Architecten zijn een belangrijke schakel in het voorkomen van valgevaar

Architecten en valbeveiliging: Waarom moet er al tijdens de ontwerpfase van een gebouw over valbeveiliging worden nagedacht?

Gedurende de levensduur van een gebouw zijn er verschillende werkzaamheden die op hoogte moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan onderhoud van ventilatie- of airconditioningunits, gevelreiniging, reparaties aan bewakingscamera’s of onderhoud aan lichtstraten. Niet te vergeten is het van belang deze veiligheidsaspecten mee te nemen in de ontwerpfase van een gebouw. De architect kan dus al over valbeveiliging gaan nadenken zonder dat de esthetiek van het pand in het geding komt. Het valgevaar wordt hiermee van begin af aan al uitgesloten, zowel tijdens de bouw als wanneer het gereed is en in gebruik wordt gesteld. 

Een architect kan bijv. al nadenken over de onderhoudswerkzaamheden die op een dak plaatsvinden. Te onderhouden elementen kunnen dan orden verplaatst naar de veilige zone (4 meter van de dakrand), of als dit niet mogelijk is, het installeren van valbeveiliging. Het vroegtijdig nadenken over welk type valbeveiligingssysteem geschikt is voor het project heeft in elk geval vele voordelen en biedt zonder twijfel de voorkeur voor veilige bouw- en onderhoud werkzaamheden.

Behoud van het ontwerp

Om de visie van een ontwerp te behouden is het goed om al na te denken over de verschillende valbeveiligingsopties. Het is ontzettend zonde als de valbeveiliging achteraf wordt geïnstalleerd en afbreuk doet aan het ontwerp.

Tijdens de ontwerpfase kan nagedacht worden over integratie van bijvoorbeeld hekwerken. Hiermee wordt het hoogste niveau van veiligheid bereikt voor iedereen die op hoogte moet werken en is valbeveiligingstraining niet benodigd.

Om een goede beslissing te maken over de meest geschikte vorm valbeveiliging voor uw ontwerp, raden wij u aan om met een valbeveiligingsdeskundige om tafel te gaan. De valbeveiliging experts van AllRisk bijvoorbeeld, adviseren en denken mee. Mocht er geen standaardoplossing beschikbaar zijn voor uw situatie, dan kan er gekeken worden naar een maatwerk oplossing.

Veiligheid tijdens de bouw

Als valbeveiliging in het ontwerp is opgenomen, dan zal de installatie hoogstwaarschijnlijk al vroeg in het bouwproces plaatsvinden. Dit betekent dat de valbeveiligingssystemen tijdens de constructie van het gebouw ook gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen ongevallen tijdens de bouw worden voorkomen.

Bij de bouw van de Walvis te Amsterdam heeft de XSRail van XSPlatforms zich bewezen als een vernuftig valbeveiliging systeem dat installateurs kon helpen bij het veilig installeren van de raampartijen.

Proactief adviseren

De klant is zich mogelijk niet bewust van zijn verantwoordelijkheden rondom het bieden van een veilige werkplek op hoogte. Door valbeveiliging in de ontwerpfase mee te nemen laat u uw klanten zien dat na hebt gedacht over aanwezige uitdagingen die zich in de constructie bevinden. Tevens toont deze proactieve manier van handelen uw toewijding aan veiligheid en branchekennis.

Kosten efficiency

Door valbeveiligingssystemen in het 3D-ontwerp van een gebouw op te nemen zijn er geen last-minute aanpassingen nodig om installatie mogelijk te maken. Alles ligt vooraf vast, waardoor installatie zonder moeilijkheden kan plaatsvinden.

Bij een installatie nadat de bouw compleet is, komt het vaak voor dat de situatie op papier niet volledig overeenkomt met de praktijksituatie. Dit kan betekenen dat een ankerpunt 10 centimeter naar rechts moet worden verplaatst. Bij een leeflijnsysteem kan dit leiden tot een onveilig systeem, omdat de overspanningslengte te groot wordt. Hierdoor moet een nieuwe systeemberekening worden gemaakt om te bepalen of het systeem veilig is voor gebruik. Dit kan betekenen dat de installatie moet worden uitgesteld en dat kosten hoger uitvallen.

Samen werken aan veiligheid

Het meenemen van veiligheidsmaatregelen in een ontwerp van een gebouw is een eerste stap in het bestrijden van valongevallen. Architecten kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan de veiligheid op het werk door een vroegtijdige implementatie van valbeveiligingsmaatregelen. Leer meer over hoe wij architecten helpen bij het behouden van een ontwerp, en toch een veilige werkplek op hoogte te creëren in onze brochure.

Vragen over valbeveiliging? AllRisk helpt u graag verder met beveiligen van uw toekomstig project.

Wilt u weten wat de beste oplossing is voor uw project? Neem dan contact op met één van onze valbeveiliging experts. Zij kunnen u alles vertellen over de juiste valbeveiliging oplossing specifiek voor uw situatie. Bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier in.

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • michel van reijen
    6 juni 2024 11:55

    Misschien idee om vanaf nu op hellende daken (ook particulieren huizen) een aantal haken of ander valbeveiligingen aan te brengen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.