Arbeidsinspectie voert controle uit en legt 100 bouwplaatsen stil

De Arbeidsinspectie is 1 van de instanties die je onaangekondigd kunt verwachten op de werkvloer of bouwplaats. Zo controleerde de Inspectie op donderdag 16 maart 2023 op 200 bouwplaatsen in heel Nederland.

Veiligheid niet op orde

De Arbeidsinspectie sluit 100 bouwplaatsen van de gecontroleerde 200 controles. Op 140 bouwplaatsen werden overtredingen geconstateerd en meer dan 100 bouwplaatsen voldeden niet aan de veiligheidseisen. De overtredingen waren dusdanig gevaarlijk dat het werk meteen stilgelegd moest worden.

Tijdens de controle waren er in de provincies Gelderland en Noord-Brabant opvallend veel overtredingen te zien. De overtredingen werden vooral gezien bij situaties op daken, met name de zonnepaneel installateurs en dakdekkers. Hier ontbrak het aan bijvoorbeeld steigermateriaal of randbeveiliging zoals hekwerken.

“Triest gesteld met de veiligheid”

“Juist in de afgelopen drie jaar zijn er vijf dodelijke ongevallen geweest bij het plaatsen van zonnepanelen.” Volgens de woordvoerder van de inspectie is het ontzettend triest dat het op sommige bouwplaatsen nog zo onveilig is.

Meer aandacht voor veiligheid bij werk op hoogte

Twee maanden geleden pleitte de Arbeidsinspectie voor nog meer aandacht op veiligheid bij het installeren van zonnepanelen. Bij de ongevallen die men toen constateerde viel er bij 80% een monteur van of door het dak. In meer dan de helft van deze gevallen liep het slachtoffer botbreuken op. 20% hield een hoofdletsel over aan het ongeval. In 10% van de gevallen hield men er blijvend letsel aan over.

Op de stilgelegde bouwplaatsen mag het werk weer worden hervat als kan worden aangetoond dat het er veilig is. In totaal werden er meer dan 250 overtredingen waargenomen. Bij sprake van direct gevaar kregen bedrijven een boete voor het overtreden van de Arbowet. Was er indirect gevaar dan kreeg het bedrijf een waarschuwing.

Valbeveiliging advies op maat

AllRisk valbeveiliging biedt advies op maatwerk voor zowel valbeveiliging systemen als valbeveiliging PBM. Wist je bijvoorbeeld af van onze valbeveiliging PBM? Kortom, bel voor meer informatie 0183 – 56 85 55 of vul het contactformulier

Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.