak van uw school geschikt is voor de installatie van zonnepanelen, vul dan onze gratis online checklist in. Of download en print de checklist uit voor uw schoolbestuur.
Deze checklist is samengesteld met de dakexperts van Koops Dakbedekking. Samen werken wij aan het adviseren van scholen die een verduurzamingsslag willen maken met zonnepanelen.
Veiligheid op schooldaken
Ook bij schoolgebouwen is valbeveiliging een belangrijk thema. Daken van scholen worden steeds intensiever benut, bijvoorbeeld door de plaatsing van zonnepalen. Minstens zo belangrijk is de verschuiving van verantwoordelijkheden waarbij het schoolbestuur zelf in moet staan voor het onderhoud op en aan daken, en daarmee ook voor het veilig werken op hoogte door onderhoudsmonteurs. Lees hier meer over het veilig werken op schooldaken.