10 tips om ongelukken met steigers te voorkomen

Veilige gebruik van steigers

In de eerste helft van 2018 zijn er door heel Nederland een aantal serieuze ongevallen gebeurd met steigers. Helaas, betreft het vaak ongevallen met ernstig letsel of zelfs met een dodelijke afloop.

Ongelukken met steigers kunnen bijna altijd in een van deze vier categorieën geplaatst worden; een val van hoogte, een ingestorte steiger, getroffen worden door vallende voorwerpen of elektrocutie.

Wij willen natuurlijk dat iedereen veilig kan werken op hoogte, zodat ze ongedeerd terug naar huis en familie kunnen gaan. Daarom heeft AllRisk in samenwerking met XSPlatforms een lijst met tips samengesteld voor het werken met steigers.

In Nederland wordt de wetgeving rondom steigers en veilig werken op hoogte (Arbobesluit 7.34 en 3.16) aangevuld met de Richtlijn Steigers . De Richtlijn Steigers wordt door de Arbeidsinspectie gezien als stand van de techniek voor steigers en werken op hoogte, ze gebruikt deze dan ook in haar handhaving.

Gebruik uw gezonde verstand
Offer veiligheid niet op voor snelheid. Wanneer er gewerkt wordt op een steiger moeten werkzaamheden niet gehaast uitgevoerd worden. Staand op een steiger moet behoedzaam bewogen worden zodat geen gevaar ontstaat. Zelfs met beschermende maatregelen werkt u nog steeds op hoogte en is het risico op een val altijd aanwezig. Houd uzelf en uw medewerkers veilig door voorzichtig te zijn.

Download de poster

Om werkgevers en werknemers met steigerveiligheid te helpen, hebben we een poster met 10 veiligheidstips om ongevallen met een steiger te voorkomen samengesteld. Download de poster, print deze uit en hang op een plek die iedereen kan zien. Zo blijft veilig werken op een steiger prioriteit.

SafeTower steigersysteem

Conventionele steigersystemen bieden geen bescherming rondom tijdens het opbouwen van de steiger vanaf een lager platform. Met de SafeTower inclusief de Advanced guard rail garandeert AllRisk een snelle en eenvoudige opbouw die bovendien 100% veilig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.