Leuningwerk verwerken in uw BIM of 3D model

Zoals verteld in een eerder blogartikel is het toevoegen van veiligheidsmaterialen in BIM of een ander 3D model is een algemene gewoonte geworden. Veiligheidsmaterialen zoals een sprinklersystemen en brandblussers worden tegenwoordig standaard meegenomen in een 3D model.

Vorige keer hebben wij verteld waarom het meenemen valbeveiliging een logische volgende stap is. De vroegtijdige integratie van dit soort oplossingen kunnen kosten besparend werken (lees: een verlaging in de zogenoemde faalkosten bij het uitvoeren van een project).

Bij valbeveiliging denkt men al snel aan een serie van losse ankerpunten of de plaatsing van kabelsystemen op het dak. Leuningwerken, ook wel hekwerken genoemd, kunnen echter ook een goede optie bieden om valgevaar op diverse plekken tegen te gaan.

Waarom een hekwerk?
Een hekwerksysteem is een goed voorbeeld van een snelle, slimme en efficiënte oplossing wanneer het aankomt op valbescherming. Het plaatsen van hekwerk is relatief eenvoudig voor ontwerpers en is bovendien eenvoudig in gebruik omdat het weinig tot geen kennis van de gebruikers vereist. Vandaar dat leuningwerk gemakkelijk op te nemen is in het vroege stadia van gebouwontwerp.

Bij het vroegtijdig meenemen van hekwerk (of andere valbeveiligingsoplossing) voorkomt men problemen bij het latere of definitieve ontwerp. Problemen die bij uitvoering kunnen zorgen voor extra kosten.

Een flexibel hekwerk
Wanneer boren in het dak of een andere beschadigende manier van vastzetten niet gewenst is kan er worden gekozen voor de plaatsing van een niet-penetrerend vrijstaand hekwerk. Dit type hekwerk is speciaal ontworpen om stevig op zijn plek te blijven staan met behulp van speciale contragewichten. Zo wordt het hekwerk geïnstalleerd zonder dat het dak of de dakbedekking wordt aangetast.

Door te kiezen voor een neerklapbaar hekwerk kan dit systeem, wanneer niet in gebruik, verborgen worden voor mensen die langs het gebouw lopen. Dit minimaliseert de impact op de aanzicht van een gebouw.

Een vast hekwerk
Soms is het zo dat door een gekozen ontwerp de rand van een dak, de borstwering, niet hoog genoeg is om aan de landelijke wet- en regelgeving te voldoen. De installatie van een vast (permanent) hekwerk kan hierbij een uitkomst bieden. Dit type hekwerk kan boven op of aan de binnenzijde van de borstwering worden gemonteerd.

Daarnaast kan vast hekwerk ook worden geïnstalleerd op daken waar helemaal geen borstwering aanwezig is. In zo’n situatie wordt het leuningwerk direct op het dak gemonteerd.

Permanent hekwerk is tevens oplossing die uitermate geschikt is voor de toepassing bij industriële situaties, bijvoorbeeld als randbeveiliging op loopbruggen of werkplatformen.

BIM bibliotheek
Zelf aan de slag met randbeveiliging of een andere valbeveiligingsoplossing in uw BIM omgeving? Dat kan. Bekijk onze online BIM bibliotheek of download gratis de 3D objecten voor hekwerken, in twee bestandsvormen, en maak zelf een passend ontwerp voor veilig werken op hoogte binnen uw gebouwontwerp.

Download 3D objecten

Ons assortiment hekwerken

Ons hekwerk assortiment is geheel ontworpen om aan de hoogste eisen van veiligheid te voldoen voor een ieder die werkt op hoogte. Naast veiligheid lag de focus van die herontwerp vooral op installatiegemak. Om de gehele markt te kunnen bedienen zijn er twee typen XSGuardrails beschikbaar. Lees hier meer over ons assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.