3 tips om valongelukken te voorkomen

3 tips om valongelukken te voorkomen

In de vorige vier delen gingen we dieper in op de toedracht, de oorzaken en de verschillende gevolgen van valongelukken. Dit is het laatste deel van de blogreeks, waarin wij onze belangrijkste onderzoeksresultaten voor u op een rijtje zetten:

De belangrijkste bevindingen

  • 20% van alle ongelukken op de werkvloer betreft een val van hoogte.
  • In 75% van die gevallen is er sprake van ontoereikende valbeveiliging of randbeveiliging.
  • Elk jaar zijn er in Nederland zo’n 12.000 slachtoffers door een val van hoogte.
  • De gemiddelde kosten van een val zijn meer dan 2 keer zo hoog als van andere arbeidsongevallen.

Deze cijfers liegen er niet om; zelfs in Nederland is veilig werken op hoogte allesbehalve vanzelfsprekend. Het is dan ook ons doel om meer bewustwording te creëren voor de gevaren. Wij hebben alle cijfers rondom valongelukken, waar de blogs van deze zomer op gebaseerd zijn, overzichtelijk gemaakt in een infographic.

3 tips om valongelukken te voorkomen

De risico’s van werken op hoogte en de gevolgen van een valongeluk worden vaak onderschat. Naast het doen van onderzoek is het daarom ook belangrijk om door middel van voorlichting en training te zorgen dat men veiliger gaat werken op hoogte. Wij geven u 3 tips om te voorkomen dat het mis gaat:

  • Onderschat het risico niet. De meeste mensen voelen zich wel veilig op een hoogte van 2,5 meter. Ten onrechte, want juist op relatief lage hoogten gebeuren de meeste valongelukken. Dit onterechte gevoel van veiligheid is met name een gevaar voor geroutineerde professionals.
  • Ken je verantwoordelijkheden op het gebied van valbeveiliging. Gebouweigenaren, werkgevers en werknemers hebben allemaal hun verantwoordelijkheid. Er zijn verschillende opties voor valbeveiliging, die een verschillende hoeveelheid gebruikerskennis vereisen.
  • Volg een training. Zelfs de meest betrouwbare valbeveiligingsoplossing kan gebruikers niet beschermen als het systeem niet of onjuist gebruikt wordt. AllRisk heeft een professionele trainings-accommodatie, met een unieke klimtoren. Onze deskundige instructeurs verzorgen trainingen die worden afgestemd op uw organisatie en uw werkomstandigheden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Niemand wil te maken krijgen met de gevolgen van een val van hoogte. Met deze blogreeks wilden wij van AllRisk de cijfers over valongelukken in Nederland inzichtelijk maken om zo meer bewustzijn te creëren over de risico’s die pandeigenaren, werkgevers én werknemers lopen:

Valongelukken van hoogte: waar gebeuren ze het meest?

De 3 grootste oorzaken van een val van hoogte

De meest voorkomende letsels na een val van hoogte

Wat zijn de financiële gevolgen van een val van hoogte?

De blogreeks over valongevallen is gebaseerd op een door AllRisk opgestelde infographic met een overzicht van alle cijfers rondom valongelukken.

Wil je deze gehele infographic ontvangen, laat dan je gegevens achter of download de file direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.