Maximaal rendement van zonnepanelen in combinatie met de juiste randbeveiliging

Zonnepanelen in combinatie met de preventieve dakrandbeveiliging

In Nederland, en de rest van Europa, wordt veel gesproken over duurzaamheid en de “vergroening” van de samenleving. De groeiende toepassing van zonnepanelen op daken is hier dan ook een goed voorbeeld van. Daken worden steeds vaker gebruikt voor het huisvesten van installaties die bijdragen aan de functionaliteit en milieuvriendelijkheid van een gebouw. Voornamelijk bedrijven en scholen deinzen er niet van terug om hun dak vol te laten bouwen met bijvoorbeeld zonnepanelen, waardoor er bijna geen ruimte meer is voor monteurs of reparateurs om hun werk te laten uitvoeren wanneer een paneel uitvalt of onderhoud behoeft.

Het belang van de dakveiligheid en de bescherming van monteurs of onderhoudspersoneel wordt hierbij volledig over het hoofd gezien. Vaak uit angst om niet het dakoppervlak niet optimaal (of zo efficiënt mogelijk) te benutten.

In dit artikel vertellen wij meer over het combineren van permanente/tijdelijke randbeveiliging met zonnepanelen. Hoe beïnvloed een hekwerk het rendement van een PV-paneel en hoe vullen zij elkaar juist aan op het gebied van veiligheid? En het belangrijkste aspect: hoe komt dit ten goede van de betrokken personen op het dak?

Regulier onderhoud
Zonnepanelen, of PV-panelen, dienen regelmatig aan onderhoud onderworpen te worden. Denk hierbij aan het schoonmaken, inspecteren of eventueel repareren van de panelen. Regulier onderhoud vergroot de kans op maximaal rendement van een paneel of systeem. Hierdoor is het van groot belang dat deze taken (het onderhoud) meegenomen worden in een op te stellen dakveiligheidsplan en/of Risico Inventarisatie & Evaluatie. Om er voor te zorgen dat er te alle tijden rekening is gehouden met de mogelijke valgevaren op een dak dienen de risico’s voor onderhoudsmedewerkers weggenomen te worden door middel van preventief geplaatste valbeveiliging.

Bij het kiezen van de juiste veiligheidsoplossing zal er gesproken worden over hoe de gekozen oplossing van invloed zal zijn op de efficiëntie van het PV-systeem. En hoe kan er maximale veiligheid gegarandeerd worden zonder het rendement te beïnvloeden?

Valbeveiliging-plat-dak-school-Nieuwland

Hoe werkt een systeem van PV-panelen?
Wanneer een serie van PV- (fotovoltaïsche) panelen op een juiste manier gepositioneerd is, bijvoorbeeld op een dak, zullen deze op een goed zonnige dag een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per vierkante meter per uur produceren. Omgerekend betekent dit ca. 150 tot 200 Watt per uur. U zult zich voorstellen dat grote bedrijfsgebouwen, zoals bijvoorbeeld distributiecentra, prefereren om zoveel mogelijk panelen te plaatsen op hun grote dakoppervlak. Dit zou de maandelijkse kosten aan elektriciteit en warm water namelijk sterk kunnen beïnvloeden.

De optimale functionaliteit van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren, waarvan sommige door de mens te beïnvloeden zijn en sommige niet. Denk bijvoorbeeld aan de juiste (zongerichte) positionering van een serie panelen, iets wat voor plaatsing al bepaald kan worden. Echter kan er ook gedacht worden aan negatieve factoren zoals weersomstandigheden, het aantal zonuren per dag of eventuele schaduwval naastliggende gebouwen of objecten.

Hoe werkt een systeem van PV-panelen?
Schaduwen spelen een grote rol bij het behalen van rendement met PV-systemen. Valt er een schaduw over een paneel of meerdere panelen, dan verliest deze rendement en wordt deze streng beïnvloed.

Een korte uitleg, een zonnepaneelsysteem bestaat uit een serie van verschillende PV-modules. Elke PV-module is opgebouwd uit een raster van individuele zonnecellen. Iedere zonnecel produceert eigen energie door het absorberen van zonlicht op de module. De verschillende PV-cellen op een module zijn in serie geschakeld, wat betekent dat als één PV-cel geen energie opwekt, het volledige rendement van de betreffende PV-module wordt beïnvloedt.

Als een zonnecel enige tijd door bijvoorbeeld schaduw wordt afgedekt, schakelt deze cel uit. Dus, stel voor dat ongeveer 20% van een PV-paneel bedekt wordt door schaduw.. Dan betekent dat, dat dit specifieke paneel 20% minder energie zal opwekken dan wanneer het paneel volledig door zon wordt bestreken.

Maar hoe kan een preventieve randbeveiliging, zoals een hek- of leuningwerk, hierbij een rol spelen?

In veel gevallen waar een hekwerk is toegepast, spreken we van tijdelijke randbeveiliging. Dit type hekwerk wordt niet op of aan het dak wordt bevestigd (door middel van boren) en kan te allen tijde worden verwijderd of verplaatst. Een tijdelijk hekwerksysteem bestaat uit een aantal componenten:

  • Een set staanders (1),
  • verbonden met een horizontale balk (2),
  • en iedere horizontale balk wordt op de plek gehouden door een contragewicht (3).

Dit allen is verbonden door middel van een tweetal buizen die als leuning (4) en knieregel (5) fungeren.

Meestal wordt er voor gekozen om het hekwerk uit te rusten met kantplanken (6) om te voorkomen dat losse voorwerpen, zoals gereedschap van monteurs, per ongeluk van het dak worden geschopt of geschoven en zo iemand op een lager niveau (de grond) verwonden.

Neerklapbare hekwerken
Om maximale veiligheid op een dak en het laagste aantal in efficiëntieverlies te garanderen, kan gekozen worden voor een neerklapbaar hekwerksysteem. Met dit type hekwerk hebben de (bevoegde) mensen te allen tijde een veilige toegang tot het dak en daarmee de PV-systemen zonder dat er persoonlijke valbescherming (PBM) benodigd is. Bij de juiste plaatsing van deze collectieve veiligheidsoplossing wordt er met één hekwerk een bescherming voor het gehele dakoppervlak geboden.

Wat hele ten goede komt van het rendement is dat deze flexibele hekwerken eenvoudig kunnen worden neergeklapt. Hierdoor verdwijnen deze opvallende objecten niet alleen uit het zicht voor mensen die langs het gebouw lopen, maar wordt er ook voorkomen dat ze schaduw werpen op de aanwezige PV-panelen.

De voordelen op een rijtje

  • Bieden volledige bescherming als collectieve oplossing;
  • Kosteneffectieve oplossing (volledige bescherming met één oplossing);
  • Niet-penetrerend: installatie veroorzaakt geen schade aan het dakoppervlak;
  • Flexibel gebruik (te verwijderen of eenvoudig in te klappen);
  • Kantplanken worden, indien nodig, eenvoudig toegepast;
  • Vereisen weinig onderhoud en inspecties.

Download de leaflet
Meer weten over hoe deze hekwerken van toegevoegde waarde kunnen zijn voor uw project of gebouw? Download onze hekwerk leaflet en maak kennis met de nieuwste innovatie op het gebied van collectieve dakrandbeveiliging.

Ons assortiment hekwerken

Ons hekwerk assortiment is geheel ontworpen om aan de hoogste eisen van veiligheid te voldoen voor een ieder die werkt op hoogte. Naast veiligheid lag de focus van die herontwerp vooral op installatiegemak. Om de gehele markt te kunnen bedienen zijn er twee typen XSGuardrails beschikbaar. Lees hier meer over ons assortiment.

Zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.